Tips om goed te presenteren
Tips om goed te presenteren

Tips om je goed te presenteren

Tips om goed te presenteren

Sta jij op het punt om te presteren, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt doen? Dat is normaal, want iedereen die hier weinig ervaring in heeft moet het leren. Het is spannend om live een verhaal te vertellen terwijl je naar een groep mensen kijkt, maar gelukkig valt presenteren te leren.

In dit artikel zullen we wat tips meegeven met betrekking tot presenteren. Zodra jij deze tips opvolgt zul je versteld staan van hoe leuk presenteren echt kan zijn.

Een goede voorbereiding

Krijg jij te horen dat je over een aantal weken een presentatie moet geven? Het is een inkoppertje, maar begin op tijd. Als je te laat begint, kwadrateert je spanning en sla je op slot, terwijl dat ect niet nodig is.

Als je op tijd de voorbereiding treft kun je in alle rust een presentatie oefenen. Tijdens het oefenen zul je meerdere toevoegingen tegenkomen die het leuk maken om je presentatie meer body te geven.

Een pakkende inleiding

Ben jij bezig met je voorbereiding en heb je alles onder de knie? Dan is het altijd goed om nog eens naar de inleiding te gaan. Diverse resultaten uit onderzoeken hebben aangetoond dat de inleiding van een presentatie doorslaggevend is of jouw publiek verder gaat luisteren of juist af gaat dwalen. Om deze reden is het belangrijk hier aandacht aan te besteden.

Als inleiding zou je met een anekdote kunnen beginnen. Iets grappigs, dat je hebt meegemaakt. Omdat je het zelf hebt meegemaakt, vertel je het met je lekkere enthousiaste, pure en authentieke energie.

En dat us SUPERRR belangrijk, omdat je authenticiteit niet in je hoofd, maar in je buik zit.

Oefen je presentatie

Oefening baart kunst en dat is helemaal het geval als het gaat om presenteren. Een krachtige manier om te oefenen is voor de spiegel. Net zo lang, totdat je presentatie lekker loopt.

Zodra je je goed voorbereid hebt, is het aan te raden om een proefpersoon uit te kiezen waarvoor jij meerdere keren de presentatie kan geven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan je ouders of vrienden.

Je kunt dus alvast oefenen en zo krijg je jouw presentatie beter onder de knie, dit vermindert de kans op fouten. Daarnaast is het in een veilige omgeving, waardoor je het verhaal beter gaat onthouden.

Wees enthousiast

Het is altijd aan te raden om tijdens je presentatie enthousiast over te komen. In veel presentaties komt ook een stuk theorie aan de orde en je wilt natuurlijk wel dat jouw publiek gefocust blijft op je presentatie.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een theoretische presentatie zonder voorbeelden en zonder enthousiasme leidt tot publiek dat snel afhaakt. Om deze reden is het altijd aan te raden om je publiek op een enthousiaste wijze te betrekken bij de stof.

Denk aan de snelheid

Het is mens eigen om snel te praten wanneer er stress in het spel komt, dit is dan ook iets dat gebruikelijk is bij presenteren.

Om deze reden is het verstandig om goed op je snelheid en ademhaling te letten tijdens het presteren. Het te snel en niet duidelijk formuleren van woorden kan namelijk leiden tot publiek dat afhaakt.

Vertrouw op een goede afloop

Tot slot is het goed om vertrouwen te hebben in een goede afloop, want het geven van een presentatie staat gelijk aan geloven in jezelf en de boodschap die je wilt overbrengen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Wil jij meer vertrouwen hebben in een goede afloop, dan begint het bij jezelf. Ga eens voor de spiegel staan en motiveer jezelf om het beste uit jezelf te halen. Hierdoor krijg je meer vertrouwen en zal je meer vertrouwen hebben in een goede afloop van jouw presentatie.

Als Liesbeth zich goed kan presenteren ...

Als Liesbeth het kan, dan kun jij het ook! Zichzelf in the picture plaatsen is niet haar grootste hobby, echt niet, vindt ze verschrikkelijk.

Ze had er eigenlijk geen vertrouwen in en schrok zich het apenzuur toen het gewoon lukte. Lees en kijk hier naar het verhaal van Liesbeth: Ze presenteert zich zelfs nog een keertje!

Hoe presenteer jij jezelf in je CV?

Wil je je je optimaal leren presenteren om easy en doeltreffend te solliciteren? Dan ben je bij LoopbaanRegisseur aan het juiste adres. Je kunt een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan live, per Skype of via Zoom.

Je kunt ook als de wiedeweerga aan de slag met je CV. Als je gratis wat onmisbare tips wilt, klik dan op Van wegwerp CV naar uitnodig CV. Er is een gratis gedeelte en er is een uitgebreid betaald gedeelte met alles erop en eraan incl. 10 voorbeeld CV's voor € 47,-.

Leren presenteren in Nieuwegein en Heerenveen

Wil je je authentiek en krachtig leren presenteren? Dan ben je van harte welkom op onze vestigingen in Nieuwegein en Heerenveen. Voor meer info klik op De 7 Trainingen van LoopbaanRegisseur en scroll door naar training no. 5.

Cheers,
Bodo

Reactie plaatsen