Page content

Casus Familieopstelling: Hoe kom ik van mijn Twijfel af?

Casus Familieopstelling: Hoe kom ik van mijn Twijfel af?

Casus Familieopstelling: Hoe kom ik van mijn Twijfel af?

Margot twijfelt. Ze wil best een Familieopstelling, maar een ander mag gerust voor. Ze oogt best zelfverzekerd en toch is er twijfel en daar wil ze van af.

Ze is 52 jaar, ze heeft MAVO, Verpleegkunde en Bedrijfskunde gestudeerd. Haar hele loopbaan heeft ze in de zorg gewerkt. In haar laatste baan was ze regiomanager van een zorginstelling. In die functie werden processen, winst & marge draaien belangrijker dan de mensen, waardoor Margot zich niet meer op haar plek voelde.

Ze heeft veel voor elkaar gekregen en zou soms wat trotser willen voelen.

Het Opstellen van de Twijfel

We bespreken de op te stellen elementen. We zouden trots kunnen opstellen, maar Margot vindt dat over the top. Het mag wel gewoon zegt ze, doe maar “gewoon mezelf mogen zijn”. We benoemen dat als het Verlangen.

Tussen het Verlangen en haar in staande is de Blokkade, hetgeen we omschrijven als “wiebelig”.

We stellen op:

  1. Gewoon mezelf mogen zijn
  2. Twijfel
  3. Representant voor Margot.

[Afbeelding]

Ik vraag hen hoe het met ze gaat.

  1. Gewoon mezelf mogen zijn: “Met mij gaat het gewoon goed”.
  2. Twijfel: “Wiebelig”
  3. Margot: “Mwoah, het gaat wel.

Interpretatie van de Opstelling

Ik zeg tegen Margot: Als dit je ouders zijn, dan staat moeder dichter bij je dan vader. Moeder kijkt naar beneden, is ze bedroefd of depressief?En waarom staat vader wat meer op een afstand? Wil moeder niet dat vader dichterbij komt?

De Realiteit

Margot vertelt, dat haar moeder haar hele leven lang zwaar depressief is geweest. Dus was vader eenzaam in het huwelijk. Hij wilde dingen van haar, die haar moeder hem had willen geven. Er is niets concreets gebeurd, maar de energie was aanwezig.

De Oplossing

Ik vraag aan Margot of ze haar eigen plek wil innemen. Tegen moeder zegt ze: “ik laat dit bij jou. Een beetje warmte heb ik wel”. Tegen vader zegt ze: Ik laat dit bij jou. Ik ben ok. Daarna draait Marot zich om richting toekomst.

Nabeschouwing

Na deze familieopstelling vraag ik of er iemand iets wil vragen of delen. Margot vertelt een beetje geschrokken te zijn van de opstelling. Dit had als die jaren in haar systeem gesluimerd, ze wist het ergens wel, maar had niet gedacht dat het haar in haar dagelijkse doen en laten onzeker maakte.

Familieopstellingen

Tijdens de trainingen die ik geef zie ik hoe cursisten zichtbaar opknappen. Wil je succesvol netwerken, solliciteren of als ZZP-er opdrachten verwerven, dan is het erg aan te bevelen dat je goed in je vel steekt. Hoe je dit kunt bereiken, lees je door op de link te klikken: Met je Talenten naar Geluk in 3 Dagen.

Wil je eerst kennismaken met het fenomeen familieopstellingen, dat kan dat tijdens de gratis Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces!
Bodo Agterhof

Comment Section

0 reacties op “Casus Familieopstelling: Hoe kom ik van mijn Twijfel af?

Plaats een reactie


*