Wat is de Invloed van Ziel op je Loopbaan? Wil je zielloos of bezield werk?
Wat is de Invloed van de Ziel op je Loopbaan? 

Wat is de Invloed van de Ziel op je Loopbaan?

Wat is de Invloed van de Ziel op je Loopbaan? 

Wil je zielloos of bezield?

Wil je psychisch met pensioen gaan of wil je passie in je loopbaan?

Laat jij je ziel thuis op het nachtkastje liggen als je aan het werk gaat?

Dat is het beste recept voor een futloze, saaie, passieve of overspannen loopbaan of zelfs een burn-out.

Wat is de Invloed van de Ziel op je Loopbaan? 

Wat is de Invloed van de Ziel op je Loopbaan

 

De gebruikelijke loopbaaninstrumenten zoals hoe kom je in je kracht, hoe ontdek je je talenten, het Curriculum Vitae en LinkedIn profiel waarmee je juist uitgenodigd wordt en hoe scoor je glansrijk in een sollicitatiegesprek blijven belangrijk. Hierover is op internet veel informatie.

Wat is ziel, hoe werkt ziel in het algemeen, wat is de invloed van de ziel op je loopbaan, daarover is minder bekend.

Je ziel is echter het meest krachtige loopbaaninstrument.

Wat is de Invloed van de Ziel op je Loopbaan? 

Ik heb nerds geleerd zich succesvol te presenteren (echt waar, iedereen kan het!), mensen na 2 jaar werkloosheid geleerd om succesvol de gewenste baan te veroveren en velen begeleid naar een waardevol privé leven en een succesvol beroepsleven.

De mensen die ik begeleid leren hoe en waar zij het verschil kunnen maken, zodat ze zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen. De belangrijkste tool om dit voor elkaar te krijgen zit `em niet in invullijstjes, maar in de ziel.

Wat is de Invloed van de Ziel op je Loopbaan? 

Wat er eigenlijk gebeurt is hilarisch. Laat ik het verduidelijken door het woord ziel te vervangen door het woord "auto".

Iedereen heeft er één, iedereen rijdt rond in een auto, maar niemand weet hoe het er uit ziet, hoe het werkt en wat de verkeersregels zijn.

Wat ik wel weet is dat men gemiddeld 80 jaar oud wordt en dat je in een leven dus gemiddeld ruim 42.000.000 minuten met je ziel te maken hebt. Juist ja twee-en-veertig-miljoen minuten!

 

Resultaat, Ratio, Hart en Ziel

Resultaat

Iedereen wil resultaat: een partner, kinderen, een huis, een auto, een flatscreen en op vakantie. Om dat te financieren, is geld nodig. Voor de meesten betekent dat: een baan.

Ratio

Om een baan te bereiken, heb je je verstand nodig en je moet een plan maken. Op loopbaangebied zijn er véél instrumenten met de ratio als insteek: allerlei testen, invullijsten om je talenten op een rijtje te krijgen, etc. Ook is er op internet een stortvloed aan informatie beschikbaar over het ideale Curriculum Vitae, over leren presenteren, over een goed LinkedIn profiel, over sollicitatiegesprekken, etc. Allemaal rationeel, feitelijk en ter zake doende.

Hart

Veel mensen merken, dat dit nog niet voldoende is. Het is belangrijk om werk te doen wat je leuk vindt, zodat je er je hart in kunt leggen. Als je hart sneller gaat kloppen van boekhouden, ga dan niet werken als trainer, want ze zullen gillend wegrennen. Het omgekeerde geldt ook: als ik als boekhouder zou werken, zouden er meer bedrijven failliet gaan. Om te ervaren bij welk werk je hart echt sneller gaat kloppen, kun je het beste een training doen. In dit geval is doen de beste manier van denken; je moet het voelen en aan den lijve ervaren.

Ziel

Nou gaat werk pas echt leuk worden, als je met hart en ziel kunt werken. Dan bén je gewoon wat je doet. Als je werk doet dat je bént, schep je er plezier in en dat werkt aanstekelijk op anderen. Als je werk doet dat eigenlijk je roeping is, dan is de kans groot dat je er precies die talenten voor hebt meegekregen om er resultaat in te bereiken en om er dus succesvol in te zijn. Als je met hart en ziel werkt, dan heeft het magnetisme: je trekt leuk werk en leuke opdrachten aan. Dat is de invloed van je ziel op je loopbaan.

Alleen we weten niet wat de ziel precies is. Eigenlijk weten we over de ziel meer niet dan wel: wat is het, hoe werkt het, hoe voelt het, kun je er mee in contact komen, hoe bereik je er meer resultaat mee?

outplacement-je-loopbaan-in-de-hoogste-versnelling-bij-www.loopbaanregisseur.nl

Wat is de Invloed van de Ziel op je Loopbaan?

In totaal begeleid ik nu 22 jaar mensen op de arbeidsmarkt. De laatste 5 jaar werk ik met de ziel en sinds 2 jaar geef ik loopbaantrainingen, waarbij veel gewerkt wordt met familie- en loopbaanopstellingen. Daarbij ben ik opgeleid aan het Bert Hellinger Instituut te Groningen en heb masterclasses gevolgd bij Bert Hellinger zelf. Onderstaand een greep uit wat er gebeurt:

 • de meeste mensen die ik begeleid, weten niet wat opstellingen zijn en hoe het werkt. Ik zie bouwvakkers met tattoo's binnenkomen, academisch geschoolde mensen die behoorlijk in hun hoofd zitten, contactueel zeer vaardige mensen, mensen met een vorm van autisme, mensen waarbij aan de buitenkant alles dik in orde lijkt, etc. In het begin zijn ze wat argwanend, zo van: "mwoah, laat ik die poppetjesschuiverij eerst maar eens aankijken ... ";
 • gedurende de training merken ze dat er méér is dan dat ik kan vertellen. De familieopstellingen laten veelal familiepatronen zien die er al meerdere generaties zijn. Als ik dan tijdens de opstelling vraag: "loopt jouw loopbaan net zo?", dan zie ik een mega-kwartje vallen en wordt voor de cursist in één klap veel duidelijk;
 • grote kans dat je het raar vind om zo even te lezen, maar er is een Veld dat alles weet. Het is geen rationeel weten; eerder een beseffen. Dit Veld "weet" welke koers bij je past en welke niet. Het komt regelmatig voor, dat bij aanvang van een loopbaanopstelling een cursist al tegen de buurman fluistert: "weet je, beroep xyz vind ik precies bij hem of haar passen". Laat dát nou net uit de opstelling duidelijk worden.

Hoe werkt de Ziel en de Invloed van de Ziel op je Loopbaan 

 • Verbinding. De ziel zoekt verbondenheid met anderen. Als een mens in een isoleercel verblijft, dan is deze persoon na pakweg 3 dagen het oriëntatievermogen kwijt voor tijd en voor zichzelf. In gewoon Nederlands gezegd: "hij weet links niet hoe hij het rechts heeft". Blijkbaar heeft de ziel de ander nodig voor zichzelf;
 • Stroom. De ziel is gebaat bij stromen van energie; de ziel heeft anderen en informatieoverdracht nodig, opdat energie gaat stromen. Het is net als bij een lamp. Als de energie niet stroomt, is er geen elektriciteit en geen licht
 • Vriendelijk fluisteren. De ziel kent geen geweld, ze beperkt zich tot vriendelijk fluisteren. Zo rond het 42e levensjaar begint het leven mensen uit te nodigen verbinding te maken met hun levens- en beroepsopdracht oftewel privé en professionele missie. Als ik mensen van boven de 45 jaar vraag: "kan het zijn, dat je ergens rond je 42e een afslag hebt gemist?", dan merken ze dat ze eigenlijk het antwoord wel weten. jammer, niet luisteren naar het fluisteren;
 • Liefde. In deze wereld is iets pas "vet cool", als het wetenschappelijk bewijsbaar is. Echter, wat is het allerbelangrijkste op de hele wereld? Dat is de Liefde. Zonder Liefde bestaat er over 120 jaar geen mens meer op de aarde. Grappig, dat nou net de Liefde -het allerbelangrijkste op de wereld- niet wetenschappelijk aantoonbaar is. Liefde, de liefde wil meer liefde en wil dat jij een mooi en succesvol leven hebt;
 • Liefde in de loopbaan. Hoe uit zich Liefde in een Loopbaan? Door met je talenten te werken. Als je met je talenten werkt, dan houd je het meeste van jezelf en houden anderen het meeste van jou. Met toewijding, men leze hard werken. Een ballerina kan het talent hebben om de grootste ballerina van de eeuw te worden, maar da`s hard werken!
 • Doel. Mensen die succesvol zijn, hebben een doel; een missie. Je kunt het aan mensen zien of voelen als ze geen doel hebben; het voelt dan wat leeg, wat dobberend, wat zoekend. In je ziel ligt een levensopdracht op je wachten, te wachten totdat je dit ziet, omhelst en er werk van maakt;
 • Werk. Het werk dat je doet is de manier waarop je je missie laat werken (werknemers) of deze in de realiteit omzet (ZZP-ers en werkgevers). Daarbij heeft de ziel een specifieke voorkeur voor een bepaald type werk in een bepaalde branche;
 • Lef. Lef is het meervoud van leven. heb jij voldoende lef om te stoppen met luisteren naar wat anderen goed, wijs en verstandig voor je vinden? Durf jij te luisteren naar het fluisteren van je ziel? Gefeliciteerd! Dan stop je met het lopen op andermans pad en ga je je eigen baan lopen. Dat noemen ze een loopbaan.

Pas op, geen zoete Koekjes!

Liefde, Veld, Hart en Ziel, in het dagelijkse spraakgebruik bestempelt men dit als redelijk vage begrippen. Zoete koekjes worden bij mij echter niet gebakken! Ik ben direct in mijn communicatie en zeg waar het op staat. De bron is ... jaja komt ie weer ... liefde en respect.

Want, als ik je een stap vooruit kan helpen, dan zal ik alles in het werk stellen om dat te doen. Dus als je een vlek op je trui hebt, dan zeg ik dat gewoon, want dit voor me houden betekent toch eigenlijk dat ik je laat barsten?

Zoete Koekjes

Het werken met familieopstellingen en met loopbaanopstellingen is een gave van me. Bovenal dient het een doel: Ik wil één van de beste loopbaanbegeleiders in Nederland worden. Nou ben ik al aardig op weg: bij outplacement en re-integratie is er 85% succes en bij loopbaanbegeleiding 95%. De trainingen worden door cursisten gemiddeld gewaardeerd met een 9,1.

En dit alles dient een doel: Dat jij gelukkig wordt met jezelf en met je werk. Dat je je super-waardevol voelt en niets liever wilt doen dan dat je doet!

De Invloed van de Ziel op je Loopbaan: wat levert het op?

Je gaat synchroon lopen met je ziel, je kracht, met je talenten, met je koers en met je plezier. Dit noemen ze flow. Onderstaand een aantal recente voorbeelden:

Mevrouw A werkt als leidinggevende bij een bank en is er heel succesvol. Toch mist zij ... meer ... wat is er méér dan geld ... wat is onvervangbaar door geld ... dat is de liefde voor een vak en voor de klant. Zij wilde geen loopbaanswitch maar wel een brancheswitch. Ze werd bij een ziekenhuis uit 350 sollicitatiebrieven uitgenodigd om te solliciteren ... met 9 anderen. Afgelopen vrijdag belde ze me: "hoeraaaaaa ik heb een nieuwe baan!"

Meneer B is bedrijfsleider bij een partycentrum. Dat doet hij al 8 jaar en zo langzaam aan wordt hij er wat moe van. Er spelen ook wat persoonlijke thema's mee. Deze worden in de training opgesteld, bloed, zweet en tranen! Een week geleden sprak ik hem. "Jemig" zegt hij, "ik had echt geen idee dat die training nu een half jaar later nog steeds zo sterk doorwerkt. Mijn leven is compleet veranderd. Ik doe weer leuke dingen en vooral: ik geniet! Mijn humor is ook weer helemaal terug. Mijn werk noem ik nu gewoon mijn dagbesteding. Niet meer en niet minder. Ik sta er nu gewoon heel positief in en de nieuwe baan, ach dat komt vanzelf wel ... als ik eraan toe ben".

Mevrouw C werkt 8 jaar als P&O-er bij een bedrijf en zo stilletjes aan wordt het tijd om een plan te maken voor de komende 10 jaar. Tijdens één van de de trainingen komt een onderwerp bovendrijven wat ze liever weg zou stoppen. Met hakken over de sloot gaat ze toch de dialoog aan. Een maand later komt ze een andere vacature tegen. Er blijkt een ex-collega te werken, ze solliciteert, schrikt zich in positieve zin rot van de arbeidsvoorwaarden, hoort dat ze bij haar huidige werkgever weggeorganiseerd wordt en wordt aangenomen.

Meneer D werkte in de bouw en raakte arbeidsongeschikt. Coaching en training vond hij al vaag geklets in de ruimte, laat staan het werken met opstellingen. Ik zie hem de eerste trainingsdag nog zitten met zwart t-shirt, tattoo's en armen over elkaar. Tijdens de trainingen ontdekt hij dat zijn binnenkant een warme en zachte kant heeft. Hij heeft net toestemming van zijn voormalige werkgever voor het volgen van een opleiding in de schuldsanering en hij heeft een stage geregeld.

Mevrouw E wordt bij justitie wegbezuinigd, is boos en radeloos. Bij de eerste training komt zij een paar uur later, omdat zij door haar ex lastig gevallen wordt. Ik vraag één van de vrijwilligers om haar op te halen en na de training ook weer thuis te brengen. We stellen haar situatie op en er ontstaat een opening. Mevrouw E heeft slechts één training bij me gevolgd, maar een jaar later ontvang ik een mail van haar. Ze geeft aan van haar ex geen last meer te hebben gehad. Ze heeft verder de liefde van haar leven ontmoet. Hij is kapitein op een groot schip dat veelal in het Caraïbisch vaart. Laat er nou net een vacature zijn ontstaan voor gastvrouw ...

Meneer F is anderhalf jaar werkloos en wil dolgraag weer aan het werk. Tijdens de trainingen blijkt, dat hij een vorm van autisme heeft. Beetje nerdy. Door het werken met opstellingen krijgt hij er helemaal vrede mee, krijgt hij zicht op zijn grootste kwaliteiten en leert deze overtuigend te presenteren: "voor leren presenteren moet u me niet vragen, maar ben heel goed in analytische vraagstukken!" Afgelopen week smste hij me: "Bodo ik stop met solliciteren, want het heeft geen zin meer". Oooh dacht ik wat jammer dat hij in een dip schiet. Een uur later volgde een 2e sms: "want ik heb een nieuwe baan". Geweldig, humor toch?!

De Invloed van de Ziel op je Loopbaan is Fenomenaal!

Liefde: het is een fenomeen. Het bestaat eenvoudigweg. Je kunt het niet zien, pakken, leasen, huren of kopen. Het bestaat gewoon.

Familieopstellingen en loopbaanopstellingen zijn ook een fenomeen. Het klinkt vaag, maar het bestaat en het werkt als een trein!

De Invloed van de Ziel op je Loopbaan ervaren?

Als je meer uit je Loopbaan wilt halen, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor slechts een paar tientjes.

De invloed vaan de ziel ervaar je bij de familieopstellingen en bij de loopbaanopstelling.

[embedyt]
[/embedyt]

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof
Reactie plaatsen