Page content

Wat is de Oorsprong van Talenten?

Wat is de Oorsprong van Talenten?

Wat is de oorsprong van Talenten? Het woord ‘Talent’ bleek in vroegere tijden te staan voor een enorme som geld. Dat maakte talenten juist zo waardevol.

Rond het jaar 0 was een talent de grootste geldeenheid die er maar was. Het was 6000 denariën waard. Eén denarie was toentertijd het dagloon van een arbeider.

Wat is de Oorsprong van Talenten? 

Wat is de Oorsprong van Talenten?

Wat is de Oorsprong van Talenten? 

Als de heer aan zijn dienaren dus 5 , 2 en 1 talent weggeeft, geeft hij hen dus respectievelijk 30.000, 12.000 en 6.000 daglonen in handen. Dat zijn pas bedragen! Hoeveel zou een dagloon nu zijn en hoeveel zou een talent dus nu waard zijn in Euro’s?

Wat is de Oorsprong van Talenten? 

Wat het verhaal bijzonder maakt, is dat dit verhaal is afgeleid van het bijbelboek Matteüs (25: 14-30). Het was een verhaal dat Jezus aan zijn volgelingen vertelde.

Talent was vroeger een eenheid waarin jouw inzet werd gewogen en in geld uitgedrukt. Talent was toen in ieder geval van grote waarde! Maar dat is het vandaag de dag natuurlijk ook!

Wat is de Oorsprong van Talenten? Er was eens …

“Er was eens een man, die voor zaken naar het buitenland moest. Een paar dagen voor zijn vertrek riep hij drie dienaars bij zich. Hij vroeg: ‘Willen jullie voor mijn geld zorgen als ik weg ben?’

Aan de eerste dienaar gaf hij vijf talenten.

Aan de tweede dienaar gaf hij twee talenten.

En aan de derde gaf hij één talent.

Kort daarop vertrok hij naar het buitenland.

Talenten verdienen

De dienaar die vijf talenten gekregen had, ging er dadelijk op uit om zaken te doen. En het duurde niet lang of hij had vijf talenten bijverdiend.

De dienaar die twee talenten kreeg, verdiende er nog twee bij en had er zo vier.

En de knecht met het ene talent? Die groef een gat in de grond. En stopte daarin het geld dat hij van zijn meester gekregen had.

De Talenten van de 1e Dienaar

Na lange tijd kwam de man terug. De dienaar die vijf talenten gekregen had, kwam naar voren en zei: ‘Heer, vijf talenten hebt u mij toevertrouwd. Kijk, ik heb er vijf bijverdiend.’

‘Prima, goede en trouwe dienaar,’ zei zijn meester. ‘Over weinig ben je trouw geweest. Over veel zal ik je aanstellen. Kom, wees samen blij met mij.’

De Talenten van de 2e Dienaar

Nu was de tweede dienaar aan de beurt. Hij zei: ‘Voor twee talenten moest ik zorgen. Kijk, ik heb er nog twee bijverdiend.’ Ook hij werd geprezen.

‘Prima, goede en trouwe dienaar,’ zei zijn meester. ‘Over weinig ben je trouw geweest. Over veel zal ik je aanstellen. Kom, wees samen blij met mij.’

De Talenten van de 3e Dienaar

Toen kwam de derde knecht naar voren. Hij zei: ‘Heer, ik wist dat U een streng mens bent. U wilt altijd meer hebben dan U toekomt. Daarom was ik bang.

Ik dacht: ‘Stel je voor, dat ik dat geld verlies!’ Daarom heb ik uw talent begraven. Kijk, hier hebt u terug wat van u is.’

Talenten willen meer worden

Toen zei de meester: ‘Slechte, luie dienaar! Je wist dat ik altijd meer wil hebben dan mij toekomt! Ik zal je zeggen wat je had moeten doen: je had het geld op de bank moeten zetten. Dan had je er intrest op gekregen! En had ik meer teruggekregen dan ik je gaf!

Maar nu neem ik dat ene talent af om het te geven aan de dienaar die tien talenten heeft. Ik stuur je weg, want jij bent nutteloos.’

Tekstbewerking: C. Leterme

Wil jij meer Talenten?

Als je meer uit je Loopbaan wilt halen, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor slechts een paar tientjes.

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is de Oorsprong van Talenten?

    Plaats een reactie


    *