Page content

Loopbaanopstelling toegelicht: Stap voor Stap

Loopbaanopstelling toegelicht: Stap voor Stap

Loopbaanopstelling toegelicht: Stap voor Stap naar een Oplossing. Rica’s loopbaan liep vast. Met de loopbaanopstelling kwam de energie terug en de loopbaan ook.

Deze casus gaat over Rica. Rica is 29 jaar, samenwonend, geen kinderen en ze werkt als Communicatiemedewerkster bij een semi-overheidsinstelling. In deze functie houdt ze zich bezig met het schrijven van communicatieplannen voor de verschillende doelgroepen van de werkgever.

We hadden onlangs een gesprek, waarbij de functie van partyplanner / weddingplanner ineens in Rica opkwam en we willen checken of deze functie past.

Loopbaanopstelling toegelicht

Loopbaanopstelling toegelicht: Stap voor Stap.

Rica heeft bij mij een maand geleden een training gevolgd om bij haar kern en haar talenten te komen. Ze mailde mij, dat deze training haar te weinig nieuwe energie had opgeleverd en dat ze zich nog steeds futloos voelt. We maakten een afspraak om dit te bespreken.

Ze vertelt over haar huidige baan en dat ze er weinig zin in heeft. Prima baan, prima baas, prima collega’s, maar gewoon not haar cup of tea. Eigenlijk vindt ze het maar stom, dat ze met dit werk niet tevreden kan zijn. Een partypooper op haar eigen feestje.

Loopbaanopstelling toegelicht

En Rica vertelt verder. “Ja, over partypooper gesproken, eigenlijk wilde ik altijd party- en weddingplanner worden”. “Weet je, andere mensen maken soms zulke nare dingen mee, dat heb ik ook in de vorige training gezien.

Nou, mijn ouders hebben een super huwelijk, met mij is ook niets mis, ik ga gewoon met een big smile door het leven. Nou ja, tenminste, tot ik naar mijn werk moet …”.

Loopbaanopstelling toegelicht

Ik vraag haar hoe het zou voelen om de baan van party- en weddingplanner uit te voeren. Meteen komt de energie terug in het gesprek. Ze heeft er allerlei ideeën over en ze heeft ook al een naam voor haar bedrijfje.

Het lijkt erop, dat dit precies de juiste baan is voor Rica. We houden van check, double-check, dus zekerheidshalve stellen we in de volgende training haar loopbaan op.

Twee dagen voor aanvang van de tweede training ontving ik van Rica de volgende mail:

Hoi Bodo, Ik wilde je even laten weten dat ik mijn ‘huiswerkopdracht’ af kan vinken :). Ik heb vandaag een gesprek gehad met mijn teamleider om te vertellen dat ik weg ga bij mijn werkgever en ervoor kies om mijn droom na te jagen en weddingplanner / partyplanner te worden. Ze was heel begripvol en gaat nu met HRM uitzoeken wat de mogelijkheden voor een beëindigingsovereenkomst zijn. Een enorme opluchting!! Heel erg bedankt dat je me naar deze stap hebt geholpen. Ik heb zin in de training volgende week! Groeten van Rica.

De Elementen van de Loopbaanopstelling

We starten met het inventariseren van de op te stellen elementen. Omdat Rica een baan wil uitoefenen met hart en ziel, vraag ik haar te beginnen met de ziel. Daarna de belangrijkste opleidingen, daarna de belangrijkste banen. Omdat ze ook haar volgende baan weet en deze wil checken, is dit het laatste op te stellen element.

Rica is 29 jaar en haar loopbaan laat een overzichtelijk beeld zien. Ik vraag haar de elementen ook daadwerkelijk op te stellen.

De Loopbaanopstelling

Rica stelt de elementen als volgt op:

Interpretatie van de Loopbaanopstelling

De beide opleidingen en de huidige baan kijken naar de ziel. Dat betekent, dat ze van haar houden, dat ze zich aangetrokken voelen tot Rica’s ziel.

De ziel echter voelt zich meer aangetrokken tot de functie van Partyplanner. In de opstelling is te zien hoe de ziel en deze functie naar elkaar staan te stralen, het is een feest om naar te kijken.

Het Oplossingsbeeld

Ik vraag Rica om in haar eigen opstelling te gaan staan:

Daarop zegt de ziel: “houd contact met me!”

Implicaties van de Opstelling

De huidige werkgever is gecharmeerd van Rica, haar talenten en competenties. De ziel heeft echter een andere voorkeur. In het dagelijkse leven heeft het ego de neiging om te kiezen voor datgene wat concreet en tastbaar is, in dit geval is dat de huidige werkgever.

Als Rica die keuze honoreert, betaalt zij daar met haar ziel een prijs voor. De ziel vindt deze baan weinig energie gevend; men leze vermoeiend. Het kost haar dus innerlijke vitaliteit, plezier en uiteindelijk levensplezier.

Het ego boven de ziel stellen is dus de beste route naar een burn-out. Soms kan dit ook een bore-out zijn als iemand in de huidige baan zijn of haar diepste talenten niet kwijt kan en juist andere talenten moet inzetten.

Wil je minder met ego en meer met hart en ziel werken?

Als je je licht wilt laten schijnen over je loopbaan, dan is een loopbaanopstelling een waardevolle manier om opheldering te krijgen.

Wat is een loopbaanopstelling en hoe werkt het? het komt aan bod tijdens de Loopbaan BoostCamp.

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

 

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor slechts een paar tientjes.

Voor meer info en om te kijken of er nog tickets zijn, klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces!
Bodo Agterhof

Comment Section

0 reacties op “Loopbaanopstelling toegelicht: Stap voor Stap

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.