Afgewezen na solliciteren? No shit Sherlock!
Afgewezen na solliciteren? No shit Sherlock!

Afgewezen na solliciteren? No shit Sherlock!

Afgewezen na solliciteren? No shit Sherlock!

Je hebt een sollicitatie achter de rug, maar je bent helaas afgewezen. Dit is natuurlijk nooit leuk, maar er zijn manieren om het positieve eruit halen.

Het verwerken van een afwijzing

Als je bent afgewezen, wil je je frustraties en teleurstelling delen, bijvoorbeeld met een familielid, met je partner, met een goede vriend of vriendin, bij wie je met je gevoelend gewoon welkom bent.  

Hat is lekker makkelijk, lekker snel, en je kunt het precies zeggen zoals jij dat wilt, maar het is echt niet aan te raden om je frustraties en teleurstelling online te delen. Ik zie het wel eens voorbijkomen: "Jemig, wat een kudtwerkgever, zomaar afgewezen en niet eens reiskosten gekregen. Da's al de derde keer deze maand, sorry hoor, maar that work just sucks!"

No shit Sherlock!

Ik schrik er dan een beetje van. Er wordt toch echt maar één persoon aangenomen denk ik dan, wat zou er gebeuren als iedereen die afgewezen wordt zo'n supermarkt aanval krijgt, zeg maar zo'n Trumpie?

Wellicht komt er in de toekomst een functie vrij die wel naadloos aansluit bij jou als persoon en heb je door dit bericht online te plaatsen je kansen verspeeld. Jouw online communicatie blijft erop staan.

Sommige P&O-ers screenen hun sollicitanten digitaal. Als ze zo'n bericht zien, is het over en sluiten met je sollicitatie en het ergste is, dat jij niets in de gaten hebt, omdat je immers geen uitnodiging ontving.

Bekijk het positief

Als je bent afgewezen kun je er ook iets positiefs uit halen, want elke sollicitatiegesprek is een leerervaring. Solliciteren valt namelijk te leren en je kunt alle stappen en tegenslag het beste zien als oefenen. Bijna iedereen wordt afgewezen, dus er wordt wat afgeoefend in sollicitatieland.

Doordat je meerdere netwerk- en sollicitatiegesprekken voert, kom je achter het proces en de verschillende vragen die overlapping met elkaar hebben. Veel vragen kun je natuurlijk voorbereiden, maar over het algemeen zijn niet alle situaties te simuleren.

Natuurlijk kun je jezelf perfect hebben voorbereid en heb jij het gevoel dat je alles eraan hebt gedaan om de functie te krijgen. In deze situatie is het natuurlijk extra spijtig als je de baan niet krijgt, maar wees niet getreurd. In dit geval was de baan gewoon niet geschikt voor jou.

Het is lastig om jezelf neer te leggen bij een afwijzing zonder enige feedback of logische verklaring. Maar helaas krijg je niet altijd een juiste feedback mee. Om deze reden is het aan te raden om de teleurstelling te onttrekken en te zorgen dat de feedback gericht wordt op andere mogelijkheden, want er zijn keuzes zat!

Zorg voor feedback

Als je wordt afgewezen, kun je het gevoel hebben, dat je er helemaal klaar mee bent. Het vragen om  feedback kan lastig zijn, maar van groot belang om jezelf te verbeteren. Probeer daarom de interviewer bewust te maken van hoe belangrijk feedback voor jou is. Door dit aan te geven zul je jezelf ook professioneler opstellen, want je wilt immers feedback om jezelf te ontwikkelen.

Je kunt het beste een follow-up e-mail sturen na een gesprek. Hierbij is het wel van belang om je professionalisme in de functie te benadrukken. Daarnaast is het ook altijd goed om aan te geven dat je blij bent met de feedback ongeacht of deze positief of negatief is. Je wilt het immers gebruiken voor de verbetering van jouw sollicitatie skills.

Bellen en vragen om feedback kan ook ene goede optie zijn, want als je belt, kunnen ze haast niet meer om je heen.

Na 3 x solliciteren raak? Welkom in Nieuwegein en Heerenveen

Ben je het solliciteren een beetje beu? Geen zin meer om afgewezen te worden? Bij de cursisten die ik begeleid gaat het er heel anders aan toe. Zij hoeven maar 3 X te solliciteren voor die echt super leuk baan! Kijk maar naar het filmpje van Mark.


Wil jij dat ook, na 3 x solliciteren raak?
Welkom in Nieuwegein en Heerenveen, we helpen je graag!
Bodo
Reactie plaatsen