Wat is een loopbaan en een lekker lopende loopbaankoers?

Wat is een loopbaan en een lekker lopende loopbaankoers?

Wat is een loopbaan en een lekker lopende loopbaankoers?

Iedereen heeft een loopbaan en iedereen wil een lekker lopende loopbaankoers. Je mag ervan uitgaan, dat een loopbaan wel veetig jaar loopt. Een loopbaan die veertig jaar als vanzelf lekker loopt is een illusie. 

Het is heel reëel, dat een loopbaan ook wel eens niet lekker loopt. Soms loopt je loopbaan zelfs bij je weg en is je loopbaankoers eerder een doodlopende straat dan een idyllische route in de Toscane, waarbij je reikhalzend uitkijkt naar de volgende stap.


Loopbaan en loopbaankoers

Een loopbaan hebben we bijna allemaal. De Nederlandse bevolking bestaat uit 17.5 miljoen personen. De beroepsbevolking bestaat uit kleine 9,5 personen. De werkzame beroepsbevolking is groot 9 miljoen personen en de werkloze beroepsbevolking bestaat uit 400.000 personen. 

Er zijn in Nederland dus maar liefst 9,5 miljoen mensen met een loopbaan. Zij hebben dus ook een loopbaankoers. De woorden 'loopbaan' en 'loopbaankoers' zijn zulke vanzelfsprekende woorden, dat we er amper bij stilstaan. 


Als je loopbaankoers even doodloopt

Soms loopt een loopbaan even niet zo lekker en loopt je baan zelfs bij je weg. Als je met je loopbaan in de achtbaan naar beneden zit, heb je geen zicht op een loopbaankoers omhoog; een koers die weer ergens naar toe brengt.

Als je een loopbaankoers wilt die beter aansluit op wie en wat je bent, een koers die je werk oplevert dat je makkelijker en met meer succes doet, dan begint het net als bij een pizza: 'bij die bodem'; bij de basis en dat je bij je loopbaan.


Hoe begint een loopbaan?

De basis van je loopbaankoers is je loopbaan. Daarom nemen we eerst het woord 'loopbaan' onder de loep. Een loopbaan of carrière is volgens Wikipedia de reeks van maatschappelijke posities die iemand achtereenvolgens inneemt en ontwikkeling daarbinnen. 

Een loopbaan begint met het betreden van de arbeidsmarkt; een loopbaan start met je eerste baantje en dat kan gerust een vakantiebaantje zijn.


Wat is een loopbaan in gewone taal?

En wat is een loopbaan in Jip- en Janneketaal? Hiervoor had je een baan, nu heb je een baan en hierna heb je een volgende baan. Dat bij elkaar is je loopbaan. Het zijn alle banen die je tot nu toe hebt gehad. 

Bij het woord loopbaan reikt onze innerlijke blik als vanzelf naar de volgende baan in de toekomst. Waar gaat de loopbaan naar toe, waar gaat het heen? Met die vraag gaat het woord loopbaan als vanzelf over in de loopbaankoers. 

 

Wat is een loopbaankoers? 

Een loopbaan is een begrip, een verschijnsel, zeg maar een fenomeen dat bestaat. Het is materieel niet tastbaar; je kunt het dus niet beetpakken. 

Je hebt een reeks van banen die je achtereenvolgens uitoefent. Die reeks van banen dat is je loopbaan. De rode draad in de loopbaan dat is je loopbaankoers; dat is dus het centrale en verbindende thema in je loopbaan. 


Hoe beleef je je loopbaankoers?

We hebben bijna allemaal een loopbaan en een loopbaankoers. Alleen de ene heeft een lekker lopende loopbaan en de ander een loopbaan that sucks. 

Bij de loopbaankoers is jouw beleving het belangrijkste, want als je dan toch al werkt of moet werken, is het wel zo handig om leuk werk te hebben, zodat je op een prettige manier je geld verdient. 


Wat is een lekker lopende loopbaan en loopbaankoers?

Als je loopbaan niet lekker loopt en bij je wegrent, merk je dat meteen als je wakker wordt. Het liefste draai je je dan nog even om, zo van nu nog even niet. 

Het werk, je collega's, je leidinggevende, de organisatiecultuur of alles bij elkaar kost je dan meer, dan dat het je emotioneel oplevert. 

Het werk dat je echt super graag doet, dat doe je met hart en ziel. je ziel maakt er als het ware een vreugdesprongetje bij. 


Werken met hart en ziel

Soms zie je een stralende plantsoenschoffelaar. Als je in je werk net zo blij kunt zijn als hij, zou je haast in de verleiding komen om te solliciteren op een baan in de groenvoorziening. 

Er zijn ook magazijnmedewerkers die stralend over hun werk vertellen en er zijn ook leidinggevenden die The X-factor hebben. Ze zijn overal. Het is dus aan jou om uit te vinden bij welk werk jij gaat stralen. 


Een loopbaankoers that sucks

Evelien had een loopbaankoers that sucks. Eigenlijk was ze alles in één klap kwijt: haar baan, haar loopbaan en ook haar loopbaankoers. Ze wist echt niet meer waar ze het moest zoeken. En omdat ze dik boven de veertig is, dacht ze dat niemand op haar zit te wachten.


Ze had werkelijk waar een droombaan in de hospitality in Oostenrijk. Die baan paste perfect bij haar droombaan: ze wilde dolgraag een eigen bed and breakfast daar in de Oostenrijkse bergen, zeg maar ein eigenes Bett und Frühstuck. 

Corna zette een dikke streep door haar loopbaan en haar loopbaankoers. Ze bleek in een doodlopende straat te zitten met nul perspectief. Met mijn loopbaanbegeleiding kreeg ze weer zicht op haar talenten en op een nieuwe loopbaankoers in haar loopbaan. Die loopt nu weer als een trein!


Pak jij de regie in je loopbaankoers?

De cursisten die ik begeleid, weten precies hoe getalenteerd ze zijn. Sterker nog, ze hebben hun talenten goed op een rijtje. 

Ze hebben maar 3 sollicitaties nodig, omdat ze hun basis goed op orde: hun talenten en hun loopbaankoers. 

Ze weten, wat hun talenten zijn en sterker nog, ze kennen hun gaven. Ze weten ook welke gave hen uniek maakt en hoe ze er hun brood mee kunnen verdienen.

Dat is de basis voor een loopbaankoers die vanzelf lekker loopt. 


Welke loopbaankoers past bij je?

Veel loopbaankoersen komen uit testjes. Of je hebt ze geknipt en geplakt uit vacatureteksten. Als jij dat ook doet, is jouw koers nep.

De loopbaankoers die jij echt bent komt niet uit een appje, maar recht uit je ziel. De vraag is dus: "Wat ga je doen als je groot bent?"


Masterclass 'Welke loopbaankoers ben jij? in Nieuwegein bij Utrecht'

ik organiseer elke maand een masterclass in Nieuwegein bij Utrecht. Wellicht binnenkort ook de masterclass 'Welke loopbaankoers ben jij?'

Voor meer info klik op Welke masterclasses zijn er binnenkort?


De goede loopbaankoers met 95% succesgarantie

LoopbaanRegisseur werkt met innovatieve en super krachtige technieken op niveau van hart en ziel. Geen testjes, invulrijtjes of werkboeken, want je weet heus wel hoe je in grote lijnen in elkaar steekt en je loopbaankoets zit niet in de computer of in een appje maar gewoon in jezelf. 

Ik werk met familie- en met loopbaanopstellingen. Samen gaan we ontdekken wat je levensopdracht is. Alleen dan kun je effectief onderzoeken welk werk en dus welke loopbaankoers wel en niet bij je past. Als je dat weet, kun je werk doen, dat je gewoon bent.


Fastlane naar een loopbaan die lekker loopt

Er is ook een fastlane naar een loopbaan die lekker loopt. Dat is de sneltrein naar een loopbaan die gaat als een trein. 

Het is de shortcut naar een baan die je met meer plezier doet, waarbij je niet meer chagrijnig thuiskomt met de vraag hoe lang je deze ellende nog volhoudt?

Wil je in je loopbaan geen droeftoeter meer zijn en wil je juist het confettikanon afschieten? 

Klik op Fastlane naar een lekker lopende loopbaan.

Cheers,

Bodo

Reactie plaatsen