Page content

Casus Loopbaanopstelling: Hoe Klik in Sollicitatiegesprek?

Casus Loopbaanopstelling: Hoe Klik in Sollicitatiegesprek?

Hoe krijg je de “Klik” voor elkaar in een Sollicitatiegesprek?

In deze Loopbaanopstelling onderzoeken we hoe Arie de “Klik” voor elkaar krijgt in een sollicitatiegesprek.

Arie is een stevig gebouwde man van 40 jaar, werkvoorbereider en inkoper. Hij heeft regelmatig sollicitatiegesprekken, maar er is telkens net geen klik.

We gaan kijken wat er aan de hand is en hoe Arie weer snel aan een baan kan komen.

De Elementen van de Loopbaan

We gaan eerst de loopbaan van Arie opstellen. Om orde op zaken te stellen, beginnen we met het inventariseren van de belangrijkste elementen in zijn loopbaan.

Zo krijg je je loopbaan weer letterlijk op een rijtje. De meeste mensen maken een Curriculum Vitae als een droge opsomming van personalia, opleidingen en werkervaring. Curriculum Vitae betekent levensloop. Met een loopbaanopstelling maak je inzichtelijk hoe je beroepsleven gelopen is -met de klemtoon op leven– en hoe je weer leven in de brouwerij krijgt.

Doel van een Loopbaanopstelling

Je wilt werken met hart en ziel. Als je je werk met harte en ziel kunt doen, dan ontstaat er vanzelf passie. Passie is een bijverschijnsel en ontstaat als op je werk de energie van je ziel vrijelijk kan stromen, als je ongehinderd en bezield je werk kunt doen.

De meeste mensen laten helaas hun ziel thuis als ze in de auto stappen op weg naar werk. Dat is dé manier om in de knel te komen. Vandaar dat ik in loopbaanopstellingen met opzet de ziel erbij haal. Deze laat ik vaak als eerste opstellen, zodat de bezieling weer terugkeert in de loopbaan.

Het Opstellen van de Loopbaan

Ik vraag Arie om de bovenstaande 9 elementen op te stellen en vervolgens in zijn eigen loopbaan te gaan staan. De opstelling ziet er als volgt uit:

 

De Ziel kijkt geïnteresseerd naar 6 en 7 en deze 2 elementen kijken geïnteresseerd naar de ziel van Arie. Daar zit dus over en weer aantrekkingskracht.

De Interpretatie van de Loopbaanopstelling

Als ik Arie ernaar vraag, begint hij enthousiast te vertellen over de banen 6 en 7. Het blijken banen te zijn, waarin hij wat meer projectmatig te werk ging. Ah, dan snap ik het. Ik leg hem uit, dat er bouwers en beheerders zijn.

Bouwers zijn er goed in om een project op te tuigen, iets uit niets te creëren, om iets tot stand te brengen. Als het er eenmaal staat, dan zijn er andere talenten nodig om het project te beheren.

Bouwers hebben een innovatieve en creatieve energievorm, ze slechten soms oom we muurtjes, dus die energievorm is wat onstuimiger. De energievorm van beheerders heeft meer weg van rust, reinheid en regelmaat.

De volgende Stap

Terwijl ik aan het praten ben, gaan de belangrijkste elementen uit de opstelling als vanzelf dichter bij elkaar staan en er ontstaat de volgende opstelling:

.

Arie komt uit een gezin, waarbij er afstand was tussen de gezinsleden. Moeder had niet echt veel warmte en overleed te jong. Vader is niet echt handig met mensen is geëmigreerd naar het buitenland.

Als je afstand tot moeder meekrijgt, dan kan het moeilijk zijn om te ontdekken welk werk nou echt helemaal jouw ding is, voor welk werk je warm loopt, welk werk je met hart en ziel kunt doen.

Als je afstand tot vader meekrijgt, dan kan het moeilijk zijn om te ontdekken wat de richting is van je loopbaan, wat je loopbaankoers is, dan mis je dus focus.

De Oplossing van de Loopbaanopstelling

De oplossing van deze opstelling zit `em in nabijheid. Dat Arie leert warmte en liefde toe te laten voor zijn vakgebied, met andere woorden dat Werkvoorbereider en Inkoper echt zijn ding is. De manier van vormgeven die bij hem past is projecten opzetten en tot een goed einde brengen. Daarna niet blijven zitten, maar weer een nieuw project opzoeken. Dat kan als werknemer, maar ook als ZZP-er.

Tenslotte eindigde de opstelling als volgt, terwijl ze elkaars handen vasthielden:

.

Loopbaanopstellingen

Tijdens de trainingen die ik geef zie ik hoe cursisten zichtbaar opknappen en hun loopbaankoers ontdekken. Wil je succesvol netwerken, solliciteren of als ZZP-er opdrachten verwerven, dan is het erg aan te bevelen dat je goed in je vel steekt. Hoe je dit kunt bereiken, lees je door op de link te klikken: Naar Loopbaankoers en Passie in 3 Dagen.

Wil je eerst kennismaken met het fenomeen familie- en loopbaanopstellingen, dat kan dat tijdens de gratis Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces!
Bodo Agterhof

    Comment Section

    0 reacties op “Casus Loopbaanopstelling: Hoe Klik in Sollicitatiegesprek?

    Plaats een reactie


    *