5 Tips voor beter solliciteren
5 Tips voor beter solliciteren

5 Tips voor beter solliciteren

5 Tips voor beter solliciteren

Sta jij op het punt om te solliciteren? Lees dan dit artikel met waardevolle sollicitatietips. In dit artikel zullen we kort stilstaan bij een vijftal tips die het solliciteren een stuk makkelijker maken. Hierdoor zul jij de kans op jouw potentiële droombaan enorm vergroten.

1. Bereid jezelf goed voor

Zodra je besluit om voor een vacature te kiezen, zullen er meerdere kandidaten zijn. je hebt altijd concurrentie, soms wel van 250 anderen. Sommige sollicitanten willen gewoon even kijken of het gras groener is aan de overkant, maar hoe zorg je ervoor dat je een voorsprong krijgt?

Solliciteren zo van die niet waagt, die niet wint, is zinloos. Kijk, luister en voel of de functie waar je op solliciteert echt goed bij jou en je competenties past. Lees daarom altijd het functieprofiel aandachtig door en schat op basis hiervan jouw kansen in.

Mocht een functie niet goed bij jou aansluiten, reageer er dan niet op. Ter voorbereiding is het verstandig om sterke en zwakke punten te formuleren naar aanleiding van de competenties die het bedrijf vraagt. Een goede voorbereiding is het halve werk.

2. Maak je motivatiebrief persoonlijk

De meeste sollicitanten schrijven een algemene, 13 in een dozijn motivatiebrief die niet aanspreekt. Maak je motivatiebrief daarom zo persoonlijk mogelijk.

Als je bijvoorbeeld reageert op een marketingfunctie, kijk dan hoe de marketingstrategie eruit ziet bij het bedrijf waar je solliciteert. Laat dit terugkomen in je motivatiebrief. Hiermee toon je aan onderzoek te hebben gedaan naar het bedrijf en laat je je interesse zien.

Zonder enige ervaring in een bepaalde sector wordt de mogelijkheid tot het krijgen van de baan een stuk kleiner. Laat het daarom altijd zien!

Op het internet kun je diverse motivatiebrieven zien. Probeer deze om te vormen met een persoonlijk component en je hebt een motivatiebrief die de kans op jouw droombaan zal vergroten.

De meest aansprekende en persoonlijke motivatiebrief schrijf je, als je eerst belt voor extra info. Dan komen er onderwerpen aan bod, die niet in de advertentie staan. Dat is dé manier voor een extra persoonlijke motivatiebrief.

3.  Bereid je sollicitatiegesprek altijd voor

Voordat je in gesprek gaat, ga je jezelf voor bereiden. Het gebeurt vaak dat sollicitanten besluiten blanco het sollicitatiegesprek in te gaan met als gedachte informatie te winnen. Op deze manier loop je als een mak schaap naar de slachtbank.

Een sollicitatiegesprek is juist een gesprek om te kijken of er een match is tussen de werkgever en de potentiële werknemer. Als je jezelf niet voorbereidt, wordt dat opgevat als niet geïnteresseerd zijn.

Verdiep je dus in de organisatie en haar activiteiten. Lees je in, kijk op de website, bekijk LinkedIn, bekijk de jaarrekening en ga naar de digitale locale krant en toets daar de naam van de organisatie in.

Goed onderzoek is het halve werk. Tijdens elke sollicitatie krijg je de vraag: “Hoe ben je bij ons terecht gekomen?” of “Waarom zou je bij ons willen werken?”. Door persoonlijk te antwoorden met achterliggende informatie van het bedrijf zal jij jezelf beter positioneren tijdens het  sollicitatiegesprek.


4. Maak het gesprek persoonlijk

Tijdens een sollicitatiegesprek is het van groot belang om meer informatie over jezelf als persoon te geven. Natuurlijk wil je voornamelijk praten over de functie, maar vertel ook eens over je hobby’s.

Hierbij kun je bijvoorbeeld vertellen dat je fitnessen enorm leuk vindt, dat je hond Mees heet of dat je van hardrock concerten houdt. Werkgevers vinden het namelijk belangrijk om te weten hoe een persoon in het dagelijks leven is. Een potentiële collega moet namelijk passen in een team en daarom is zelfkennis belangrijk.

Zorg ervoor dat je niet overdrijft, want je moet jouw persoonlijke competenties ook nog waarmaken in het echt.

5. Manage de verwachtingen

Wees altijd open naar jezelf en naar de opdrachtgever. Zorg dat er geen verkeerde verwachtingen ontstaan.

Hierbij is het dus goed om enerzijds te communiceren wat jij van de werkgever verwacht en waar je naartoe wilt en anderzijds om eerlijk te formuleren wat jij het bedrijf kan bieden. Op basis hiervan weet je zeker dat beide partijen echt op elkaar zitten te wachten en dat er geen mismatch ontstaat nadat je de baan hebt aangenomen.

Je solliciteert immers voor een lange periode en wilt natuurlijk wel op de juiste plek terecht komen.

Solliciteren met 95% succesgarantie?

Wil jij solliciteren met 95% succesgarantie? De cursisten die ik begeleid, hoeven namelijk maar 3 X te solliciteren voor die super leuke baan. Nee, geen moetje, maar een echt passende en inspirerende baan.

Ze jagen zich niet suf, maar staan zo in hun kracht, dat vacatures gewoon op hun pad komen. Zo ging het ook bij Herman.


Hulp met solliciteren in Heerenveen en in Nieuwegein

Kun jij wel wat hulp met solliciteren gebruiken? Maak dan een afspraak voor een bakje thee of koffie in Heerenveen of in Nieuwegein. Uiteraard kunnen we ook Skypen of Zoomen.

Je bent welkom,
Bodo
Reactie plaatsen