Informatie over familieopstellingen
Informatie over familieopstellingen

Informatie over familieopstellingen

Informatie over familieopstellingen

Familieopstellingen worden tegenwoordig gebruikt door coaches, psychotherapeuten, gezinstherapeuten, kindertherapeuten, psychosociale begeleiders en organisatieadviseurs.

Dat had Bert Hellinger, de grondlegger van familie oplossingen, niet verwacht toen hij het introduceerde. Opstellingen laten zien welke onzichtbare familiebanden aanwezig zijn en welke emotionele verstrikkingen er op de manier kunnen ontstaan.

Een voorbeeld? Uit pure familieliefde kan een kind bijvoorbeeld onbewust de last van een ander familielid overnemen en gaan dragen. Het onbewust gaan dragen van andermans last en het overnemen van andermans zielspijn heet tot gevolg, dat je deels het leven van die ander leidt.

Gebeurtenissen die in de familiehistorie plaats hebben gevonden


Hellinger kwam tot de ontdekking dat heel wat verschijnselen in ons leven een relatie hebben met gebeurtenissen die in de familiehistorie plaats hebben gevonden en daarmee eigenlijk tot een eerder familielid horen.

En dat beperkt zich niet tot de historie zoals jij die kent. Het kan om gebeurtenissen gaan van veel langer geleden, soms wel 2 of 3 generaties geleden. Door de inzet van familieopstellingen krijg je toegang tot patronen zoals ze zijn. Deze patronen staan los van wat we zelf willen of denken. Daarmee hebben we ook de manier om te onderzoeken wat de effecten zijn van veranderingen.

Familieopstellingen hebben ongekende toepassingsmogelijkheden. De lessen die je leert en de oplossingen die aangereikt worden zijn verbazingwekkend. Ze laten je merken dat alles wat echt van belang is, zich op een heel ander en dieper niveau afspeelt. Dat niveau was tot aan een dergelijke oplossing onzichtbaar.

Antwoorden en veranderingen


Familieopstellingen wordt ook wel systemisch werk genoemd en dat is een verzamelnaam voor oplossingsmethoden die gebruik maken van opstellingen om tot antwoorden en daardoor tot veranderingen te komen.  

Er wordt gekeken naar de vraag en met name naar de context waarin de vraag en de vraagsteller zich bevinden. Bij opstellingen wordt ervan uitgegaan, dat persoonlijke problemen zich afspelen in een groep, waarmee een familie of een gezin bedoeld wordt. Je bent lid van die groep.  

Daarnaast ben je lid van een bedrijf, nationaliteit en land. Het heeft allemaal invloed op je. Familieopstellingen beginnen altijd bij de familie van oorsprong. Dit, omdat dit de eerste en meest krachtige relatie is en die in alles doordringt, zelfs als we dat helemaal niet willen.

Elementen van een systeem worden neergezet in de ruimte


Elk kind is uit naam van liefde loyaal aan de ouders en het gezin. Deze loyaliteit aan het eigen familiesysteem werkt nadrukkelijk in alles door, zonder dat we ons daar echt van bewust zijn. En dat bij alles wat we doen.

Tijdens een opstelling worden de elementen van een systeem neergezet in een ruimte. Vervolgens worden de elementen en de relaties tussen die elementen onderzocht. Met een systeem wordt een groep mensen bedoeld. Die mensen staan in een bepaalde relatie tot elkaar en vormen zo weer een eigen systeem.

Als de ordening van geven en ontvangen verstoord is

Het meedoen aan een familieopstelling kan verstrekkende gevolgen hebben op deelnemers. Jij stelt dan je familie op, zonder dat ze aanwezig zijn. Tijdens de opstellingen gebeuren soms opmerkelijke  zaken.

Zo kan in een opstelling duidelijk worden, waarom jij je nooit echt kind hebt gevoeld. Of waarom er een verdriet aan je kleeft. Waarom één van je ouders niet echt tot bloei is gekomen. Of dat de relatie tussen je ouders niet je van het was. Waarom je loopbaan telkens stokt.

Daarmee wordt meteen weer aangetoond dat gebeurtenissen in het verleden vaak de oorzaak zijn van de problemen van nu. Volgens Hellinger komt dit in essentie, omdat . . . 
  • mensen zijn buitengesloten;
  • de orde van geven en ontvangen verstoord is 
  • iemand een positie in een familiesysteem heeft die niet bij hem of haar hoort
  • ingrijpende gebeurtenissen zijn weggestopt en niet verwerkt zijn.

Als de volgorde verstoord raakt

Eerst komt, eerst maalt. Als in een vliegtuig de zuurstofmaskertjes tevoorschijn komen, moet je deze als ouders eerst zelf opdoen, voordat je je kinderen helpt. dat is de juiste volgorde.

Er zijn ouders, die hun kinderen te veel op de eerste plaats zetten, te veel verwennen en te veel opvoeden als gelijkwaardig. Deze kinderen lopen het risico zichzelf te veel te zien als de buiknavel van de wereld. Ook als ze later gaan werken.

Als nieuweling in een organisatie kom je namelijk niet op de eerste plaats; je komt op de laatste plaats. Dat betekent, dat de anderen zich amper naar jou voegen. Integendeel, jij zult je naar de baan, naar de tent en naar de anderen moeten voegen.

Degene die hiërarchisch gezien op de eerste plaats komt, is de directeur of de eigenaar. Soms zijn dit de aandeelhouders. Degene die betaalt, bepaalt.

Degene die zielsmatig op de eerste plaats komen, zijn de oudgedienden. Net als mensen hebben ook organisaties een ziel, een missie en bezieling. Degenen die ergens het langste werken, vertegenwoordigen het meeste de ziel van de tent.

Oudgedienden worden soms nog wel eens belachelijk gemaakt en betiteld als 'oude zakken'. Als je hen schoffeert, is je in de tent geen lange toekomst beschoren. Het is omgekeerd. In dat geval wordt je duidt door hen razendsnel geknipt en geschoren. De oudgedienden doen dat stilletjes, zonder tamtam, met een knip van de vinger, want ze weten gewoon hoe de formele en ook de informele hazen lopen.

Ben je op zoek naar informatie over familieopstellingen?

Dan ben je hier aan het juiste adres, omdat een familieopstelling precies het ontbrekende puzzelstukje kan zijn waarnaar je al lang op zoek bent. Heb je trouwens al aan een loopbaanopstelling gedacht om snel zicht te krijgen op je loopbaankoers?

Ik ben opgeleid aan het Bert Hellinger Instituut in Groningen en heb bij Bert Hellinger meerdere seminars gevolgd. Inmiddels heb ik de afgelopen 10 jaar meer dan 2.500 familie- en loopbaanopstellingen begeleid.

Familieopstellingen ervaren in Nieuwegein of Heerenveen?

Je kunt familieopstellingen ervaren in Nieuwegein en in Heerenveen. Daar kun je trouwens ook loopbaanopstellingen ervaren. Het is juist door het werken met deze techniek, dat cursisten mijn dienstverlening met van die enorm hoge cijfers waarderen. Kijk maar naar het filmpje van Nathalie.


Je bent van harte welkom voor familieopstellingen in Nieuwegein en Heerenveen, als je je leven lekker op de rit wilt krijgen. je zou dan training 1 tot en met 4 kunnen volgen.
Klik op De 7 trainingen van LoopbaanRegisseur.

In training 4 zitten ook loopbaanopstellingen. Als je je ;loopbaan weer op de rit wilt krijgen, dan maak je bij LoopbaanRegisseur 95% kans op die andere super fijne baan. In dat geval hebben we het over alle 7 trainingen.

Voor meer info vraag naar de mogelijkheden. De koffie is gratis en warm.
Uiteraard kunnen we ook Skypen of Zoomen.

Cheers,
Bodo
Reactie plaatsen