Page content

Familieopstellingen

Familieopstellingen

Familieopstellingen: wat is het, hoe werkt het en wat levert het op? Hier lees je artikelen over familieopstellingen. Ook zijn er concrete casussen.

Familieopstellingen zijn bijzonder en moeilijk om te beschrijven. Als instrument is het erg krachtig, het kan jaren doorwerken.

Een familieopstelling is niet vrijblijvend. Het kan erg confronterend zijn.

Familieopstellingen

Familieopstellingen

Een voetbalcoach stelt een elftal op voor een wedstrijd. De coach stelt het elftal op volgens zijn inzichten. Dat zijn rationele inzichten, speltechnische inzichten, inzichten verkregen door ervaring over wat wel en wat niet werkt en intuïtieve inzichten.

Bij een opstelling stelt de cliënt mensen op en volgt daarbij diens intuïtie. De begeleider bespreekt de vraag of het thema met de cliënt en stelt voor welke personen of elementen er opgesteld worden.

De cliënt vraagt personen uit de groep om de desbetreffende personen of thema’s te representeren en stelt deze op in de ruimte; meestal het midden van de zaal of trainingsruimte waar gewerkt wordt.

Familieopstellingen

De opgestelde personen geeft het beeld weer over de ingebrachte vraag of over het ingebrachte thema dat opgeslagen is in het onderbewustzijn, oftewel in de ziel, van de cliënt.

Vervolgens speelt zich een soort van film af, begeleid door de begeleider, die de cliënt herkent als zeer treffend. Vaak zeggen ze : “oh dit klopt precies”.

Familieopstellingen

De begeleider begeleidt de opstelling op een dusdanige manier, dat de cliënt een diepgaand inzicht verschaft wordt over het thema en werkt toe naar een oplossing. De cliënt ervaart dit vaak als een grote opluchting.

In feite verschaft een opstelling ons en de aanwezigen informatie over de achterliggende factoren en oorzaken van een thema. Met een opstelling kunnen we toegang krijgen tot onbewuste, maar cruciale informatie die bijdraagt aan de oplossing.

Fenomenologisch

Opstellingen en het meemaken van opstellingen is bijzonder. Het is vaak verbluffend hoe in één sessie iets opgelost kan worden waar de cliënt al jaren mee loopt te worstelen.

Het is niet rationeel te verklaren. We weten alleen dat het werkt, zoals het werkt en dat het een waardevolle techniek is. Het is net als met de liefde, deze bestaat maar is niet rationeel te verklaren.

Het bestaat gewoonweg, het is een fenomeen. We noemen opstellingen dan ook fenomenologisch. Paradoxaal en grappig genoeg zit daar weer het woord logisch in. Hoe onlogisch opstellingen ook kunnen zijn.

Kennismaken met Familie- en LoopbaanOpstellingen?

Wat zijn familieopstellingen en wat zijn loopbaanopstellingen?

Wil je ontdekken wat de onderliggende patronen zijn in jouw privéleven en in je professionele leven? Kom dan naar de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor maar een paar tientjes!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas in plaats van omgekeerd.

Voor meer info en om te kijken of er nog plek is klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

Comment Section

0 reacties op “Familieopstellingen

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.