Hoe kan ik mijn loopbaan nieuw leven inblazen?
Hoe kan ik mijn loopbaan nieuw leven inblazen?

Hoe kan ik mijn loopbaan nieuw leven inblazen?

Hoe kan ik mijn loopbaan nieuw leven inblazen?

Met plezier naar het werk gaan, het klinkt zo vanzelfsprekend, maar er zijn ontzettend veel mensen die niet met plezier naar hun werk toe gaan. Mocht jij dit missen in je loopbaan, dan is dit artikel precies voor jou.

We gaan onderzoeken, hoe jij je loopbaan nieuw leven in kunt blazen. Als je chagrijnig en uitgeblust van je werk thuiskomt, moeten anderen jou weer oplappen.

Da's precies verkeerd om, want eigenlijk zou jij hen energie moeten geven. en als je super leuk werk hebt, inspireer je ze zelfs. Dat maakt jouw leven een stuk leuker en ook dan van de ander.

 Met plezier naar het werk gaan is namelijk ontzettend belangrijk. Hier krijg je energie van en dit maakt je leven een stuk leuker.

Wat zijn mijn talenten?

Heb jij het gevoel dat jij een beroep uitoefent waar je geen energie van krijgt? Stel jezelf dan eerst de vraag of dit wel hetgeen is waar jij goed in bent. Geeft het je of kost het je energie? Liggen hier jouw talenten wel? Haal je het maximale uit jezelf?

Als je het gevoel hebt dat dit niet is waar jij echt super goed in bent, kun je het volgende doen:
  1. Maak een lijst met waarom je er echt heel graag wilt blijven
  2. Maak een lijst met waarom je weg zou willen
  3. Zijn er redenen, waardoor deze baan een must have is?
  4. Of zijn er redenen, waardoor je wel weg wilt rénnen?
Pak nu een stuk touw van pakweg 50 cm. Plaats met een wasknijper no. 3 links wat meer aan de buitenkant en plaats met een wasknijper no. 4 wat meer aan de buitenkant. Het stuk touw is een geleide schaal, kies dus zelf de geschikte plek op het touw.

Plaats nu ook no. 1 met een wasknijper op de linker helft van het touw en plaats no. 2 met een wasknijper op het touw. Neem het totale evenwicht op het touw in ogenschouw.

Stel, dat het linker uiteinde een 0 is en het rechter uiteinde een 10, waar zit jij op het touw? Neem het totale evenwicht in je op.

Je loopbaan een showstopper

Zit de meeste energie op de linkerhelft van het touw of op de rechterhelft?

Als de meeste energie links zit, heb je een probleem. Dan wordt het linker stuk touw een showstopper. Vroeg of laat eindigt hier de show bij je huidige werkgever. Uiteraard kun je wegkijken, gewoon blijven zitten en kijken hoe lang je dit evenwicht volhoudt.

Kijk dan wel uit, of je niet een beetje (boel) naar overspannenheid, algehele lamlendigheid of een burn-out aan het toewerken bent, want in dat geval is dit een perfect stuk touw voor wat ze noemen de hang yourself up methode.

Waardevol in je loopbaan

Op welke manier en waar ben je het meest waardevol in je loopbaan? De grap is, dat we talenten eerder bij een ander herkennen dan bij onszelf. Weet jij waar jouw kwaliteiten liggen hoe je deze het beste aanwendt om op waarde geschat te worden?  

Misschien wordt het tijd om een loopbaanbegeleider in de arm te nemen. Een ervaren loopbaanprofessional heeft het lek in je loopbaan snel boven tafel. Zo kun je in een gratis intakegesprek snel bepalen of het realistisch is om je huidige functie nog een poos uit te oefenen, of dat het tijd wordt naar een andere functie uit te zien.

Het uiteindelijke doel is dat jij het meeste plezier in je werk hebt, omdat je doet waar je goed in bent.

Je huidige werkomgeving als katapult?

Heb jij al een baan waarbij jouw talent goed tot uiting komt? Dan is het aan te raden om eens goed te kijken naar je huidige werkomgeving. Is de sfeer goed? Kan je goed met je collega’s en voer jij momenteel de juiste taken uit. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het verstandig om met je werkgever in gesprek te gaan.

je kunt van tevoren de expertise van een loopbaanbegeleider inhuren, zodat je in het gesprek met je werkgever precies de juiste argumenten hebt.

Komen jullie hier niet uit? Dan is het wellicht een idee om op zoek te gaan naar een andere baan. In dat geval gebruik je je huidige baan niet als burn-out versneller, maar juist als katapult de toekomst in naar je nieuwe baan.

Op naar je volgende baan, waar je met veel plezier naar toe gaat, waar de sfeer er goed is en jij de taken uitvoert die bij je passen. Je zult je dus het gevoel moeten hebben dat jij op de juiste plek zit.

Wees zelfbewust

Om het maximale uit je loopbaan te halen is het belangrijk om zelfbewust te zijn.
  • Wat doe ik momenteel goed en wat kan er beter?
  • Waar sta ik nu?
  • Waar wil ik uiteindelijk naar toe?
Stel doelen voor jezelf en streeft naar vooruitgang, alleen dan kan je het maximale uit je loopbaan halen. Ga met mensen om je heen in gesprek en vraag om feedback.

Vind jij het lastig om doelen samen te stellen en weet jij niet goed waar jij nou eigenlijk precies staat? Ook dan kan het verstandig zijn om een loopbaanbegeleider in te schakelen, zodat je samen doelen stelt en deze ook behaalt.

Nieuw leven ingeblazen

Ook Douwina heeft haar loopbaan nieuw leven ingeblazen. Het werd allemaal wat te veel routine en ze wilde weer energie uit haar loopbaan halen. Kijk zelf maar eventjes.


Open je toekomst in Nieuwegein en Heerenveen

Ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan? Dan ben je welkom op ons kantoor in Nieuwegein en Heerenveen. 

De koffie is warm en gratis.
Bodo
Reactie plaatsen