Wat is outplacement?
Wat is outplacement?

Wat is outplacement dan?

Wat is outplacement?

Vraag jij je af wat outplacement is? Dan ben je absoluut bij het juiste artikel uitgekomen. Outplacement kan namelijk een goede manier zijn om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden wanneer je ontslagen bent of ontslagen gaat worden.

Je wordt dan namelijk gecoacht door een expert om snel een passende baan te vinden buiten de huidige organisatie. Het kan ook zijn, dat je gecoacht wordt bij het opstarten van een onderneming, eventueel in combinatie met een baan.


Hoe moet het verder, als er voor jou geen meer plek is?

In grote lijnen kun je nu 2 dingen doen. Je kunt niets doen en alles over je heen laten komen. Dat is waar je werkgever eigenlijk op hoopt. Dat kan overigens een prima optie zijn, vooral als de baan en jij of als je baas en jij al een poos geen match meer zijn. Dan is outplacement een heel prima en elegante manier om beide partijen uit hun lijden te verlossen.

Maar je kunt ook in actie komen! Ga Googelen, overleg met collega's, ga netwerken met mensen die in een soortgelijke situatie hebben gezeten, vraag op Facebook of LinkedIn wie al eerder in een soortgelijke situatie heeft gezeten. Je ziet, dat er veel is wat je vooral wél kunt doen!

Ga overleggen met je vakbond en vraag een eerste gratis en oriënterend gesprek aan bij een arbeidsjurist. Zij hebben vaker met dit bijltje gehakt en het is hun werk. Daarmee hebben ze precies de expertise in huis die jij nodig hebt.

Wanneer outplacement?

Er is sprake van outplacement, wanneer je ontslagen dreigt te worden of ontslagen bent. Dit kan komen doordat jij je werk niet goed doet, het slecht gaat met het bedrijf of er een reorganisatie plaats gaat vinden.

Voor beide partijen (de werkgever en de werknemer) kan een outplacement voordelen bieden. De werkgever is wettelijk verplicht goed werkgeverschap te bieden en daar hoort bij het aanbieden van een outplacementtraject bij ontslag.

Als werknemer heb je het voordeel dat je goed advies krijgt en sneller weer aan het werk komt. Bovendien zou je droombaan wel eens binnen handbereik kunnen komen.

Hoe ziet een outplacementtraject eruit?

Wanneer je een outplacementtraject start, is er eerst een intakegesprek met de loopbaanprofessional die jou gaat begeleiden. Tijdens dit gesprek zorgen jullie er samen voor dat jouw beginsituatie in beeld wordt gebracht op een voor jou pasende manier.

Samen maak je een plan om jou zo doeltreffend en zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Ingrediënten voor dit plan van aanpak zijn Dit plan zijn jouw diploma’s, werkervaring en motivatie. Ook wordt gekeken naar de hoeveelheid en de diepgang van de trainingen en gesprekken die er nodig is.

Begin outplacement met tijd voor afscheid

Het outplacementtraject begint bij het verwerken van het ontslag. Als het ontslag onverwachts komt, kan het nogal de nodige impact op je hebben. Neem bij outplacement de tijd voor afscheid.

Sommige cursisten vinden dat onzin, "ik houd privé en zakelijk strikt gescheiden hoor" zeggen ze dan en ze voegen eraan toe "dat merkt een werkgever toch niet aan mij"?

Dat merken ze wel. In een sollicitatiegesprek ontstaat de klik of de anti-klik al meteen in de eerster minuut. Waar werkgevers met name een hekel aan hebben, is als je iets aan het verbergen bent, zoals verdriet of boosheid als je ontslagen bent.

Zorgen er dus voor, dat je hier goed overheen komt. Dit is voor elke persoon anders en de coach zal hier absoluut rekening mee houden.

Het assessment

De volgende stap in het proces wordt ook wel het assessment genoemd. Tijdens het assessment worden een aantal vragen beantwoord. Denk hierbij aan vragen zoals:
  • Waar sta je nu?
  • Wat heb je gedaan?
  • Wat zijn je drijfveren?
  • Waar ligt je hart en ziel?
  • Waar wil je naartoe?
Er wordt dus gekeken naar wat jouw ambitie is, wat jij precies wilt gaan doen in het werkveld en wat er bij je past, zodat je in je werk weer gelukkig wordt.

Ook wordt er gekeken naar de kennis door opleiding en knowhow door werk of hobby die jij al hebt. Past dit bij hetgeen dat je wilt gaan doen of zal je omgeschoold moeten worden?

Is al het bovenstaande behandeld? Dan wordt het tijd voor je personal branding.

Personal branding

Onder personal branding wordt verstaan hoe je je van jezelf een merk maakt, zodat je je voor de ander op een herkenbare manier promoot.

Jezelf promoten doe je met je curriculum vitae, met je LinkedIn profiel, met een elevator pitch oftewel met je sticky story, met je Facebook pagina, met je Instagram account, je kunt een eigen filmpje (video-cv) opnemen en je kunt een eigen website maken.

Op banenjacht

Nu ga je samen met je coach op zoek naar een geschikte baan. Da's een kwestie van netwerken met mensen die je kent, op LinkedIn en op Facebook en de vacatures in de gaten houden.

Vaak heeft je loopbaanprofessional een netwerk aan werkgevers. Denk niet, dat je in de auto kunt stappen en dat je voor de deur van je volgende werkgever wordt afgezet, maar je jobcoach kan wel hier en daar een deur voor je openen en een netwerkgesprek voor je regelen.

De sollicitatiegesprekken

De bal ligt nu voor het doel. Je moet sollicitatiegesprekken leren voeren, want dat is echt een vak apart! Wat dacht van vragen als:
  • Vertel eens wat over jezelf?
  • Wat zou je liever niet over jezelf vertellen?
  • Waarom moeten we jou moeten aannemen?
  • Wat zijn je 3 sterkste en je 3 zwakste punten?
  • Wat vindt je manager je beste eigenschap?
  • En wat je slechtste eigenschap?
  • Welke concrete resultaten heb je afgelopen jaar neergezet?
  • Wat zijn je plannen over z, 3 en over 5 jaar en vooral waarom?
  • Over welk onderwerp zou je met 1 minuut voorbereidingstijd 5 minuten vol kunnen praten?
Google vooral ook even op de StARR interviewmethode. Deze wordt namelijk vaak toegepast. Als je je hierop niet voorbereidt en ze gaan je volgens de STARR manier interviewen, loop je eigenlijk als een mak schaap rechtsreeks naar de slachtbank en dat is letterlijk doodzonde nu je al zo ver bent gekomen.

Contact houden bij outplacement

Heb jij inmiddels een nieuwe baan? Van harte gefeliciteerd! Ook dan zal de coach contact met jou blijven houden. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat jij je op je plek voelt bij je nieuwe werkgever.

Je brengt in je leven verdomd veel uren op de werkvloer door en mocht jij je niet op je plek voelen op je werk, dan is de kans groot dat je doodongelukkig wordt. En bij ontslag heb je waarschijnlijk al een poosje niet zo lekker in je vel gezeten, dus dat is precies niet de bedoeling.

De coach zal goed in de gaten houden of jij op de juiste plek zit. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen jullie samen alsnog op zoek gaan naar een plek die wel goed bij jou past.

Snel andere werk bij outplacement in Nieuwegein & Heerenveen

Bij outplacement ben je erbij gebaat zo snel mogelijk weer werk te vinden. Eerst lijkt dat een groot obstakel en kun je allemaal apen en beren op de weg zien. Dat ging ook zo bij Fokje.


Economische crisis en 57 jaar. Niet een handig vertrekpunt bij outplacement. Maar met hulp van LoopbaanRegisseur was ze er snel weer bovenop. Ze kon zelfs kiezen uit maar liefst 2 banen!

Overweeg jij outplacement?

Overweeg jij outplacement? Neem dan contact met ons op, zodat je net als Fokje kunt kiezen uit meerdere opties!

Je bent welkom in Nieuwegein en in Heerenveen.
Bodo

Reactie plaatsen