Hoe omgaan met ontslag?
Hoe omgaan met ontslag?

Hoe omgaan met ontslag?

Hoe omgaan met ontslag?

Het verliezen van je baan heeft veel impact op je leven. Bij een fulltime baan besteed je meer dan de helft van de tijd die je wakker bent aan je werk. Soms zie je je collega's vaker dan je partner en kids!

Je werk is de plek waar je dagelijks te vinden bent en wanneer dit wegvalt kun je in een zwart gat vallen. Da's niet zo gek als je leven in één keer op zijn kop staat. Als je binnenkort je baan verliest of al weg georganiseerd bent, moet je wel even weten hoe daarmee te dealen!

Juist daarom hebben we vandaag daarover een artikel geschreven over hoe jij het beste kunt omgaan met ontslag. Als je het handig aanpakt, kun je zelfs een slaatje uit slaan.

Ontslag vervelende gebeurtenis

Het verliezen van je baan kan onverwachts als een dooie meeuw uit de lucht komen ploffen. Maar er zijn ook mensen die het verlies van hun baan al lang aan zien komen.

In beide gevallen heb je stress en die stress gaat met je aan de haal. Wat je gevoel betreft, zie je jezelf al bijna in een kartonnen doos onder de brug slapen. Een inkomen verschaft je namelijk gevoelsmatige zekerheid, zoals een dak boven je hoofd en elke dag eten.

Als je dat dreigt te verliezen, kukel je in de behoeftenpyramide van Maslov van de bovenste verdieping die te maken heeft met zelfrealisatie omlaag naar de onderste verdieping van een dak boven je hoofd en überhaupt eten kunnen kopen.

Dit zorgt voor stress, onzekerheid en minder eigenwaarde. Waarschijnlijk ga je jezelf afvragen wat nou precies de reden van het ontslag is, hoe onterecht het is dat jij nou net de klos bent en je kunt een gevoel van falen ervaren.

Mocht je hier last van hebt, maak je geen zorgen, want de meeste mensen ervaren dit zo.

Opluchting

Maar misschien zijn jij en je werk al een poosje geen match meer. Saved by the bell zeggen ze dan, oftewel het hert is met een nekschot uit zijn lijden verlost.

In dat geval is het een opluchting, als je niet meer naar je werk hoeft te gaan. Maar ook dan ben je dagelijkse structuur en routine kwijt en val je wat in een zwart gat.

Ziel en ego

We hebben allemaal een ziel, want zonder ziel ben je dood. Bezieling zorgt dus voor levendigheid. Levendigheid zorgt voor afwisseling en levendigheid betekent ook dat geen dag hetzelfde is.

Alleen is ontslag wel in een keer een hele ommezwaai. De ziel is een trage reiziger. Geen turbo sprinter, maar eerder een trage diesel. Zo'n mammoettanker kan wel een bocht maken, maar geef het even de tijd ok?

Het ego houdt van rust, reinheid, regelmaat en voorspelbaarheid. Kijk maar een wat er gebeurt, als je salaris een dag later dan anders gestort wordt, dan hebben we meteen paniek in de hut. Daarom is het vooral je ego dat compleet met je op de loop gaat als je niet oppast.

Als je een baan hebt, die je met hart en ziel kunt uitoefenen, dat voelt super lekker. Maar nu ben je dat vooruitzicht even kwijt, waardoor zowel hart en ziel als je ego niet aan hun trekken komen.

Praat over je ontslag

Hoe je het ook wendt of keert, het is belangrijk om met anderen over je ontslag te praten. Niet alleen omdat je het hierdoor beter kunt relativeren, maar ook omdat je hierdoor misschien in kunt zien dat jij ook dingen anders had kunnen doen.

Je kunt dankzij praten het ontslag beter een plekje geven en het kan er ook voor zorgen dat jij weet hoe je zelf bepaalde dingen in de toekomst beter kunt doen.

Ontslag is meestal een gebeurtenis die impact op je heeft. Je bent iets waardevols kwijt, waardoor je in een fase van rouw terecht komt. De eerste fase bij rouw is ontkenning en boosheid. Die raak je kwijt, door het er met anderen over te hebben. Dat versnelt de acceptatie van je huidige situatie.

Neem de tijd

Wanneer je ontslagen bent, kun je daar het beste even de tijd voor nemen om dit te verwerken. Het is niet gek dat je je even wat minder lekker voelt en dit is ook helemaal niet erg.

Als je werkgever je een aanbod doet, neem daar dan ook even de tijd voor. Reageer niet meteen, want dit kan ervoor zorgen dat je op een verkeerde manier reageert.

Wees daarom ook verstandig en kies ervoor om je overeenkomst niet meteen te tekenen. Kijk hier goed naar en laat hier eventueel ook een expert naar kijken.

Dit is verstandig als jij bijvoorbeeld weinig kennis hebt van het juridische gedeelte. Juist het juridische stuk is erg belangrijk en dit mag niet over het hoofd gezien worden.

Is er leven na ontslag?

Na je ontslag wil je je professionele leven zo snel mogelijk weer opbouwen. De vraag is dus hoe je dat voor elkaar krijgt. Op zoek dus naar een baan. Neeeehhh, niet zomaar een baan, maar een echt knallend super leuke baan! In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder. laat je dus helpen door experts die vaker met dit bijltje hebben gehakt.

Wat dacht je van 95% zekerheid, dat je die baan ook echt vindt, net als Naomi? Ze was wel een beetje uitgekeken op haar werk. Haar werkgever beschouwde haar eigenlijk als handjes, zo van ja iemand moet dat werk toch doen?

Dat vond ze maar niks en elke dag ging ze met meer frisse tegenzin naar haar werk. Iets met kogel en kerk en zo en met het laatste beetje puf wat ze nog had, heeft ze haar ontslag bespreekbaar gemaakt. Daar is ze nu achteraf super blij om. "Had ik veel eerder moeten doen" zegt ze nu.


Haar baas reageerde tot haar verbazing positief. Ze zagen zelf ook wel, dat Naomi minder energie had dan eerst. Omdat ze altijd goed gefunctioneerd heeft, gunden ze haar een nieuwe leuke baan elders. Daarom hebben ze haar outplacementtraject voor de volle 100% betaald.

Werken aan werk na je ontslag

Wil je na je ontslag tijdens je WW krachtig aansturen op een baan die jou gelukkig maakt, dan ben je bij LoopbaanRegisseur aan het juiste adres. Je kunt een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan live, per Skype of via Zoom.

Je kunt ook als de wiedeweerga aan de slag met je CV. Als je gratis onmisbare tips wilt, klik dan op Van wergwerp CV naar uitnodig CV. Er is een gratis gedeelte en er is een uitgebreid betaald gedeelte met alles erop en eraan met 10 voorbeeld CV's voor € 47,-.


95% Kans op nieuw werk in Nieuwegein en Heerenveen

Wil je 95% kans op super fijn werk dat echt bij je past? Dan ben je van harte welkom op onze vestigingen in Nieuwegein en Heerenveen. Voor meer info klik op Gegarandeerd ander Werk.

Cheers,
Bodo
Reactie plaatsen