Dag knuffelburgemeester
Knuffelburgemeester Heerenveen Tjeerd van der Zwan
Algemeen
Bodo Agterhof
Algemeen
10/01/2023
2 min
0

Dag knuffelburgemeester

10/01/2023
2 min
0

Dag knuffelburgemeester

In een tijd waarin de wereld uiteenvalt, bracht burgemeester van Heerenveen Tjeerd van der Zwan mensen bij elkaar. Dag knuffelburgemeester.

BAM in Amsterdam

Tjeerd van der Zwans bruine hoofd tekent markant af tegen elke witte muur. Zo'n 30 jaar geleden waren er plenty witte muren op Arbeidsbureau Nieuw-West waar ik Consulent was en Tjeerd Bedrijfsadviseur Minderheden. Om de afstand tussen 'ons en hun' te verkleinen regelde hij bij bedrijven meer werkplekken voor allochtonen.

Toen ik bij het Arbeidsbureau werd opgehaald voor het sollicitatiegesprek, zochten ze in de lobby naar een donkere 'Bodo uit Paramaribo', omdat ik er geboren ben. Ja, dat had je niet gedenkt h├Ę ­čśÇ? Zo gaat dat bij talenten: die heb je eerst niet in de gaten.┬á


Ik wil geen burgemeester worden

Lintjesknippers zijn het. Brandjesblussers. Een baan als professioneel medailles ophanger leek hem ook geen glorieuze toekomst. Tjeerd wilde geen burgemeester worden. Liever docent lichamelijke opvoeding of sportjournalist. 

Ah kijk, nu wordt duidelijk waarom Tjeerd er op zijn zeventigste uitziet alsof hij nog geen 50 jaar is. Je vindt hem meerdere keren per week alive and kicking in de sportschool en hij mag graag met deze en gene een rondje fietsen op zijn profi wielrenfiets. 

Bestuur een menselijk gezicht geven

Het is zijn missie om bestuur een menselijk gezicht te geven. Om de afstand naar mensen kleiner te maken. Dat betekent gewoon boodschappen doen, een openbaar mailadres hebben, voorlezen op de kleuterschool en actief zijn op Facebook. 

Maar soms moet je als burgemeester mensen op hun vestje spugen, omdat ze denken dat je eventjes alles voor ze fixt. Hier en daar moet je gewoon even een grens aangeven. Besturen is spelen met meerdere rollen.

Afscheid als burgemeester 

In de tijd van eenzaam makende Corona, in de tijd van een teflon jokkende premier met selectief geheugen, in de tijd waarin de voorzitter van ons parlement anderen pootje haakt, in de tijd waarin criminelen op klaarlichte dag advocaten door hun kop knallen, in een tijd waarin we vluchtelingen weren en zelfs laten verzuipen, bracht Tjeerd mensen weer bij elkaar. 

Op dinsdag 26 september nam Tjeerd van der Zwan als burgemeester afscheid in het Posttheaterin Heerenveen. Dit is wat alle aanwezigen voelden. Het was een programma en receptie voor een bestuurder van vlees en bloed. Even een warme hug. Wat jammer, dat je ermee stopt Tjeerd. 

Knuffelburgemeester Heerenveen Tjeerd van der Zwan

Dag knuffelburgermeester

Hij vraagt zich af of hij mensen daar waar nodig genoeg heeft geholpen? Of hij geen mensen tekort heeft gedaan? Of hij samen voldoende plezier heeft gehad? Of hij samen met zijn collega's voldoende voor elkaar heeft gekregen?

In een tijd waarin de wereld uiteenvalt, bracht burgemeester van Heerenveen Tjeerd van der Zwan mensen bij elkaar. Dat is geen talent, maar een grote gave. Dag knuffelburgemeester en ook dag lieve echtgenote! 

Bodo

P.s.: Klik op Bodo's blogs, geschreven met een knipoog!
Pak je meteen de regie over jouw loopbaan!
Ik geef je 95% succesgarantie

Reacties
Categorie├źn