Wat zijn Talenten en hoe ontdek je wat jouw Talenten zijn?
Wat zijn Talenten en hoe ontdek je wat jouw Talenten zijn?

Wat zijn Talenten en hoe ontdek je wat jouw Talenten zijn?

Talenten, sterkten, zwakten, gaven, plus- & minpunten, competenties, zo krijg je ze op een rijtje

Wat zijn talenten en hoe ontdek je wat jouw talenten zijn?

Je leest het in dit artikel.

Wat zijn Talenten en …?Wat zijn Talenten en hoe ontdek je jouw Talenten?

Wat zijn Talenten en hoe ontdek je jouw Talenten?

Wat waren Talenten vroeger?

Het woord ‘Talent’ bleek in vroegere tijden te staan voor een enorme som geld.

Rond het jaar 0 was een talent de grootste geldeenheid die er maar was. Het was 6000 denariën waard. Eén denarie was toentertijd het dagloon van een arbeider.

Als de heer aan zijn dienaren dus 5 , 2 en 1 talent weggeeft, geeft hij hen dus respectievelijk 30.000, 12.000 en 6.000 daglonen in handen. Dat zijn pas bedragen! Hoeveel zou een dagloon nu zijn en hoeveel zou een talent dus nu waard zijn in Euro’s?

Talent heeft een Bijbelse oorsprong

Wat het verhaal ook bijzonder maakt, is dat dit verhaal is afgeleid van het bijbel-boek Matteüs (25: 14-30). Het was een verhaal dat Jezus aan zijn volgelingen vertelde.

Talent was vroeger een eenheid waarin jouw inzet werd gewogen en in geld uitgedrukt. Talent was toen in ieder geval van grote waarde! Maar dat is het vandaag de dag natuurlijk ook!

Wat zijn Talenten nu?

Een talent is een gave. Het is een cadeau. Het is iets dat je hebt meegekregen.

Sommige talenten heb je van je ouders of van je grootouders meegekregen en sommige talenten zijn minder snel herleidbaar.

Een talent is verweven met je persoonlijkheid. Het is iets dat je bent. je kunt niet anders. Sterker nog, als je je talenten niet gebruikt, dan kan jouw energie niet stromen en word je ongelukkig.

Talenten, kinderen en plezier

Bij kinderen kun je al zien waar ze goed in zijn. Onbevangen doet een kind waar het goed in is en, sterker nog, meestal gaat het onbewust en met plezier.

Een kind dat al op jonge leeftijd bezig is met kleurplaten en tekeningen geeft al snel het beeld van creativiteit. Een kind dat voor het spelen gaat eerst de kat uit de boom kijkt, om vervolgens precies te weten wat hij wil gaan doen, lijkt al snel iemand te zijn die kan analyseren en daar naar kan handelen.

Wat zijn Talenten en hoe ontdek je jouw Talenten?

Een talent kun je zien als een in de persoonlijkheid verankerde vaardigheid die vanzelf volop stroomt.

Als je een rekentalent bent, dan vind je anderen vaak sloom met rekenen.

Als je een gave hebt om met mensen om te gaan, dan kun je je ergeren aan de sociale vaardigheden van nerds.

Als je een communicatief talent bent, dan klets je met gemak alles aan elkaar vast, zeg maar met 2 vingers in de neus.

Als je talenten niet kunnen stromen, dan kroppen ze zich in jou op en word je ongeduldig.

Wat zijn Talenten bij een ander? 

Bij volwassenen zijn het meestal de anderen die zien waar je goed in bent.

Als je een ander naar jouw talenten vraagt, dan kunnen ze er snel 2 of 3 noemen.

Bij een ander zie jij ook vast wel een paar talenten.

Mensen die plezier in hun werk hebben of enthousiast een hobby uitoefenen zijn vaak met hun talent bezig. Talent laat jouw passie zien. Passie is energie die volop stroomt.

Wat zijn je Talenten en welke banen passen daarbij?

Er zijn 4 types CommunicatieStijlen. Bij elk type zijn er bepaalde talenten die daarbij horen en dus ook bepaalde banen.
  • De Efficiënte. Talenten: sturend, resultaatgericht, soms wat dominant, grote lijnen, overzicht. Passende banen: leidinggevende, projectleider, directeur, eigen ondernemer.
  • De Hartelijke. Talenten: mensen mens, warm, humor, hulpvaardig, nieuwsgierig. Passende banen: dienstverlening, consultant, docent, alles met en voor mensen.
  • De Voeler. Talenten: andere mensen aanvoelen, creatief, beleefd in de omgang. Passende banen: banen in de hulpverlening en in de zorg, creatieve banen, artiest.
  • De Denker. Talenten: analyseren, doorvragen, objectief onderzoeken, wetenschap. Passende banen: financiële banen, beleidsmedewerker, wetenschapper, farmaceutische banen.

Wat zijn Talenten en hoe ontdek je jouw Talenten?

De Loopbaan BoostCamp is een uniek 2-daags loopbaan evenement. Uiteraard komen je talenten aan bod en deze krijg je meteen op een rijtje.

Loopbaanadvies Heerenveen, Sneek, drachten

Ook je loopbaankoers komt aan bod, hoe je Curriculum Vitae niet door de shredder gaat maar juist uitnodigingen oplevert, hoe je je presenteert met de wauw-factor en hoe je de vragen in een sollicitatiegesprek failproof beantwoordt.

De Loopbaan BoostCamp kost maar een paar tientjes en is incl. koffie, thee, 2 lunches, diner en een pracht netwerk aan nieuwe contacten.

Voor meer info klik op Loopbaan BoostCamp. 

Op je LoopbaanSucces,

Bodo
Reactie plaatsen