Wat is een loopbaan en wat is een loopbaankoers?

Wat is een loopbaan en wat is een loopbaankoers?

Wat is een loopbaan en wat is een loopbaankoers? 

Iedereen heeft een loopbaan en als je een loopbaan hebt, heb je ook een loopbaankoers. De woorden 'loopbaan' en 'loopbaankoers' zijn zulke vanzelfsprekende woorden, dat we er amper bij stilstaan.

Wil je een loopbaan die niet bij je wegloopt, maar juist lekkerder loopt, is het aan te bevelen om je loopbaankoers eens goed onder de loep te nemen.

Wil je een loopbaankoers die beter aansluit op wie en wat je bent, een koers die je werk oplevert dat je makkelijker en met meer succes doet, dan begint het net als bij een pizza: 'bij die bodem'; bij de basis en dat je bij je loopbaan.

Een loopbaan is van ons allemaal. De beroepsbevolking bestaat uit 9.000.000 personen. Er zijn in Nederland dus 9 miljoen mensen met een loopbaan.


Wat is een loopbaan?

Een loopbaan of carrière is volgens Wikipedia de reeks van maatschappelijke posities die iemand achtereenvolgens inneemt en ontwikkeling daarbinnen. Een loopbaan begint met het betreden van de arbeidsmarkt; met je eerste baan(tje).

En wat is een loopbaan in Jip- en Janneketaal? Hiervoor had je een baan, nu heb je een baan en hierna heb je een volgende baan. Dat bij elkaar is je loopbaan. Het zijn alle banen die je tot nu toe hebt gehad.

Bij het woord loopbaan reikt onze innerlijke blik als vanzelf naar de volgende baan in de toekomst. Waar gaat de loopbaan naar toe, waar gaat het heen? Met die vraag gaat het woord loopbaan als vanzelf over in de loopbaankoers.

Wat is een loopbaankoers? 

Een loopbaan is materieel niet tastbaar; je kunt het dus niet beetpakken. Het is wel een begrip, maar eerder een verschijnsel, zeg maar een fenomeen dat bestaat.

Je loopbaan bestaat uit de reeks van banen die je hebt. De koers is de rode draad in de loopbaan. Je loopbaankoers is het centrale en verbindende thema in je loopbaan.

Bij de loopbaankoers is jouw beleving het belangrijkste, want als je dan toch al werkt of moet werken, dan is het wel zo handig om leuk werk te hebben, zodat je op een prettige manier je geld verdient.


Wat is de financiële waarde van je loopbaan?

Stel dat je zo’n 30 jaar fulltime werkt en € 2.000 netto per maand verdient, dan is jouw loopbaan in totaal zo’n € 720.000,- waard. Voor een werkgever mag je dit bedrag incl. vakantiegeld, alle premies en sociale lasten vermenigvuldigen met 2, waardoor het werkgeversbedrag uitkomt op € 1.440.000,-.

De waarde van je loopbaan is dus maar liefst zo'n anderhalf miljoen Euri!

De LoopbaanTango

Stel je bent danser of danseres, dan heb je een partner nodig. Stel dat je loopbaan op het gebied van werk je danspartner is, dan dans je daarmee samen de loopbaantango.

Je weet nu, dat deze danspartner maar liefst € 1.500.000,- waard is. Je danspartner kijkt je liefdevol aan en wil uiteraard met alle respect behandeld worden.


Wat is je leven je waard?

 Wat is jouw leven waard? Je ouders, je partner, je kids, jullie vrienden, jullie vakanties, zeg maar je huis & haard, wat is het waard? Meer, veel meer toch?

Jullie hebben al gedanst op andere muziek. Nu wordt een tango aangekondigd. Energie, passie, techniek, show, expressie, dit alles stijgt naar maximale hoogte.

Who is in charge in je loopbaan?

Wie van jullie 2 heeft de leiding? Jij of je danspartner? Zonder danspartner kun je niet dansen. Met deze danspartner kom je op gebied van werk tot leven en kun je jezelf uiten. Met deze danspartner win je prijzen en zo verdien je je salaris.

Jij geeft sturing en regie aan je loopbaan en de loopbaan volgt jou in je leven en de fasen die je in je leven bewandelt. De loopbaan geeft maximale expressie aan jou en aan je leven.


Ben je van het padje af?

Evelien was goed van het padje af. Eerlijk gezegd was ze alles kwijt. Haar baan, haar loopbaan en ook haar loopbaankoers. Ze wist gewoon echt niet meer waar ze het moest zoeken. En omdat ze dik boven de veertig is, dacht ze dat niemand op haar zit te wachten.

Ze had werkelijk waar een droombaan in de hospitality in Oostenrijk. Die baan paste perfect bij haar droombaan: ze wilde dolgraag een eigen bed and breakfast daar in de Oostenrijkse bergen, zeg maar ein eigenes Bett und Frühstuck.

Corna zette een dikke streep door haar loopbaan en haar loopbaankoers. Ze bleek in een doodlopende straat te zitten met nul perspectief. Met mijn loopbaanbegeleiding kreeg ze weer zicht op haar talenten en op een nieuwe loopbaankoers in haar loopbaan. Die loopt nu weer als een trein!


Pak de regie in je loopbaan en in je loopbaankoers

De cursisten die ik begeleid, weten precies hoe getalenteerd ze zijn. Sterker nog, ze hebben hun talenten goed op een rijtje.

Ze hebben maar 3 sollicitaties nodig, omdat ze hun basis goed op orde: hun talenten en hun loopbaankoers.

Ze weten, wat hun talenten zijn en sterker nog, ze kennen hun gaven. Ze weten ook welke gave hen uniek maakt en hoe ze er hun brood mee kunnen verdienen.

Dat is de basis voor een loopbaankoers die vanzelf lekker loopt.


Welke loopbaankoers past bij je?

Veel loopbaankoersen komen uit testjes. Of je hebt ze geknipt en geplakt uit vacatureteksten. Als jij dat ook doet, is jouw koers nep.

De loopbaankoers die jij echt bent komt niet uit een appje, maar recht uit je ziel. De vraag is dus: "Wat ga je doen als je groot bent?"


Masterclass 'Welke loopbaankoers ben jij? in Nieuwegein bij Utrecht'

ik organiseer elke maand een masterclass in Nieuwegein bij Utrecht. Wellicht binnenkort ook de masterclass 'Welke loopbaankoers ben jij?'

Voor meer info klik op Welke masterclasses zijn er binnenkort?


Fastlane naar een loopbaan die lekker loopt

Er is ook een fastlane naar een loopbaan die lekker loopt. Dat is de sneltrein naar een loopbaan die gaat als een trein.

Het is de shortcut naar een baan die je met meer plezier doet, waarbij je niet meer chagrijnig thuiskomt met de vraag hoe lang je deze ellende nog volhoudt?

Wil je in je loopbaan geen droeftoeter meer zijn en wil je juist het confettikanon afschieten?

Klik op De fastlane naar een lekker lopende loopbaan.

Cheers,

Bodo

Reactie plaatsen