Loopbaanbegeleiding bij een burn-out
Loopbaanbegeleiding bij een burn-out

Loopbaanbegeleiding bij burn-out

Loopbaanbegeleiding bij burn-out

Een burn-out; steeds meer mensen krijgen hiermee te maken. Wat daarbij opvalt, is dat er steeds meer jongeren in een burn-out terechtkomen. Hoe kom je eigenlijk terecht in een burn-out?

Tot pakweg 2000 hadden we amper van een burn-out gehoord, nu lijkt het wel alsof bijna iedereen er vroeg of laat eentje krijgt. Over vroeg of laat gesproken, steeds meer jongeren zijn er vroeg bij.

Er wordt veel gepraat en geschreven over burn-out, omdat herstel ruim een jaar duurt. Da's een flinke kostenpost voor een werkgever, omdat het salaris van de werknemer gewoon doorbetaald wordt, terwijl er wel een vervangende kracht ingehuurd moet worden.

Bovendien moet de bedrijfsarts betaald worden en de eventuele extra begeleiding die nodig is om er weer helemaal bovenop te komen.

Van een poos lang -zeg 1 of 2 jaar- hard werken, daarvan raakt heus niemand in de kreukels. Blijkbaar is er iets anders aan de hand. Nou zit ik tijdens het schrijven van dit artikel te googelen op 'oorzaken burn-out', maar ik heb nog geen steekhoudende oorzaken gevonden.

Risicofactoren voor het krijgen van een burn-out

Wat ik wel veel tegenkom zijn de woorden 'stress', draagkracht en draaglast. Bij een burn-out is je draaglast; dus de last die je draagt meerdere jaren lang groter dan je draagkracht; dus groter dan de hoeveelheid spanning die je hebben kan.

Wat ik ook veel lees, is dat er specifieke persoonskenmerken zijn, die burn-out bevorderend zijn:
  • Je gevoelens niet uiten
  • Moeilijk om hulp kunnen vragen
  • Moeilijk 'nee' kunnen zeggen
  • Negatief zijn over je eigen prestaties
  • Perfectionistisch zijn
  • Je (te) sterk betrokken voelen bij werk
  • Erg gemotiveerd zijn en hoge eisen stellen aan jezelf.
Rationeel snap ik deze risicofactoren wel, maar persoonlijk vind ik dat ook alweer burn-out bespoedigend als je bepaalde eigenschappen hebt die dus vooral in relatie met een burn-out niet ok zijn. En zo lijkt me de cirkel meteen weer lekker rond en gesloten.

Hoe leuk is je baan

Het hebben van een leuke baan is ontzettend belangrijk. Je bent nou eenmaal veel op de werkvloer en als je het er langere tijd niet naar je in hebt, loop je risico in een burn-out terecht te komen. Dit wil je natuurlijk niet en daarom is het verstandig om op tijd aan de bel te trekken.

Op de werkvloer is het belangrijk dat je gewaardeerd wordt en dat je niet te makkelijke of juist te zware taken uit moet voeren. Te makkelijke taken kunnen zorgen voor verveling, terwijl te zware taken voor heel veel stress kunnen of een burn-out zorgen.

Als die baan dan ook nog een keertje niet jouw ding is, dan beginnen zich de afknappers op te stapelen. Verder is er nog de toegenomen arbeidsproductiviteit en een leger aan leidinggevenden dat om de zoveel jaar wisselt.

Daar zit `em de kneep

Gevolg is dat je steeds minder ruimte hebt om te manoeuvreren. 

Er zijn allemaal deadlines aan wat er van je verwacht wordt. Je moet meer in minder tijd, terwijl de organisatie van koers verandert en er gereorganiseerd wordt en jij morgen gaat kennismaken met de vijfde leidinggevende. 

Terwijl ik dit artikel schrijf is het januari 2021 en zitten we in de tweede Coronagolf en zou je sowieso blij moeten zijn dat je überhaupt een baan hebt met het risico, dat je dus vooral de verkeerde baan vasthoudt.

Jongeren en burn-out

Als jongere moet je nog leren hoe het leven, hoe banen, hoe bazen en hoe jij in elkaar steken. Dan heb je met de bovenstaande info een stevig begin.

Veel jongeren zijn opgevoed in grote materiële weelde. Met de hoge eisen die in het bedrijfsleven gesteld worden, krijgen een 'nee' te horen en zijn ze de jongste in de rangorde. Ze dachten bijna dat het leven wel naar hun toe komt getippeld en leren, dat ze naar het leven toe moeten komen en daar dan ook nog een keertje wat voor moeten doen. Dat kan een grote tegenvaller zijn.

Verborgen dynamiek van burn-out

Ik werk met familie- en met loopbaanopstellingen. Dat gaat over de psychologie van de ziel. Da's echt heel wat anders dan de psychologie van de persoonlijkheid. Nou is de grap, dat iedereen een ziel heeft, maar bijna niemand schijnt te weten hoe de ziel werkt.

Alleen qua werk zoeken de meesten een baan met hart en ziel. Kun je nagaan, dus terwijl bijna niemand zich verdiept in hoe de ziel eigenlijk werkt, zoekt bijna iedereen wel die baan waarbij de ziel een feestje viert.

En dat is bij een burn-out duidelijk niet het geval. Het lijkt eerder een begrafenis. De energiehuishouding laat ook niet echt niet te wensen over, die is op sterven na dood.

Bij een burn-out is het lijntje naar de ziel even geknapt. Je hebt met je persoonlijkheid, ratio, ego en energie je ziel overschreeuwd en nu steekt ze de middelste vinger naar je op.

Stront op je pad

Wat kun je doen bij een burn-out? In de eerste plaats mag je leren geduld te hebben. Het vraagt tijd om de spanning die je de afgelopen jaren hebt opgebouwd, weer af te voeren. Een burn-out heb je niet zomaar te pakken. Meestal doen mensen er minimaal 7 jaar over om deze minutieus op te bouwen. Je zult dus de tijd moeten nemen om weer tot rust te komen, zodat je je leuke, relaxte en authentieke zelf wordt. 

In de tweede plaats mag je jezelf afleren om je als tiran naar je ziel te gedragen. Hoe langer je je als tiran gedraagt, hoe zieliger dat het wordt. Zielig is het tegenovergestelde van bezield. Het zal hard werken worden om contact te krijgen met je ziel. 

De ziel is waar je je aandacht op moet richten. je mag stoppen van haar te eisen, dat ze stomweg doet wat jij wilt. De rollen worden langzaam aan omgedraaid. het wordt tijd om je ziel te dienen. 

In de derde plaats mag je stoppen te vluchten uit het hier en nu. Er zijn veel vluchtwegen en er is veel afleiding: radio, tv, social media en een overdaad aan info, internet, podcasts, etc. Ze zorgen ervoor, dat je op een rationele manier geïnteresseerd en betrokken raakt, terwijl je nou net dichter bij je gevoel zou moeten komen. 

Als metafoor ga je steeds meer met je hoofd in de wolken lopen en dat is jammer, want je zou je meer mogen bezighouden met je levenspad, want de burn-out is een symptoom van het feit, dat je flink van `t padje bent geraakt. 

Er is werk aan de winkel en wel heel wat werk aan de winkel. Er ligt dus stront op je pad. Dat mag je aankijken, opruimen en over het land strooien. Het is de stront, die jouw akkers weer vruchtbaar maakt. 

Ken jij de verborgen dynamiek van burn-out? Zoek je loopbaanbegeleiding bij burn-out? Welkom bij LoopbaanRegisseur Nieuwegein en Heerenveen.

Je hulptroepen

De vraag rijst, in hoeverre je bij het opkomen van de burn-out contact hebt met je hulptroepen. Iedereen heeft hulptroepen, maar blijkbaar waren deze niet in staat om de burn-out af te wenden.

Je komt voort uit je ouders. Als het goed is, geven zij je alles wat je nodig hebt. Alhoewel ze heel veel voor je doen en ook heel veel voor je laten, zullen ze nooit in staat zijn om je genoeg mee te geven. Er komt een punt, dat je moet constateren, dat je voldoenden van hen hebt ontvangen om nu op je eigen benen de wereld in te lopen.

In het ideale scenario staan je ouders achter je. Ook na je twintigste heb je hun steun, support, tips en trucs nodig. Zij zijn je hulpbronnen.

Maar wat, als één van je ouders wat afstand tot je neemt? Of als beide ouders een beetje afstand tot je nemen? Dan kan wrevel ontstaan, teleurstelling, boosheid, soms zelfs vernedering en woede.

In dat geval heb je niet meer je hulpbronnen beschikbaar. In familie- en loopbaanopstellingen zie ik dat patroon telkens weer terugkomen als oorzaak van een burn-out. Geen wonder, dat de energie in de ziel dan opgedroogd raakt.

Nieuwe hulptroepen met LoopbaanRegisseur

Samen met LoopbaanRegisseur heb je nieuwe hulptroepen tot je beschikking. Met familie- en loopbaanopstellingen hebben we al veel cursisten geholpen de innerlijke energiebalans te herstellen, zodat deze weer in evenwicht is. 

Ook hebben we cursisten geholpen de innerlijke band met hun ouders te herstellen. Het is bijzonder, hoe dan de zachtheid en ontvankelijkheid weer terugkomen, maar nu in de juiste verhouding tot kracht, ziel en persoonlijkheid. 

Ook zien we dan de kracht weer terugkomen. Deze keer niet als een verwoestende kracht, die de ziel verplettert, maar in evenwicht met zachtheid, de ziel en de persoon. 

Werken met hart & ziel

De grap is, dat iedereen een ziel heeft, maar bijna niemand weet hoe deze werkt. Dat is de essentie van wat je leert bij LoopbaanRegisseur, zodat je weer werkt met hart een ziel.

De cursisten beoordelen het traject bij LoopbaanRegisseur met een 8, 9 of. Hun   nieuwe baan geven ze een dikke 9 of een 10. Kijk zelf maar eventjes op What's the real deal?

Soms komen we cursisten tegen, die de hoop eigenlijk al hebben opgegeven. Dan zien ze die filmpjes bij LoopbaanRegisseur, maar denken ze dat die ander dan een 'lucky basterd' is die bij hoge uitzondering een super mooie baan weet te scoren.

Bob en zijn burn-out

Ergens onderweg was de ziel bij Bob van zijn fiets gevallen. In eerste instantie fietst dat net even wat lichter. Maar in tweede instantie ben je dan elke dag een beetje aan het doodgaan.

Toen hij besefte hoe het werkt, kon hij het evenzicht met zijn ziel en bezieling weer herstellen. Met een half jaar had hij tot zijn stomme verbazing ineens 4 sollicitaties tegelijkertijd lopen. Zo gaat dat dus als je net 58 jaar bent en er gewoon lekker veel energie in je ziel zit. Lees hier het verhaal van Bob. 

Wannabe a 'lucky bastard' too?

Juist door het werken met familie- en loopbaanopstellingen geven we jou 95% garantie, dat ook jij die mooie droombaan te pakken kunt krijgen.

Je kunt bij ons terecht voor een wat korter traject om de loopbaan-essentials weer op de rit te krijgen, maar je kunt ook kiezen voor een uitgebreid traject. Dan ga je zeg maar door de wasstraat en die stopt pas als jij je droombaan hebt gescoord.

Loopbaanadvies in Nieuwegein en in Heerenveen

We hebben een kantoor in Nieuwegein en in Heerenveen. heb jij een loopbaan die nu bij je wegloopt of zelfs wegrent, dan ben je hier aan het perfecte adres.

De koffie en thee zijn warm, dus je bent van harte welkom.
Bodo
Reactie plaatsen