Waar moet je aan denken bij familieopstellingen?
Waar moet je aan denken bij familieopstellingen?

Waar moet je aan denken bij familieopstellingen?

Waar moet je aan denken bij familieopstellingen?

Door te werken met familieopstellingen kunnen onzichtbare familiebanden aan het licht komen en op welke manier deze verstoord zijn geraakt. Op deze manier wordt duidelijk op welke manier dit doorwerkt en zorgt voor emotionele verstrikkingen.

Zo kan een kind bijvoorbeeld uit naam van de liefde in de familie onbewust de last van een ander familielid overnemen. Met het overnemen en gaan dragen van andermans last ga je dan onbewust een deel van het leven van de ander leiden. Op deze manier wordt leiden dan eigenlijk lijden.
 

Familieopstellingen verstrekkend voor families

Familieopstellingen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor families. Ze verbinden je met jouw familiesysteem en voorouders, elk verbonden met hun eigen lot. Daardoor kun je zelf als het ware terug bewegen en kun je door te bewegen iets wat in je huidige leven speelt, los maken van de verstrikking waar je tegenaan loopt.

Je stelt de betrokken familieleden op in een ruimte, zonder dat de echte familieleden daarbij aanwezig zijn. In de praktijk werk je met representanten. Vaak zijn dit medecursisten.

Tijdens de opstellingen kunnen zaken ontrafeld worden, die je ergens bewust of onbewust wel aanvoelde. Zo kan in een opstelling zichtbaar worden waarom je verslaafd bent, waarom je telkens iets niet lukt of waarom je je groter voordoet, dan dat je bent.

Bij familieopstellingen komt duidelijk naar voren dat verstrikkingen en bepaalde gebeurtenissen in het verleden de oorzaak zijn van de huidige problematiek.

Volgens Bert Hellinger, de grondlegger van deze opstellingen, komt dat door drie dingen: 
  1. mensen zijn buitengesloten;
  2. de orde van geven en ontvangen is verstoord, of 
  3. iemand heeft niet de juiste plaats in een opstelling die bij hem of haar hoort.

Representanten worden in een ruimte opgesteld

Bij een familieopstelling geeft een vraagsteller aan wat het thema is. De begeleider stelt een klein aantal gerichte vragen en beslist welke delen er worden opgesteld.  Daarna worden de representanten worden in de cursusruimte opgesteld.

Er mag niet met een van tevoren bedacht beeld gewerkt worden; het moet oprecht op dat moment van binnenuit komen. Een opstelling ontvouwt zich in kleine stapjes. Vaak vindt tijdens een opstelling iets verrassend plaats en komt er specifieke informatie vrij, die te maken heeft met de ingebrachte vraag op met de persoon die deze vraag inbracht.
 

Loslaten van verstrikkingen en patronen uit het verleden

Tijdens de opstelling valt er op 3 manieren veel af te lezen: 
  • de lichaamshouding van de representant
  • de gezichtsuitdrukkingen
  • de afstand en de positie ten opzichte van elkaar.
Representanten kunnen tijdens de opstelling verschoven worden en er vinden beperkte dialogen plaats. Dit kan een helend proces zijn. Het moet er uiteindelijk voor zorgen dat oude verstrikkingen en patronen loslaten en dat er ruimte komt voor nieuwe en gezondere beelden.

De inzichten ontstaan vaak tijdens de opstellingen maar kunnen ook nog 1 of 2 jaar na een familieopstelling plotseling opkomen.
 

Waarom ben je boos, verdrietig en neerslachtig?

Familieopstellingen zijn perfect als je je afvraagt waarom jij je eigen plek niet kunt vinden en innemen en waarom jij je boos, verdrietig en neerslachtig voelt als je contact hebt met je familie of met een specifiek familielid.

Ook kan antwoord komen op de vraag waarom jij je eenzaam voelt en je niet kunt verbinden met andere mensen. Met familieopstellingen wordt duidelijk dat belangrijke gebeurtenissen in een familie invloed uitoefenen op het functioneren en het welzijn van andere familieleden.  


Ook toegepast bij problemen op de werkvloer

Tegenwoordig worden familieopstellingen heel breed gebruikt en wordt een zelfde manier van systemisch werken ook bijvoorbeeld gebruikt om vertroebelde situaties op te lossen die op de werkvloer spelen.

De principes zijn dan ongeveer hetzelfde en net zoals voor familieopstellingen geldt dat de prestaties verbluffend zijn. Garanties krijg je niet, inzichten zeker als je kiest voor een dergelijke opstelling.

Ben je op zoek naar familieopstellingen?

Dan ben je hier aan het juiste adres, omdat een familieopstelling precies het ontbrekende puzzelstukje kan zijn waarnaar je al lang op zoek bent. Heb je trouwens al aan een loopbaanopstelling gedacht om snel zicht te krijgen op je loopbaankoers?

Ik ben opgeleid aan het Bert Hellinger Instituut in Groningen en heb bij Bert Hellinger meerdere seminars gevolgd. Inmiddels heb ik de afgelopen 10 jaar meer dan 2.500 familie- en loopbaanopstellingen begeleid.

Familieopstellingen ervaren in Nieuwegein of Heerenveen?

Je kunt familieopstellingen ervaren in Nieuwegein en in Heerenveen. Daar kun je trouwens ook loopbaanopstellingen ervaren. Het is juist door het werken met deze techniek, dat cursisten mijn dienstverlening met van die enorm hoge cijfers waarderen. Kijk maar naar het filmpje van Hester. 


Je bent van harte welkom voor familieopstellingen in Nieuwegein en Heerenveen, als je je leven lekker op de rit wilt krijgen. je zou dan training 1 tot en met 4 kunnen volgen.
Klik op De 7 trainingen van LoopbaanRegisseur.

In training 4 zitten ook loopbaanopstellingen. Als je je ;loopbaan weer op de rit wilt krijgen, dan maak je bij LoopbaanRegisseur 95% kans op die andere super fijne baan. In dat geval hebben we het over alle 7 trainingen.

Voor meer info vraag naar de mogelijkheden. De koffie is gratis en warm.
Uiteraard kunnen we ook Skypen of Zoomen.

Cheers,
Bodo


Reactie plaatsen