Hoe lang WW na ontslag?
Hoe lang WW na ontslag?

Hoe lang WW na ontslag?

Als je ontslagen bent, heb je in veel gevallen recht op een WW-uitkering. Mede dankzij dit vangnet hoef je in Nederland niet bang te zijn dat je plotseling zonder inkomen komt te zitten. Houd er rekening mee dat een van de vereisten voor een WW-uitkering is dat je niet zelf ontslag hebt genomen.

Lijk je in aanmerking te komen voor een WW? Zelfs dan is de periode na een ontslag vaak een onzekere tijd. Logisch dat je in deze situatie zoveel mogelijk zekerheid wilt. Gelukkig zijn de regels rondom de WW-uitkering goed vastgelegd.

Hoe lang jij in aanmerking komt voor een WW-uitkering? Wij leggen het je graag uit!

In principe minimaal drie maanden WW na ontslag

Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering, dien je aan de 'wekeneis' te voldoen. Die eis houdt in dat je in de 36 weken voordat je werkloos werd, minimaal 26 weken in loondienst heeft gewerkt. Hoeveel uren je in deze periode hebt gewerkt, maakt niets uit.

Voldoe je ook aan de zogenaamde jareneis, dan kom je nog langer in aanmerking voor een uitkering. Bij de jareneis kijkt men naar de vijf jaren voordat je werkloos werd. Werkte je minstens vier van deze jaren? Dan is er aan de jareneis voldaan. Dan wordt er naar je arbeidsverleden gekeken om te bepalen hoeveel maanden je recht hebt op een uitkering.

Je arbeidsverleden berekenen

Om te bepalen hoe lang je in aanmerking komt voor de WW-uitkering, is ook afhankelijk van je arbeidsverleden. Dat kun je opdelen in fictieve arbeidsverleden en feitelijke arbeidsverleden.

Het feitelijke arbeidsverleden bestaat uit het aantal jaren vanaf 1 januari 1998 waarin je meer dan 52 dagen in loondienst heeft gewerkt. Het jaar dat je werkloos bent geworden, moet je daar niet bij optellen.

Voor het fictieve arbeidsverleden tel je het aantal jaren vanaf dat je 18 bent geworden tot aan 1998. Het aantal uren dat je in deze jaren hebt gewerkt, maakt voor het fictieve arbeidsverleden niet uit.

Door het fictieve en feitelijke arbeidsverleden bij elkaar op te tellen, krijg je het totale arbeidsverleden.

Houd er rekening mee dat er uitzonderingen kunnen zijn, waardoor je jaren waarin je niet voldoende hebt gewerkt wél mag meetellen voor het feitelijke arbeidsverleden. Dat is alleen het geval als je door bepaalde omstandigheden niet hebt kunnen werken.

Je arbeidsverleden staat gelijk aan het aantal maanden WW

Voor ieder jaar in je arbeidsverleden, krijg je recht op één maand WW-uitkering. Tegenwoordig is de maximale duur dat je een WW-uitkering kunt krijgen 24 maanden. Voorheen was dat 36 maanden. In totaal zou je dus tot twee jaar na je ontslag een WW-uitkering kunnen blijven ontvangen, mits je aan alle voorwaarden voldoet.

Ben je onlangs werkloos geworden of dreig je werkloos te raken? Dan heb je nu een goed beeld van hoe lang je WW-uitkering zal duren. Mits je voor een WW-uitkering in aanmerking komt is dat minimaal 3 maanden.

Je kunt maximaal 24 maanden een WW-uitkering krijgen. Mocht het je echter niet lukken om voor die tijd een baan te vinden, kent ons land nog meer vangnetten.

Wat ga je na je ontslag doen tijdens je WW?

Hoe kun je na je ontslag tijdens je WW de kansen op een baan verhogen? Niet zomaar een baan, maar een echt knallend super leuke baan! In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder.

Wat zou je vinden van 95% zekerheid, dat je die baan ook echt vindt, net als Herman? Als er iemand is die echt op een lullige manier ontslagen is, dan is het Herman. gelukkig issie weer heelmaal goed op zijn pootjes terecht gekomen en helemaal happy in zijn loopbaan. Om het artikel te lezen en het filmpje te zien klik op Herman na ontslag. 

Aan de slag na je ontslag

Wil je na je ontslag tijdens je WW krachtig aansturen op een baan die jou gelukkig maakt, dan ben je bij LoopbaanRegisseur aan het juiste adres. Je kunt een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan live, per Skype of via Zoom.

Je kunt ook als de wiedeweerga aan de slag met je CV. Als je gratis wat onmisbare tips wilt, klik dan op Van wergwerp CV naar uitnodig CV. Er is een gratis gedeelte en er is een uitgebreid betaald gedeelte met alles erop en eraan incl. 10 voorbeeld CV's voor € 47,-.

95% Kans op nieuw werk in Nieuwegein en Heerenveen

Wil je 95% kans op super fijn werk dat echt bij je past? Dan ben je van harte welkom op onze vestigingen in Nieuwegein en Heerenveen. Voor meer info klik op Gegarandeerd ander Werk.

Cheers,

Bodo

Reactie plaatsen