Solliciteren als twintiger
Solliciteren als twintiger

Solliciteren als twintiger

Solliciteren als twintiger

Solliciteren als 20-er. Van 👩‍🎓 studentikoze baantjes naar een 🧐 serieuze loopbaan? Tips 💁‍♂ī¸ voor solliciterende twintigers.

Studentikoze baantjes

Ik werkte erbij in een discotheek. Wat doe je als je een migraineaanval hebt en dwars door dreunende bassen met een meter glazen op de arm bij laserende lichtflitsen voor de ogen van een stel lekkere chicks van de trap dondert?

Met wat stripjes Paracetamol maakte ik mijn shift af. Dan deed de baas met het personeel een drankje en kregen we een goed gevulde enveloppe. Ik voelde me gehoord, gezien en gewaardeerd.

Naar een 🧐 serieuze loopbaan

Tot ik mijn HEAO papiertje haalde heb ik van alles uitgeprobeerd. Toen werd het serieuzer. Dan kun je tijdens het sollicitatiegesprek nier meer zeggen, dat je het gewoon voor fun doet, toch? Of alleen voor die lekkere Euri?

Veel werkzoekenden tussen de 20 en 30 jaar vinden het spannend om succesvol te solliciteren op hun eerste echte baan. Hoe kies je een baan of loopbaan die bij je past?

Ben je introvert of extravert?

Er zijn introverte en extraverte mensen. De introverte mensen zijn wat rustiger en geslotener. Ze hebben het soms nodig om rustig en afgezonderd te werken. Het zijn diesels, hebben tijd nodig om zich in te werken en blijven langer in een baan werken.

De extraverte mensen zijn aanweziger en luidruchtiger. Ze schijnen zekerder van zichzelf te zijn, maar dat is niet zo. Het zijn zijn graag met mensen en trekken vanzelf de aandacht. Het zijn sprinters en beginnen zich na 1 tot 2 jaar in een baan te vervelen.

Ben je een denker?

De introverte denker is pietje precies. Ze houden ervan om heel gedetailleerd info uit te pluizen. De boekhouders, accountants, onderzoekers en docenten houden van cijfers en feiten en willen dat het klopt.

De extraverte denker wil info op hoofdlijnen. Ze hebben de vaart er goed in. Het zijn leiders die graag onafhankelijk zijn en zelf de touwtjes in handen hebben. Beroepen als manager, projectleider en directeur/eigenaar van een bedrijf passen goed bij ze.

Of ben je een voeler?

De introverte gevoelsmensen zijn lieve, hulpvaardige en zorgzame mensen. Je vindt ze in allerlei zorgfuncties. Voelers zijn niet zo kieskeurig en kiezen ook voor ondersteunende administratieve functies.

De extraverte gevoelsmensen zijn bovenal enthousiast en fantasierijk. Ze hebben allerlei creatieve oplossingen. Ze werken graag met voor en tussen mensen, hebben humor en kunnen charmant zijn. Je vindt ze in allerlei dienstverlenende beroepen. Ze zijn ook graag zzp-er.

Tips 💁‍♂ī¸ voor solliciterende twintigers

Als ik hulp in de huishouding zoek, maakt het me niet veel uit waarom ze met welk schoonmaakmiddel poetst. Wat ik wel wil weten is waarvoor ze garant staat. Elke week de badkamer, het toilet en ÊÊn kamer schoon is foor mij een fijn resultaat.

Schrijf voor elk vakantie- en bijbaantje en voor elke baan op welke resultaten je behaald hebt. Op welk resultat in elke baan ben je extra trots? Vermeld dat op je CV en in je LInkedIn-profiel; dat geeft je loopbaan super power.

Hulp nodig bij het solliciteren als twintiger?

Zal ik je een handje helpen bij het maken van je CV? Dan krijg je inside info met tips die ik aan mijn klanten geef, zodat ze met 95% zekerheid succesvol solliciteren. Klik even op Watte? 95% for sure?

Klik op Online CV Masterclass voor trefzeker solliciteren met inside info en kan niet missen tips.

CU,
Bodo

P.s.: ook verschenen in deze reeks:

* Solliciteren als Tiener. Klik op Solliciteren als 10-er.

* Solliciteren als Dertiger. Klik op Solliciteren als 30-er 

* Solliciteren als Veertiger. Klik op Solliciteren als 40-er 

* Solliciteren als Vijftiger verschijnt volgende week

* Solliciteren als Zestiger verschijnt volgende week

* Solliciteren als Zeventiger verschijnt ook volgende week.

Reactie plaatsen