Page content

Outplacement voor Dummies

Outplacement voor Dummies

Outplacement voor Dummies. Outplacement is vakjargon. Wat managers, P&O-ers en coaches bedoelen, is dat je ontslagen wordt en begeleid naar een andere baan.

Je werkgever doet wat het beste is voor de organisatie. Een P&O-er ook. Hoogste tijd dat jij doet wat het beste voor jou is. Gewoon alles klakkeloos aannemen is niet handig. Klik hier voor algemene info over outplacement.

Outplacement voor Dummies

Outplacement voor Dummies

Outplacement voor Dummies

Een werkgever doet wat het beste is voor de organisatie en dat kost graag zo weinig mogelijk geld. Feitelijk hoor jij niet meer bij de organisatie, dus de werkgever heeft minder belang bij jou en bij jouw mening.

De organisatie zal alle kosten die gepaard gaan bij de vertrekkende werknemers zo laag mogelijk willen houden. Outplacement voor Dummies: draai de rollen om en zet jóuw belang ip de 1e plaats!

Er zijn organisaties die oprecht de belangen van de vertrekkende werknemers zo goed mogelijk behartigen, dat maak ik bij 25% van de ontslag- en outplacement-situaties mee. Bij de overige 75% is het een kwestie van onderhandelen, een kwestie van handjeklap.

Outplacement voor Dummies

Veel werknemers beseffen niet dat er onderhandelingsruimte is bij outplacement.De werkgever zal de werknemer graag zo min mogelijk ontslagpremie willen geven en een zo kort mogelijk outplacementtraject, zodat kosten bespaard worden.

Je kunt het aanbod van de werkgever het beste bespreken met een Arbeidsjurist om te onderzoeken of er sprake is van een aanvaardbare regeling. dVerkoop je huid niet te goedkoop, maar probeer ook niet het onderste uit de kan te halen.

Soms zijn werknemers zo boos, dat ze tot het uiterste willen gaan. Als de rechter eraan te pas komt en jij in het ongelijk wordt gesteld, dan ben je een paar maanden verder, nog bozer en niets opgeschoten. Baseer je houding en gedrag dus meer op ratio dan op gevoel.

Wat biedt je werkgever jou aan?

Doorgaans biedt een werkgever een mix uit de volgende elementen:

  • ontslag op een dusdanige manier dat jij aanspraak maakt op WW
  • een ontslagpremie
  • een outplacementtraject
  • kosten van de arbeidsjurist
  • een getuigschrift.

Onderhandelen over Outplacement

Je werkgever berekent vaak een totaalbedrag waaruit alles betaald moet worden. Alle verdere kosten worden hiervan afgetrokken, zoals:

  • de kosten van het outplacementtraject
  • het aantal uren dat je vrijgesteld wordt van werkzaamheden
  • eventuele opleidingskosten die je nog moet terugbetalen.

Verder kan er nog onderhandeld worden over het aantal overuren dat je hebt staan of over het aantal vakantiedagen. Ik maak wel eens mee, dat de werkgever ook deze kosten wil aftrekken van de vertrekpremie, maar hier heb je gewoon voor gewerkt en dus heb je er recht op.

Onderhandelen over het Outplacementbureau

De personeelsfunctionaris of de directeur heeft meestal contact met een aantal vaste outplacementbureaus. Grote organisaties werken vaak met een lijst van zgn. “preferred suppliers”. In de praktijk komt het erop neer, dat je werkgever een outplacementbureau voor je kiest.

De keuze van de organisatie kan te maken hebben met de kwaliteit van de dienstverlening van het outplacementbureau, maar kan ook kostengestuurd zijn, dat wil zeggen dat de organisatie dan kiest voor het goedkoopste outplacementbureau.

Wat kost een Outplacementtraject

Een outplacementtraject duurt gemiddeld 6-12 maanden. Een bedrag van € 5.000,- excl. BTW is een gangbaar bedrag.

Er zijn bureaus die zich richten op het exclusievere segment, waarbij bedragen kunnen oplopen tot meer dan € 20.000,-. Er zijn ook outplacementbureaus die je op afstand houden met een zgn. “E-learning pakket”, waarbij je alles zelf moet doen, eventueel aangevuld met een aantal gesprekken. In dat geval is € 2.000,- een gangbaar bedrag.

Een andere variant die steeds vaker voorkomt, is dat de werkgever de werkgever zelf een outplacementbureau laat uitkiezen en daarbij een maximum bedrag meegeeft.

Pak de regie over jouw toekomst

Bij outplacement hebben jij en je werkgever samen geen toekomst meer. De hoogste tijd, dat jij je toekomst dus zelf in de hand neemt.

Maak afspraken met 3 tot 5 outplacementbureaus. Stel gerichte vragen en houd op een overzichtslijst de scores bij. Onderstaand tref je een voorbeeld aan van zo’n overzichtslijst. Ik adviseer je om zelf een dergelijke scorelijst samen te stellen, zodat je zelf weet wat voor jou belangrijk is.

Kies zelf je Outplacementbureau

Als je je keuze voor het outplacementbureau gemaakt hebt, vraag dit bureau dan om een offerte. Deze offerte kun je bespreken met je leidinggevende en/of met de afdeling Personeelszaken.

Als ze er de voorkeur aan geven, dat zij liever zien dat je een outplacementtraject volgt bij een bureau waar zij de voorkeur aan geven, maak dan duidelijk, dat het hun keuze is om het arbeidscontract te ontbinden, dat het gaat om jouw toekomst, dat jij degene bent die een nieuwe baan moet zoeken en dat jij dat het liefste doet met een bureau van jouw keuze.

Scorelijst Outplacementbureaus

 

SELECTIECRITERIA EN WAARDERING.1 = Laag, 3 = hoog.

 

 

CRITERIUM

BURO

A

BURO

B

BURO

C

1 Succes% bij outplacement      
2 Referenties van werkgevers      
3 Referenties van kandidaten      
4 Kennis loopbaanbegeleider      
5 Ervaring Loopbaanbegeleider      
6 Grootte netwerk van buro      
7 Netwerkt actief voor je      
8 Lid Noloc, CMI, NOBCO      
9 Met welke testen werken ze      
10 Welke technieken bij Personal Coaching      
11 Hoe brengen ze je talenten in kaart      
12 Hoe brengen ze je loopbaan-koers in kaart      
13 Hoe helpen ze je met Social Media      
14 Workshop over Curriculum Vitae?      
15 Workshop over LinkedIn      
16 Hoe Elevator Pitch oefenen      
17 Organiseren ze netwerk-bijeenkomsten      
18 Oefenen ze sollicitatie-gesprekken      
19 Kunnen ze je de STARR-methodiek uitleggen      
20 Klikt het?      

Hoeveel en wat voor begeleiding heb je nodig?

Kort Programma. De ene persoon heeft talenten en koers redelijk op een rijtje staan en wil even weten wat de laatste trends zijn op gebied van Curriculum Vitae, LinkedIn en solliciteren.

Gemiddeld Programma. De andere persoon weet al wel dat het steeds minder een match is met de functie en/of met de werkgever, maar heeft even de tijd nodig om de boel op een rijtje te zetten en gaat pas daarna netwerken en solliciteren.

Inspirerend Programma. Er zijn ook mensen die al een poosje rondlopen met de vraag: “wat ga je doen als je groot bent”? Ze hebben inspiratie en bezieling nodig. Ze werken niet alleen voor het geld, maar ook voor passie en voor bezieling. In dat geval is een programma nodig met diepgang.

Kennismaken met Outplacement voor Dummies?

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle aanpak van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Elke BoostCamp komt een kandidaat vertellen over de trainingen hoe hij of zij de droombaan heeft verovoverd.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Om te kijken of er nog tickets zijn, klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

Comment Section

0 reacties op “Outplacement voor Dummies

Plaats een reactie


*