Page content

Personalia en Foto op je Curriculum Vitae

1- Personalia

Het beste kun je je Personalia op je Curriculum Vitae kort en krachtig houden.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: op 90% van de CV’s bestaat de “Personalia” uit een te lange opsomming van gegevens.

Het onderstaande voorbeeld beslaat een halve pagina; dat is veel te lang en het bevat voor 50% irrelevante gegevens.

Curriculum Vitae Personalia te lang

Curriculum Vitae Personalia te lang

Ik zal puntsgewijs mijn feedback geven:

 • Naam: al je doopnamen is geen relevante informatie, je oefent je functie er niet beter of slechter door uit. Benoem gewoon je voor- en achternaam;
 • Telefoon: Je mobiele nummer is voldoende. Op deze manier kun je beïnvloeden wanneer je bereikbaar bent. Zorg er wel voor dat je een representatieve tekst hebt ingesproken op je voice mail. Eventueel kun je je telefoonnummer thuis vermelden;
 • Je E-mail adres vermelden is een must! Zorg ook in dit geval voor een representatief mailadres. Liever geen hotmail, maar een gmail adres. Namen als hotchick69@hotmail.com zijn uit den boze. Voornaam.achternaam@gmail.com staat een stuk professioneler;
 • Je geboortedatum kun je het beste altijd vermelden, ook als je boven de 50 bent. Gediscrimineerd op leeftijd wordt er toch en daar verander jij niets aan, ook al laat je je geboortedatum weg. Dat nodigt alleen maar tot het schatten van je leeftijd middels je opleidingen, werkervaring en LinkedIn profiel;
 • Werkgevers kijken meestal toch op je LinkedIn profiel. Maak het ze gemakkelijk en vermeld de naam van je LinkedIn profiel;
 • Je geboorteplaats kun je weglaten, dat voegt niets toe. Dit is een waardevolle tip voor mensen van buitenlandse afkomst. Het is gewaagd, maar als je van buitenlandse afkomst bent zou je kunnen overwegen om in je CV een Nederlandse voornaam te vermelden. Meerdere kandidaten die ik begeleid heb, zijn op deze manier aan een baan gekomen;
 • De nationaliteit die je hebt en je geloof voegt ook weinig toe. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als je als docent solliciteert bij een school met christelijke achtergrond. Dan is het juist wel handig om je geloof te vermelden;
 • Ik kom regelmatig CV’s tegen, waarop dames vermelden dat ze gescheiden zijn en kinderen hebben. Dat is niet zo handig;
 • Voor sommige functies is het handig om te vermelden dat je in bezit van een rijbewijs en een auto bent.

Onderstaand zie je een voorbeeld van “Personalia”: kort en krachtig.

Curriculum Vitae Personalia Kort en Krachtig

Curriculum Vitae Personalia Kort en Krachtig

Pasfoto

Een pasfoto is een opknapper of een afknapper; iedereen heeft zo zijn voorkeur.

Waarschijnlijk heb je al een foto van jezelf op LinkedIn of op Facebook. Houd er rekening mee, dat een P&O-er of een leidinggevende dat ook ziet.

Eigenlijk is het raar of onhandig dat je geen foto op je Curriculum Vitae plaatst, maar dat er wel foto’s van jou op andere social media staan.

Een gewone portie nieuwsgierigheid is menselijk en heel gewoon. Van je leidinggevende en van je collega’s wil je toch ook weten wie de partner is, hoeveel kinderen ze hebben, in wat voor huis ze wonen en of ze bijvoorbeeld een hond hebben?

Voor deze informatie is Facebook uitermate geschikt; mensen willen zich verbonden voelen en deze verbondenheid kun je dus in positieve zin beïnvloeden. Maak daar juist gebruik van!

Het beste kun je zorgen voor eenheid en consistentie in je foto’s. Een professionele, zakelijke foto op je LinkedIn profiel en privé foto’s op je Facebook account.

Pasfoto op je LinedIn profiel

Bij het zien van al die foto’s op LinkedIn wordt de commentator in mij wakker en gaat “koppensnellen”. Als ik op een terrasje zit bekijk ik ook iedereen die langskomt … herken je dat? Grote kans dat anderen dat ook doen als ze jouw foto bekijken. Een pasfoto luistert dus erg nauw.

Twee foto’s in de categorie niet handig:

Pasfoto LinkedIn fout Er zijn veel foto’s op LinkedIn die thuis horen in de categorie vakantiekiekjes. Eigenlijk horen ze op Facebook. Leuk bedoeld, de gezelligheid straalt er vanaf maar niet professioneel. Tenzij je de indruk wilt geven van “zuipschuit” …

Ik zie foto’s op de camping, in de achtertuin, zelfs in een luchtballon, met t-shirt, in onderhemd, met een zogenaamde “vette grijns” die eigenlijk voor de partner is bedoeld, met de slappe lach, te confronterend ín de camera kijkend of geheel wegkijkend. Allemaal leuk, maar een hoog Mickey Mouse gehalte.

Pasfoto fout LinkedInEen goede foto voor heren vereist weer andere aandachtspunten. Ik zie regelmatig foto’s zo van: “uuuh eigenlijk heb ik maar één foto in pak, dus laat ik die dan maar doen”. Dus zie ik foto’s in trouwpak of als getuige, soms is de partner van de foto weggeknipt.

Just be your professional self. Als je in jouw baan in jouw branche op je werk normaliter geen pak draagt, doe dat dan op de foto ook niet. Een net overhemd met keurige button-down kraag is prima. En heren: niet wet wegkijken, maar kijk juist in de camera; je wilt je richten tot de kijker.

Onderstaand een aantal don’ts voor foto’s op LinkedIn:

 • geen vakantiekiekjes
 • geen trouwfoto waar de partner weg-ge-fotoshopt is
 • geen foto waarop je wegkijkt
 • geen wazige foto
 • geen vrije tijds kleding
 • geen foto met een glas wijn
 • geen foto met een drukke achtergrond.

Twee foto’s in de categorie wel handig:

Pasfoto LibnkedIn goedKijk, dit is meteen een betere foto. Vriendelijk en professioneel, dat zijn de 2 sleutelwoorden. Je ziet aan de foto dat er goed over is nagedacht. Ze ambieert een leidinggevende functie en heeft zich daarop gekleed: functioneel, to the point en geen poespas.

Deze dame draagt make-up op precies de goede manier: niet te veel en niet te weinig. Waarschijnlijk is ze ook naar de kapper geweest voor een goed verzorgd kapsel. Wellicht is het allemaal net wat te gemaakt, maar een warme vriendelijke glimlach maakt veel goed.

Pasfoto goed LinkedInEn gelukkig ook weer een foto van iemand die recht de camera inkijkt. Je wilt immers daarmee de P&O-er of de leidinggevende “triggeren” om jou uit te nodigen voor een netwerk- of sollicitatiegesprek.

Met een open gezichtsuitdrukking communiceer je dat je er helemaal klaar voor bent, voor die nieuwe baan. Bovendien laat je zien dat je beseft wat het is om professioneel bezig te zijn. Als jij de moeite neemt voor een goede foto, dan zal een werkgever eerder moeite nemen om jou uit te nodigen.

Onderstaand een aantal tips voor een aansprekende foto:

 • laat een foto maken speciaal voor op LinkedIn
 • met een witte achtergrond komt je gezicht optimaal tot zijn recht
 • uitgangspunt is dat je contact wilt maken met degene die naar je foto kijkt
 • je foto moet dus een klik bewerkstelligen
 • Facebook is voor privé gebruik en LinkedIn is voor zakelijk gebruik
 • je foto moet dus sympathie en vooral professionaliteit communiceren
 • draag dus zakelijke kleding op je LinkedIn foto
 • liefst kleding met dezelfde kleur als je ogen
 • als je introvert bent een rustige foto
 • als je extravert bent een kleurrijke foto
 • kijk recht of bijna recht in de camera
 • met een inner smile en warmte
 • dus: smile and say cheese
 • uiteraard is je foto haarscherp
 • en precies goed belicht
 • laat meerdere foto’s maken voor afwisseling.

Nu kun je op je Curriculum Vitae dezelfde foto plaatsen als op je LinkedIn profiel. Als je meerdere foto’s laat maken, dan kun je op je CV een iets andere foto plaatsen dan op je LinkedIn profiel, maar zorg voor consistentie.

Nu nodig ik je uit om naar LinkedIn te gaan en met het bovenstaande in gedachten nogmaals naar de foto’s te kijken die je voorbij ziet komen. Sta even stil bij de vraag: “welke foto communiceert wat”?

Het belangrijkste is: Laat jezelf zien op een professionele manier!

Op je LoopbaanSucces!

Je vraag of reactie stel ik erg op prijs in het onderstaande reactieveld.

Kennismaken

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor € 48,-!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

  Comment Section

  2 reacties op “Personalia en Foto op je Curriculum Vitae


  Door Irene op 28 maart 2017

  Op je voorbeeld cv staat een foutje! Er staat burgerlijk stand en het moet burgerlijke staat zijn.


  Door Bodo Agterhof op 31 maart 2017

  Heeeee, heel cool dat je deze fout gevonden hebt, hartelijke dank, stel ik erg op prijs!

  Plaats een reactie


  *