Handleiding voor het schrijven van een sollicitatiebrief
Handleiding voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Handleiding voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Handleiding voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Het schrijven van een sollicitatiebrief is wellicht een van de belangrijkste onderdelen van solliciteren. Je wilt immers uitgenodigd worden voor een gesprek waarin je mondeling alles kunt toelichten.

Maar om zover te komen, dien je met een aantal factoren rekening te houden als je besluit een sollicitatiebrief te schrijven.

Hieronder geven wij je belangrijke tips, zodat jij zeker weet dat je een perfecte brief schrijft.

Gehele opzet van een sollicitatiebrief

Als je besluit om een sollicitatiebrief te schrijven, begin je nooit met je personalia bovenaan te schrijven. je zet jezelf immers niet boven de werkgever waar je solliciteert. Bovenaan schrijf je naam van de organisatie, de naam van de persoon aan wie je de brief richt en diens functie, daarna adres, postcode en plaats.

Maak van je openingszin een pakkende zin, lekker kort en krachtig, waarmee je de aandacht van de lezer trekt.

In de tweede alinea staat jouw motivatie centraal. Waarom kies je voor de baan? En wat motiveert je om voor de betreffende functie te solliciteren? Welke ervaring heb je met de werkzaamheden?

Wat je sollicitatiebrief extra sterk maakt, is als je een ijzersterk resultaat benoemt dat je bereikt hebt, waar ze niet omheen kunnen en waar je supertrots op bent.

Daarnaast geef je ook aan waarom je gemotiveerd bent om juist bij die specifieke werkgever te solliciteren. Hierdoor laat je zien dat je gemotiveerd bent en dat je jezelf verdiept hebt in het bedrijf. Ruim 75% van de sollicitanten doet dit niet, dus dat is echt een hele grote gemiste kans!

In de volgende alinea schrijf je over de geschiktheid als persoon. Wat heb jij de werkgever te bieden? Probeer jouw eigenschappen te koppelen aan de functie-eisen. Daarnaast sta je ook stil bij een aantal sterke talenten of competenties waarvan jij weet dat deze een toegevoegde waarde kunnen leveren aan het bedrijf. Wie weet heb je zelfs een specifieke gave?

Tot slot eindig je een sollicitatiebrief krachtig met een afrondende zin. Bevestig hierin dat jij jouzelf de geschikte kandidaat voor de functie vindt en moedig het bedrijf aan om jou uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek.

Wat moet er niet in je sollicitatiebrief?

Er zijn ook een aantal dingen, die vooral niet in je sollicitatiebrief mogen staan. Als eerst zeg je niets over je huidige salaris. Ook stel je geen vragen omtrent salaris, vakanties en andere secundaire arbeidsvoorwaarden.

In een eerste contact meteen over geld praten is taboe en deze thema’s komen aan de orde ja je sollicitatiegesprek tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Meestal is dit een separaat gesprek.

Daarnaast zie je ook vaak dat mensen veel vertellen over hun persoonlijke leven. Het gaat immers om jouw geschiktheid en daarom is het niet nodig om informatie op te nemen over je gezinssamenstelling of andere zaken.

Wat je ook vaak ziet is dat mensen niet voldoen aan alle vacature-eisen. Het is dan aan te raden om daarover niks te zeggen in de brief. Je wilt immers aan tafel komen en het benoemen hiervan kan jouw gesprek in gevaar brengen.

Double check

Vaak ergeren recruiters zich aan fouten in sollicitatiebrieven en dit wil je absoluut voorkomen. Met één foutje in je sollicitatiebrief kan jouw sollicitatie meteen gedelete worden.

Het is daarom van groot belang dat jouw sollicitatiebrief foutloos is. Om deze reden is het aan te raden om je brief altijd goed na te kijken. Zo kun je bijvoorbeeld je brief door laten lezen door een familie, vriend of vriendin. Vervolgens is het ook aan te raden om een spellingscontrole uit te voeren op je brief.

Tot slot is het advies ook altijd om te kijken hoe je de brief opslaat. Je wilt natuurlijk wel dat je document sollicitatiebrief-henk.pdf heet en niet voorbeeld-sollicitatiebrief-henk.pdf. Check daarom altijd de naam van het bestand.

Heb jij een wegwerp cv of een uitnodig cv?

Als er 100 sollicitanten een cv met motivatiebrief schrijven, worden er maar 5 uitgenodigd. je hebt dus maar 5% kans om met jouw motivatiebrief en cv uitgenodigd te worden. Je hebt een veel en veeeeel grotere kans om voor niets te solliciteren; namelijk 95%.

Bij mijn cursisten is het precies andersom. Zij zitten bij die 5%. Sterker nog, zij hoeven maar 3 X te solliciteren om met hun cv en motivatiebrief uitgenodigd te worden. Zij maken dus geen wegwerp cv en ook geen wegwerp motivatiebrief. Wat ze wél maken, is een uitnodig cv en een uitnodig sollicitatiebrief. Dat ging ook zo bij Linda, kijk maar eventjes naar haar filmpje.



Wil je een sollicitatiebrief waarmee je for sure uitgenodigd wordt?

Wil je een cv, waarmee je for sure uitgenodigd wordt? Dan heb ik wat leuks voor je! Heb al mijn expertise -ja echt alles wat ik van sollicitatiebrieven en cv's weet- van maar liefst 25 jaar-  vastgelegd in een online e-boek en in een online cv-masterclass.

Het online e-boek is helemaal gratis en zit vol met tips die je niet mag missen, als je met je cv en motivatiebrief keihard raak wilt schieten.

De online cv-masterclass met werkelijk alles erop en eraan kost € 47,- inclusief 10 voorbeeld cv's van cursisten die ik begeleid heb en die met dit cv de baan kregen die ze zochten.

Voor meer info klik op Heb jij een wegwerp cv?

Succes met solliciteren gewenst,
Bodo
Reactie plaatsen