Hoe herken je een burn-out?
Hoe herken je een burn-out?

Hoe herken je een burn-out?

Hoe herken je een burn-out?

Een burn-out kan door diverse factoren ontstaan. Hierbij kun je denken aan stress in privésfeer of op je werk. Ondanks de vele redenen van het ontstaan van een burn-out komt een burn-out op eenzelfde manier voor.

Wel kan het zijn dat de ene burn-out heftiger is dan de ander. Om deze reden zullen we in dit artikel kort ingaan op hoe je een burn-out kunt herkennen.

Symptomen

Vermoeidheid is een symptoom dat steeds vaker voorkomt bij een burn-out. Je voelt je continu moe en op waardoor je geen energie hebt om te werken. Jouw energielevel is zelfs zo laag dat het lastig is om klusjes in huis te verrichten. Alles is teveel gevraagd en je wilt eigenlijk helemaal niets meer en je kunt niet meer.

Herkenbaar? Dan heb jij de vermoeidheidssymptomen te pakken van een burn out. Daarnaast is concentratie ook een symptoom dat gekenmerkt wordt bij een burn-out. De oorzaak hiervan ligt voornamelijk op werk gebied omdat je teveel hooi op je vork neemt en je continu zo goed mogelijk wilt presteren, nee zeggen is bijvoorbeeld ook lastig.

Het gevolg hiervan is dat je concentratiestoornissen kunt krijgen, dit is wederom een symptoom van een burn-out. Doordat je hoofd continue vol zit met stress en omdat je diverse dingen moet onthouden kan je tevens ook aan geheugenverlies leiden. Je brein is overbelast omdat je teveel in een zeer korte periode moet onthouden. Pas hier dus mee op!

Er zijn dus een hoop symptomen die parallel staan aan een burn-out. Hierbij zijn een leeg gevoel, uitgeblust gevoel, concentratieproblemen, geheugenverlies en moedeloosheid de meest voorkomende symptomen.

Heb jij te maken met een of meerdere symptomen? Dan is het zeker aan te raden om langs de dokter te gaan of om een zelftest te doen.

Vervelend voor je omgeving

Het hebben van een burn-out is alles behalve leuk, maar niet alleen jij hebt hier last van. Het hebben van een burn-out maakt je namelijk veel prikkelbaarder. Hierdoor zul je heftiger op mensen in jouw directe omgeving reageren en dat is natuurlijk alles behalve fijn.

Bij veel burn-out ervaringen staat parallel dat mensen minder sociale contacten hebben en dat de relaties met mensen slechter worden. Het is daarom altijd verstandig om hier rekening mee te houden mocht je in een burn-out situatie verkeren.

Zelftest en professioneel hulp

Mocht je een van deze symptomen hebben, dan is het natuurlijk fijn dat je direct weet of je een burn-out hebt. Om deze reden is het aan te raden om online een gratis burn-out test te doen. De meeste online testen duren ongeveer 5 minuten. Door het uitvoeren van deze test kom je erachter of jij een potentiële burn out aan het ontwikkelen bent of er al eentje hebt.

Help, de test geeft aan dat ik in de gevarenzone zit, wat nu? 

Mocht dit het geval zijn, dan is het aan te raden om direct contact op te nemen met een specialist op het gebied van burn-outs. Deze zal samen met jou kijken naar de symptomen en hoe je je dagelijks voelt. Op basis hiervan kan een specialist kijken wat er gedaan kan worden om jouw stresslevel te verlagen. Een burn-out is erg vervelend, het opknappen ervan kan ruim een jaar duren, dus onderschat het niet!

Hoe knap je op van een burn-out?

Bij een echte burn-out knapt er iets in je ziel. Je bent amper in staat om een boodschappenlijstje van 10 items te maken. En als je met zo'n kleine shoppinglist naar de supermarkt gaat, kost het je de grootst mogelijke moeite om ook echt met deze 10 items (niet meer en niet minder) weer thuis te komen. Alles kost extreem veel moeite en je hebt minimale zin in sociaal contact.

LoopbaanRegisseur begeleidt je met familie- en met loopbaanopstellingen. Dat gaat over de psychologie van de ziel. Dat werkt echt anders dan de psychologie van de persoonlijkheid. Het is erg krachtig, zodat je er snel weer bovenop bent.

Opknappen van burn-out in Heerenveen en Nieuwegein

Ook Tineke knapte enorm op van haar burn-out. Kijk zelf maar eventjes.


Zit jij tegen een burn-out aan of sta je er al met één been in? Maak dan even een afspraak voor een kennismakingsgesprek in Heerenveen of in Nieuwegein. Skypen of Zoomen kan natuurlijk ook.

Cheers,
Bodo
Reactie plaatsen