Waarom recruiters afknappen op je opleidingen op je curriculum vitae
Waarom recruiters afknappen op je opleidingen op je curriculum vitae

Waarom recruiters afknappen op je opleidingen op je curriculum vitae

Waarom recruiters afknappen op je opleidingen op je curriculum vitae

Waarom recruiters afknappen 🤮 op je opleidingen 👨‍🎓 op je curriculum vitae? Zo schrijf je geen wegwerp-CV 👎, maar een uitnodig-CV 👍.


 Een gelikt CV

Zeg 17 jaar geleden solliciteerde ik als zzp-er bij een landelijk loopbaanbureau, waar ze  loopbaanbegeleiders zochten voor hun kandidaten.

Toen ik mijn brief en CV stuurde wist ik, dat het extra nauw luistert. Van een ervaren loopbaanprofessional verwacht je een gelikt CV toch?

Hoe schat jij jouw kansen in?

Ik had het sollicitatiegesprek met ene Hans. Het klikte en het was een fijn gesprek. Aan het einde stelde hij me de vraag: "En Bodo, hoe schat jij jouw kansen in?"

Ik antwoordde, dat je zou verwachten, dat loopbaanbegeleiders weten hoe het werkt, maar dat de opbrengst net zo teleurstellend is als anders. Dat je 50% van de CV's afwijs-CV's zijn en dat je bij verdere selectie nog eens 50% kunt weggooien.

Van wegwerp-CV naar uitnodig-CV

Hans barstte in lachen uit. "Heb je met een webcam stiekem meegekeken" vroeg hij? Ik vond het een riskante strikvraag, schoot gelukkig in de roos en werd aangenomen voor de klus.

Het is nog steeds een vuistregel, dat 75% van de sollicitanten helaas een wegwerp-CV schrijven. Het is juist de kunst om een uitnodig-CV te schrijven. It's my core business met 95% succesgarantie. Kijk zelf even naar wat mijn klanten daarover zeggen en de meer dan 60 video-testimonials.

Waarom recruiters afknappen / opknappen van jouw CV?

De grootste reden om op jouw CV af te knappen is, dat je lukraak solliciteert. Zo van die niet waagt, die niet wint en die niet n€uckt, krijgt geen kind. Daarmee schrijf je geen specifieke, maar een algemene brief.

Als je als sollicitant op deze manier zou darten, zou je ver naast het dartbord schieten. Daarmee nodig je de werkgever linea recta uit om meteen op de 'delete' knop te drukken. Persoonlijk zou ik zelfs niet weten of ik het überhaupt de moeite waard wind om een afwijs mail te sturen.

Hoe solliciteer je het snelste raak?

Wil je geen algemene mail en motivatie mailen, dan kun je het beste eerst even bellen. Wat je dan moet vragen? "Hallo ik heb de vacaturetekst gelezen, maar die vind ik nog wat algemeen. Om een beter beeld te krijgen, mag ik vragen wat je doet op een dag"?

Da's een open vraag, dus gaat de ander vertellen. Met het antwoord kun je een volgende vraag bedenken en zo heb je een gesprek. De extra info verwerk je in je motivatiemail en je past je CV erop aan. Kijk, nu ben je geen 'one trick pony'. Nu heb je een one of a kind sollicitatie en da's de snelste manier om raak te solliciteren.

Zo schrijf je geen wegwerp-CV 👎, maar een uitnodig-CV 👍

De werkelijkheid is, dat een uitgebreid CV dodelijk saai is. De gemiddelde sollicitant stuurt een CV van 3 kantjes en een motivatiebrief van 2 kantjes. Dit zijn wegwerp-CV's. Stel dat 20 sollicitanten zo'n groot bestand mailen, dan is een kort en krachtig CV een verademing.

Houd je resumé lekker kort en krachtig. De uitgebreide versie van je CV kun je perfect kwijt in je LinkedIn-profiel. Zorg dus voor een linkje op je CV. Zo maak je een uitnodig-CV.

Je opleidingen op je curriculum vitae

Als je je opleidingen op je curriculum vitae vermeldt, houd het zo kort en krachtig mogelijk. Zeg maar gerust minimalistisch.

Waar dat je je opleiding hebt gevolgd is niet relevant. Je vakkenpakket ook niet. De naam van de opleiding en het jaar waarin je je diploma behaalde is voldoende. Als ze meer willen weten, dan vragen ze dat wel.

Hoe ben jij de regisseur van je loopbaan?

De kunst van het maken van een uitnodig-CV zit `em in het weglaten van details. Daar gaan ze je dan vragen over stellen in het sollicitatiegesprek.

Kijk, da's mooi! Door te kiezen welke elementen jij in je levensloop weglaat, bepaal jij welke vragen er gesteld worden. Zo heb jij als sollicitant in het gesprek de regie.

Wil je snel uitgenodigd worden om te solliciteren?

Wil jij geen wegwerp-CV's meer maken? Wil jij uitnodig-CV-s maken en snel uitgenodigd worden om te solliciteren? Stuur me dan even een mailtje.

Ik heb een compleet pakket voor je klaar liggen met de volgende onderdelen:

  • Je CV
  • Je motivatiemail
  • Je LinkedIn-profiel
  • voeren van winnende sollicitatiegesprekken.

Wil jij de regie over je loopbaan voeren? Klik op Ja Bodo wil je me helpen met het maken van een uitnodig CV?

Ik ontmoet je graag,
Bodo

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Reactie plaatsen