Page content

Casus Familieopstelling: Hoe Stop ik met Piekeren en Malen?

Casus Familieopstelling: Hoe Stop ik met Piekeren en Malen?

Hoe Stop ik met Piekeren en Malen?

In deze Familieopstelling onderzoeken we hoe Grietje kan stoppen met piekeren en malen, zodat ze meer tot actie en resultaten komt.

Grietje is 55 jaar, heeft 2 volwassen kinderen en een succesvolle loopbaan bij gerenommeerde organisaties. In haar laatste functie is ze Human Resources Manager geweest en heeft ze een reorganisatie geleid. 

Dit deed ze dusdanig goed, dat ze zichzelf met een mooie afkoopsom heeft weg georganiseerd, zodat ze nu de tijd aan haarzelf heeft, voordat ze een volgende baan zoekt.

Het Opstellen van Piekeren en Malen

Sinds Grietje ontslag heeft gekregen, heeft ze eigenlijk alles wat ze wil: goede gezondheid, met haar kinderen gaat alles goed, ze heeft een succesvolle carrière gemaakt, als P&O-er weet ze hoe de hazen open op de arbeidsmarkt en ze heeft wat iedereen wel zou willen: tijd én geld.

Ja zegt Grietje, dat realiseer ik me allemaal, maar op de één of andere manier komt er niets uit de vingers. Ik voel me stroperig …

We stellen de volgende elementen op:

 1. Doen (het verlangen)
 2. Denken (de blokkade)
 3. Representant voor Grietje.

[Afbeelding 1]

Ik vraag hen naar hoe het met ze gaat.

 1. Doen: “Ik zou alle kanten uit kunnen, maar ik sta als vastgenageld aan de grond”
 2. Denken: “Met mij gaat het super goed”
 3. Representant van Grietje: “Ik heb alleen maar aandacht voor het denken”
 4. Daarop antwoordt Doen: Ik zie Grietje totaal niet.

Interpretatie van de Opstelling

Ik vraag op wie het opgestelde Doen en Denken lijken? Kunnen het moeder en vader zijn? Terwijl de representant van Grietje ja knikt, gaat er een kleine schok van herkenning door het lichaam van Grietje zelf.

Dat betekent dat deze opstelling laat zien dat vader als vastgenageld aan de grond staat en geen stap kan zetten. Moeder kijkt naar hem en hoopt waarschijnlijk op emotionele nabijheid van vader, maar ik vermoed dat vader dat niet kan geven. Bij moeder heeft dit zo’n grote rol gespeld, dat ze te weinig oog voor je heeft gehad.

De Realiteit

Ik vraag Grietje naar de feitelijkheden die in deze opstelling een rol spelen. Vader was handelaar in fournituren. Toen Grietje 14 was, ging de werk gever van vader failliet. Het gezin woonde ie één van de huizen van de werkgever, dus ze moesten verhuizen.

Vader was op dat moment 58 jaar, kwam niet meer aan het werk, werd depressief en ging psychofarmaca voorgeschreven van de psychiater. Vader is nooit echt over de klap heen gekomen. Moeder heeft vader geholpen zo goed en kwaad als het ging en zo kreeg dochter Grietje minder aandacht van beide ouders.

De Oplossing

Ik laat Grietje op haar eigen plaats staan in de opstelling en zij lost haar representant af. Vervolgens vraag ik moeder om naar haar dochter te kijken. Moeder doet dit en zet dan een stap naar dochter.

[Afbeelding 2]

Grietje zegt tegen haar moeder: “Ik durfde je aandacht niet op te eisen, want dat voelde als verraad naar jou”. Daarop antwoordt moeder: “Als jet het wel doet, dan wordt jij er een completer mens van en ik ook”.

Grietje kan nu de nabijheid en de warmte van moeder voelen, toelaten en inademen. Zichtbaar knappen moeder en dochter daarvan op.

Doen

Moeder neemt meer afstand en gaat achter haar dochter staan. Dochter draait naar vader en er ontstaat oogcontact. Grietje twijfelt. Vader strekt zijn handen uit naar zijn dochter.

[Afbeelding3]

Uiteindelijk loopt ze naar haar vader en legt haar handen in de zijne. Ze zegt: “Ik ga over tot actie”. Aanmoedigend wrijft vader met zijn duimen over haar handen. Ze zegt verder: “en als het er niet is, dan maak ik het!”. Weer wrijft vader met zijn duimen over haar handen.

Vervolgens zegt ze: “Vanaf nu ga ik het op mijn manier doen”, waarop vader zijn handen in de hare legt.

Implicaties van deze Familieopstelling

 • Er was afstand tussen Grietje en haar moeder. Daardoor is er afstand tussen Grietje en diverse relaties
 • Grietje is single, dus op privégebied maximale afstand tot een partner
 • Er is op de werkvloer afstand, Grietje zal waarschijnlijk solistische banen hebben
 • In de opstelling kon Grietje de warmte van moeder weer inademen
 • Nu kan er weer nabijheid in relaties ontstaan
 • Moeder is achter Grietje gaan staan. Dat betekent dat Grietje nu eindelijk de steun van moeder kan voelen
 • Het betekent ook, dat Grietje beter niet meer achterom kan kijken naar het verleden. Ze kan haar blik beter op de toekomst gericht houden
 • Er is weer nabijheid met vader, dus zal het makkelijker zijn om naderbij werkgevers en/of opdrachtgevers te komen en wie weet een partner
 • Als ze minder gaat denken en meer gaat dóen, dan straalt ze meer kracht uit
 • Op deze manier kan Grietje weer de regie pakken over haar persoonlijke- en haar beroepsleven
 • Als ze het bovendien zichzelf toestaat om het op haar manier aan te pakken, dan gaat werkgever c.q. opdrachtgever hiermee akkoord
 • Deze opstelling impliceert bovendien dat Grietje alles kan bereiken wat ze wil. Als het er niet is, dan creëert ze het.

Familieopstellingen

Tijdens de trainingen die ik geef zie ik hoe cursisten zichtbaar opknappen. Wil je succesvol netwerken, solliciteren of als ZZP-er opdrachten verwerven, dan is het erg aan te bevelen dat je goed in je vel steekt. Hoe je dit kunt bereiken, lees je door op de link te klikken: Met je Talenten naar Geluk in 3 Dagen.

Wil je eerst kennismaken met het fenomeen familieopstellingen, dat kan dat tijdens de gratis Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces!
Bodo Agterhof

  Comment Section

  0 reacties op “Casus Familieopstelling: Hoe Stop ik met Piekeren en Malen?

  Plaats een reactie


  *