Hoe kunnen familieopstellingen je loopbaan helpen?
Hoe kunnen Familieopstellingen je Loopbaan helpen?

Hoe kunnen Familieopstellingen je Loopbaan helpen?

Hoe kunnen Familieopstellingen je Loopbaan helpen?

Geen krachtiger instrument dan familieopstellingen en loopbaanopstellingen voor power in je loopbaan.

Er zijn verschillende vormen van opstellingen, zoals familieopstellingen, loopbaanopstellingen en organisatieopstellingen.

In dit artikel kun je lezen wat opstellingen zijn, wat ze zo bijzonder maakt en waarom ze zo effectief zijn.

Ook kun je lezen hoe familieopstellingen kunnen helpen bij loopbaanbegeleiding, outplacement en re-integratie.

Hoe kunnen Familieopstellingen je Loopbaan helpen?

Hoe kunnen Familieopstellingen je Loopbaan helpen?

 

Een voetbalcoach stelt een elftal op voor een wedstrijd. Hij (doorgaans is het een man) stelt het elftal op volgens zijn inzichten. Dat zijn rationele inzichten, speltechnische inzichten, inzichten verkregen door ervaring over wat wel en wat niet werkt en intuïtieve inzichten.

Bij een opstelling stelt de cliënt mensen op en volgt daarbij diens intuïtie. Opstellingen worden doorgaans in een groep gedaan, welke geleid wordt door een begeleider die geschoold en geoefend is in het begeleiden van opstellingen. De begeleider bespreekt de vraag of het thema met de cliënt en stelt voor welke personen of elementen er opgesteld worden.

De cliënt vraagt personen uit de groep om de desbetreffende personen of thema’s te representeren en stelt deze op in de ruimte; meestal het midden van de zaal of trainingsruimte waar gewerkt wordt.

Hoe kunnen Familieopstellingen je Loopbaan helpen?

De opgestelde personen geeft het beeld weer over de ingebrachte vraag of over het ingebrachte thema dat opgeslagen is in het onderbewustzijn, oftewel in de ziel, van de cliënt.

Vervolgens speelt zich een soort van film af, begeleid door de begeleider, die de cliënt herkent als zeer treffend. Vaak zeggen ze : “oh dit klopt precies”. Het lijkt erop, dat de ziel een eigen authenticiteitsradar heeft die in staat is om exact aan te voelen of de opstelling wel of niet klopt. De begeleider begeleidt de opstelling op een dusdanige manier, dat de cliënt een diepgaand inzicht verschaft wordt over het thema en werkt toe naar een oplossing. De cliënt ervaart dit vaak als een grote opluchting.

In feite verschaft een opstelling ons via de zielen van de cliënt en de aanwezigen informatie over de achterliggende factoren en oorzaken van een thema. Deze extra informatie is opgeslagen in het Veld. Met een opstelling kunnen we dus toegang krijgen tot al wat het Veld weet en bijdraagt aan de oplossing.

Hoe kunnen Familieopstellingen je Loopbaan helpen?

Opstellingen en het meemaken van familieopstellingen en loopbaanopstellingen is bijzonder. Het is vaak verbluffend hoe in één sessie iets opgelost kan worden waar de cliënt al jaren mee loopt te worstelen.

Het is niet rationeel te verklaren. We weten alleen dat het werkt, zoals het werkt en dat het een waardevolle techniek is. Het is net als met de liefde, deze bestaat maar is niet rationeel te verklaren. Het bestaat gewoonweg, het is een fenomeen. We noemen opstellingen dan ook fenomenologisch. Paradoxaal en grappig genoeg zit daar weer het woord logisch in.

Opstellingen en Loopbaanbegeleiding

In je loopbaan kun je tegen verschillende obstakels aanlopen, zoals conflicten, weggepest worden, overspannenheid, burn-out, ontslag op staande voet, etc. Tuurlijk, je kunt er rationeel een praktische draai aan geven, maar vaak zijn dit onderwerpen waarbij mensen niet goed snappen waarom het iemand overkomt, wat nou de echte oorzaken en oplossingen op een dieper niveau zijn.

Door het onderwerp als thema op te stellen kun je in een paar opstellingen inzicht krijgen in de achterliggende oorzaken, wat nou de dynamiek is van het thema, hoe het komt dat het jou in de grip heeft en hoe je het kunt oplossen, c.q. hoe je je ervan kunt bevrijden.

Opstellingen en Outplacement

Een outplacementtraject bestaat uit meerdere stappen. Familieopstellingen kunnen helpen om weer in je kracht te komen en om je talenten te ontdekken.

Met loopbaanopstellingen, koers- en passieopstellingen kun je zien wat de loopbaankoers is die optimaal bij je past.

Zelfs een eventuele angst om je te presenteren en te netwerken kun je opstellen en oplossen.

Opstellingen en Re-integratie

Bij Re-integratie 2e Spoor is er een reden, waarom de persoon in kwestie langdurig ziekteverzuim toont. Het is belangrijk om te achterhalen wat de achterliggende oorzaken en oplossingen zijn.

Hierbij wil ik wel een kanttekening plaatsen. Soms staat iemand tijdelijk zo ver uit diens kracht, bijvoorbeeld bij een burnout, dat het werken met opstellingen te pittig is. In dat geval wordt eerst gewerkt aan vooruitgang op een rustige en veilige manier met Personal Coaching.

Als de cliënt weer voldoende in diens kracht staat, kan verder gegaan worden met het traject, zoals hierboven beschreven.

Hoe kunnen Familieopstellingen je Loopbaan helpen?

Het werken met diverse soorten van opstellingen heb ik geïntegreerd in de 3-daagse loopbaantrainingen.

De trainingen en de opstellingen leveren de deelnemers verdiepende en duurzame inzichten en ervaringen op over hoe het nou komt dat de loopbaan is verlopen zoals deze verliep. De opstellingen bieden bevrijding van diverse vraagstukken en nieuwe -vaak onverwachte- openingen en oplossingen.

Met name door het opstellingsgericht coachen en trainen is bij outplacement en re-integratie het resultaat 85%, bij loopbaanbegeleiding is dit 95%. De trainingen worden door de cursisten gewaardeerd met cijfers tussen de 8  en 10.

Wil je zelfvertrouwen krijgen, je talenten ervaren, in je authenticiteit en in je kracht komen? Dan kan ik je de Personal Power Training aanbevelen.

Wil je ervaren welke loopbaan bij je past en hoe je passie optimaal floreert? Dan kan ik je de Professional Power Training aanbevelen.

Nieuwsgierig? Gewoon even een mailtje sturen voor een kennismakingsgesprek.

Met hartelijke loopbaangroeten,

Bodo
Reactie plaatsen