solliciteren-als-dertiger
Solliciteren als dertiger

Solliciteren als dertiger

Solliciteren als dertiger

Solliciteren als 30-er. Nu leg je het 🧱 fundament in je leven 🗽 en loopbaan. Tips 💁‍♂️ voor solliciterende dertigers.

Wortels voor loopbaankeuzes

Toen ik 28 was, solliciteerde ik naar een andere baan en werd aangenomen. Ik had niets in de gaten en werd na 2 maanden proeftijd met kop en kont eruit gemikt. Toen ik dat thuis aan mijn vriendin vertelde knipperde ze nog niet eens met haar ogen. Ik wist meteen dat ik op 1 dag 2 problemen had.

Als aankomende dertiger liggen de wortels van mijn loopbaankeuzes in deze gebeurtenissen. Het leven, God of het lot, what the fork happened here?

Solliciteren met je hart

Eerst kies je allerlei vakantie- en bijbaantjes. Zo ontdek je hoe de maatschappij, banen en bazen werken. Daarna komen de eerste serieuze banen. Zo ontdek je hoe je zelf in elkaar steekt en wie waarom met jou wel of geen match is.

Inmiddels ben ik op mijn 59e een doorgewinterd CV-lezer. Weet je wat ik grappig vind? Dat ik op CV's vaker een trendbreuk zie zo tussen 28 en 30 jaar. Soms heb je dit nodig voor de volgende carrièrestap. Vanaf kun je beter kiezen met je hart. Dit is een shift in loopbaan bewustzijn.

Nu leg je het 🧱 fundament in je leven

De gemiddelde leeftijd van vrouwen die trouwen is 32 jaar en van mannen 34,4 jaar; althans bij het eerste huwelijk. Bij trouwen en samenwonen hebben het over fundamentele, keuzes voor partner, leefstijl, waar ga wonen, welk huis huur of koop je, welke auto wil je op de oprit, etc.

Het zijn keuzes, die voor minimaal 10 jaar maakt. Nu is het dus menens.

Fundament in je loopbaan

In je loopbaan leg je alleen een stevig en blijvend fundament als je geleerd hebt te kiezen met je hart. Dat kun je best overrulen hoor met je harses of met een groot ego. Dan zie ik je snel terug met een burn-out of zo, ok?

Voordeel van solliciteren met je gevoel is dat je ogen vertellen wat je hart je ingeeft. Als je een klik hebt met je baan en baas, heb je pretlichtjes in je ogen en vertel je lekker ongedwongen en enthousiast. Er is niets zo aantrekkelijk aan een sollicitant dan authenticiteit en de charme die daaruit voortvloeit.

Welke communicatiestijl heb je?

Er zijn 4 communicatiestijlen. Ben je meer introvert of extravert? Meer een denker of een voeler? Bij alle 4 de communicatiestijlen horen specifieke drijfveren, talenten en beroepen.

Er zijn trouwens gratis testjes. Google op 'gratis disc test 123'. Voor info over welke beroepen bij welke communicatiestijl passen, klik op Solliciteren als twintiger. 

Tips 💁‍♂️ voor solliciterende dertigers

Maak een lijstje van al je vakantiebaantjes, bijbaantjes, stages en banen. Vergeet niet je afstudeeropdracht. Teken 4 klommen op een A-4tje.

  1.  In de 1e kolom schrijf je de naam van de baan
  2.  In de 2e kolom één ding, dat het ergste, het stomste en het meest energie zuigende aan de baan vond
  3.  In de 3e kolom één ding, dat het leukste, fijnste en meest energie gevende, dat je aan de baan vond
  4.  In de 4e kolom noem je één resultaat dat jij hebt bereikt en waar je trots op bent. Dat hoeft geen groot, wereldschokkend resultaat te zijn. Soms zit dat `em in iets kleins dat heel gewoon lijkt.

Omcirkel met rood alles wat voor jou nu no-go is en omcirkel met groen wat je meer wilt doen. Geef nu alles wat groen is een cijfer.

Bij de hoogste scoren schrijf je de taken erbij en de talenten die je ervoor nodig hebt. Tenslotte benoem je de bijbehorende functienamen.

CV-hulp nodig bij het solliciteren als dertiger?

Zal ik je een handje helpen bij het maken van je CV? Dan krijg je inside info met tips die ik aan mijn klanten geef, zodat ze met 95% zekerheid succesvol solliciteren. Klik even op Watte? 95% for sure?

Klik op Online CV Masterclass voor trefzeker solliciteren met inside info en kan niet missen tips.

Veel plezier,
Bodo

P.s.: ook verschenen in deze reeks:

* Solliciteren als Tiener. Klik op Solliciteren als 10-er.

* Solliciteren als Twintiger. Klik op Solliciteren als 20-er 

* Solliciteren als Veertiger. Klik op Solliciteren als 40-er 

* Solliciteren als Vijftiger verschijnt volgende week

* Solliciteren als Zestiger verschijnt volgende week

* Solliciteren als Zeventiger verschijnt ook volgende week.

Reactie plaatsen