Page content

Wat zijn FamilieOpstellingen?

Wat zijn FamilieOpstellingen?

Wat zijn Familieopstellingen?

Met een Familieopstelling zit je in de bioscoop van je ziel. Het maakt zichtbaar wat je onbewuste beelden en patronen zijn, zodat je nieuwe wegen inslaan.

De familieopstellingen van de Duitse therapeut Bert Hellinger helpen om inzicht te krijgen in de plek die we in onze familie innemen. Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen en vragen op het werk vinden hun wortels in zogenaamde verstrikkingen in het familiesysteem.

Familieopstellingen is een methode die, zonder veel woorden, ons laat zien welke plek we in ons huidige gezin of onze familie van herkomst innemen. Opstellingen helpen om tot dan toe verborgen of half bewuste verbanden te zien, én wat mogelijke wegen zijn om ons, liefdevol, los te maken uit verstrikkingen.

Opstellingen zijn ook een manier van naar de wereld en het leven kijken: zonder oordeel, zonder dat het een beter is dan het ander. Met name dit aspect wordt door veel deelnemers als prettig en bevrijdend ervaren.

Hoe gaat een Familieopstelling?

Familieopstellingen doe je meestal in een groep. Degene die een thema wil inbrengen nodigt uit de kring van deelnemers mensen uit om zijn of haar familieleden te representeren. Deze representanten hoeven daar niets voor te doen en hebben ook nauwelijks informatie over de familie van de cliënt. De cliënt heeft alleen een paar belangrijke feiten over de familie verteld.

Dan stelt de cliënt, intuïtief, de representanten van haar of zijn familieleden in de ruimte op. Hij legt zijn handen op de schouders van de representant van zijn moeder en brengt haar naar de plek die zijn innerlijk beeld of gevoel aangeeft. Dan doet hij hetzelfde met de andere representanten en ook met een representant van zichzelf.

Vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks en wonderlijks, waar we geen echte verklaring voor hebben: de representanten voelen zich als de werkelijke familieleden ten opzichte van elkaar. Zo ontstaat een meestal herkenbaar beeld van de verhoudingen en loyaliteiten in het familiesysteem. Samen met de begeleider wordt gezocht om compleet te maken, wat nog niet voltooid was of bijeen te brengen, wat gescheiden of verloren was.

Als iemand bijvoorbeeld onbewust een last draagt voor zijn vader, die kameraden in de oorlog heeft verloren waar nooit over gesproken is, dan is het in een opstelling mogelijk om de omgekomen kameraden op te stellen. En wanneer die zien dat de zoon van hun makker, die het wel heeft overleefd, de neiging heeft onbewust de schuld op zich te nemen van hun dood, dan zeggen die kameraden misschien spontaan tegen de zoon van hun makker dat het hen niet helpt als zijn zoon zich schuldig voelt. ‘Ons gaat het goed, het was hij of wij. Laat het je goed gaan, al is je vader misschien een beetje met ons gestorven. Dergelijke zinnen in een opstelling zijn vaak ontroerende eye-openers voor de cliënt. Wanneer het beeld klopt, voelen de representanten en alle andere aanwezigen dat onmiddellijk.

Wat de cliënt er vervolgens mee doet, is uiteraard aan hem of haar. Vaak voelt het als verlichting en een toestemming om het eigen leven vol te nemen. Soms blijft iemand liever trouw aan een dynamiek die al zo lang zo bekend en vertrouwd is. Ook daarover is geen oordeel. Elke deelnemer kiest zelf en houdt zijn of haar waardigheid.

Voor wie is een Familieopstelling?

Opstellingen kunnen verhelderende en bevrijdende inzichten geven voor mensen die worstelen met vrafamilieopstellingen-maken-onderliggende-patronen-zichtbaargen over relaties met een partner, met ouders, broers of zussen en met kinderen, vragen over hen eigen leven, over patronen die steeds terugkomen, over een diep onverklaarbaar verdriet of het steeds vastlopen in bijvoorbeeld werksituaties.

Vooral voor die vragen, die je al langer bezig houden, waar je misschien al van alles aan hebt proberen te doen, maar op een of andere manier niet heel veel verder mee komt, kunnen opstellingen een uitkomst bieden. want een kenmerk van levensvragen waar een opstelling kan helpen zijn juist die vragen die te maken hebben met het feit dat je deel van een familiesysteem bent en ingebonden bent in een dynamiek.

Vaak ligt de wortel van de dynamiek niet bij de cliënt, maar bij iemand anders in het systeem, zoals in het voorbeeld van de omgekomen kameraden hierboven. Daarom heeft voor deze vragen het heel hard werken aan jezelf vaak geen langdurig effect. De wortel ligt ergens anders. Een opstelling helpt om die dynamiek te zien. En alleen dat al ervaren veel mensen als helend. Je gaat naar huis met een ander innerlijk beeld.

De doorwerking van een opstelling kan soms maanden, soms zelfs jaren duren. Voortdurend vallen er kwartjes, en langzaam wordt het leven anders.

Bron: Bert Hellinger Instituut Groningen

Hoe ben ik geschoold in Familieopstellingen?

April 2008 heb ik de éénjarige basisopleiding Familieopstellingen gevolgd bij het Bert Hellinger Instituut te Groningen. April 2009 heb ik een 10-daagse Masterclass / seminar gevolgd bij Bert Hellinger zelf.

Voorjaar 2010 heb ik meerdere trainingsweekeinde gevolgd bij Thomas Schäfer in Duitsland. Hij is sinds 1993 psychotherapeut, is vervolgens opgeleid bij Bert Hellinger en werkt sinds 2000 met familieopstellingen. In een opstelling heb ik bij hem laten toetsen of ik met opstellingen mag werken. De opstelling toonde een duidelijke ja.

Daarna ben ik op kleine schaal begonnen met individuele opstellingen. April 2012 heb ik de eerste 3-daagse training gegeven met familie- en loopbaanopstellingen. Deze was zo succesvol, dat ik inmiddels minimaal één training per maand geef.

Regelmatig stel ik elders eigen thema’s op voor mijn eigen ontwikkeling. Ook volg ik regelmatig cursussen en trainingen voor mijn verdere professionele ontwikkeling.

Zelf heb ik opstellingen ontwikkeld die deelnemers in contact brengen met hun missie oftewel levensopdracht en met hun beroeping oftewel hun loopbaankoers.

Wat levert een Familieopstelling op?

Laat ik een aantal concrete voorbeelden geven van deelnemers die ik heb begeleid.

 • het huis wordt ineens tóch verkocht
 • het stalken stopt en je ontmoet de liefde van je leven
 • weer warmte kunnen toelaten zodat latente talenten naar boven komen
 • uit het patroon van lijden stappen en weer gaan genieten
 • je beroeping als rolspelactrice ontdekken, voor jezelf beginnen met een vliegende start
 • jezelf volmondig toestaan te zijn wie je bent, makkelijker netwerken en zo een verborgen vacature opsporen
 • ineens voor opdrachten gevraagd worden
 • etc.

Kennismaken

Als je gratis kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp. Dit is een uitstekende mogelijkheid om familieopstellingen te ervaren.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor € 48,-!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

  Comment Section

  0 reacties op “Wat zijn FamilieOpstellingen?

  Plaats een reactie


  *