Wat staat er in een curriculum vitae?
Wat staat er in een curriculum vitae?

Wat staat er in een curriculum vitae?

Wat staat er in een curriculum vitae?

Sta jij op het punt om te solliciteren en wil je je curriculum vitae updaten? Dan is dit artikel een voltreffer! Doe er je voordeel mee.

We staan kort en krachtig stil bij wat er allemaal in een curriculum vitae moet staan. Hierdoor weet je zeker dat je alle informatie geeft die voor een recruiter. nodig is.

1. Start met je Personalia

Begin altijd met je personalia. In de ouderwetse versie staan hierin je naam en doopnamen, adres, woonplaats, geslacht, geboortedatum, geboorteplaats, burgerlijke staat, je geloofsgezindte, het hebben van een rijbewijs en auto, je telefoonnummer en e-mailadres.

De tegenwoordige versie is lekker hip: je voor- en achternaam, leeftijd, woonplaats, mobiele nummer en een linkje naar je LinkedIn-profiel. That's all. je volledige adres is nu nog niet nodig, omdat ze je mailen en geen post sturen.

Verder staat er een representatieve foto van jezelf op je curriculum vitae. Geen vrije tijdsfoto bij het zwembad, met een glas wijn of bij een coniferen haag, maar een professionele foto in sollicitatietenue, waarbij je vriendelijk in de camera kijkt met een uitnodigende smile.

2. Persoonlijk profiel

Niet iedereen neemt een persoonlijk profiel op, maar het versterkt enorm je positie ten opzichte van jouw concurrentie. Een persoonlijk profiel is een korte samenvatting wie jij bent als persoon en wat je zoekt.

Dit stuk wordt vaak als zeer waardevol beschouwt omdat het in een korte alinea weergeeft wie jij bent. Je schildert in een aantap zinnen oftewel krachtige penseelstreken wat voor vlees de werkgever in de kuip heeft.

Het advies is dan ook zeker om hier voldoende aandacht aan te besteden en schilder je de beste versie van jezelf.
.

3. Werkervaring 

Als volgt vermeldt je de functies die jij hebt uitgevoerd. Schrijf hierbij de functie op inclusief de werkgever. Het is aan te raden om alle ervaringen te delen die relevant zijn voor de functie waarop jij solliciteert.

Mocht jij een sabbatical hebben gehad, vermeld dat gewoon en wat de reden voor de sabbatical is geweest of wat het je opgeleverd heeft. Zo ontstaat er geen gat dat als een sinkhole nodeloze aandacht vraagt, maar laat het juist een sterke kant van je zien.

Daarnaast is het verstandig om een korte omschrijving van jouw functie op te nemen om zodoende additionele informatie te verschaffen. Let op, zorg ervoor dat de omschrijving aansluit bij de functie waarop jij solliciteert.

Als je bij je laatste baan een aantal resultaten vermeld, voeg je super veel kracht aan je cv toe. Een vertegenwoordiger die in een krimpende markt 10% omzetstijging gerealiseerd heeft, wordt razendsnel uitgenodigd.

4. Opleidingen en cursussen

Naast je werkervaring vermeldt je welke opleidingen je hebt gevolgd. Hierbij is het aan te raden te beginnen met je laatst genoten opleiding. Hierdoor zal jouw laatste opleiding, die potentieel het meest aansluit voor de functie waarop jij solliciteert, als eerst gezien worden. Schrijf hierbij de opleiding die je hebt gevolgd, de instelling waar je de studie hebt gevolgd en tot slot een korte omschrijving van de studie.

Naast je studie is het ook goed om een passage op te nemen met relevante cursussen die jij hebt gevolgd. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bepaalde workshops en cursussen die jouw positie sterker maken ten opzichte van concurrenten.

Haal de elementen die goed op de vacature aansluiten wat naar voren en schuif wat minder goed aansluit een beetje naar achteren.

5. Eigenschappen

Een recruiter wilt altijd weten, wat voor eigenschappen iemand heeft en of deze aansluiten bij de competenties die een bedrijf zoekt. Daarom is het goed bepaalde vaardigheden uit te lichten en om je persoonlijke eigenschappen te verwerken in je curriculum vitae.

Vermeld voornamelijk positieve competenties. Negatieve competenties zijn niet nodig om te benoemen in je cv. Als je namelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek zal altijd de vraag komen: “Wat zijn jouw zwakke punten?”. Op basis van deze vraag kun jij jouw negatieve eigenschappen benoemen.

6. Hobby’s en interesses

Een Curriculum vitae is een samenvatting van jou als persoon en daarom is het ook goed iets te vertellen over je hobby’s en interesses. Dit maakt jouw curriculum vitae een stuk persoonlijker en geeft de recruiter ook de mogelijkheid om te kijken naar hoe jij als persoon bent.

Het is zeker aan te raden om dit in jouw cv te vermelden, want dit zal jouw positie ten opzichte van de concurrenten alleen maar versterken. Benoem geen dodelijk saaie dingen, zoals lezen, tuinieren en koken. Vermeld juist dingen waar energie in zit, zoals wielrennen, wedstrijdzeilen, Mond de Ventoux beklommen, al 8 jaar geld inzamelen voor het Rode Kruis, etc.

Heb jij een wegwerp cv of een uitnodig cv?

Slechts 5% van de sollicitanten ontvangt een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek. Je solliciteert dus vaker om afgewezen te worden, dan om uitgenodigd te worden.

Mijn cursisten hoeven maar 3 X te solliciteren voor die knal super leuke baan. Ze hebben namelijk de CV code in handen. Zij maken geen wegwerp cv, maar een uitnodig cv. Kijk maar naar Fokje. Zij kon zelfs kiezen uit 2 banen!

Nog meer CV-tips nodig? 

Heb wat leuks voor je. Heb al mijn expertise over cv's van maar liefst 25 jaar vast gelegd in een online e-boek en in een online masterclass.

Het online e-boek is gratis en bevat tips die je niet mag missen als je met je cv en motivatiebrief raak wilt schieten. De online cv-masterclass kost € 47,- met alles erop en eraan incl. 10 voorbeeld cv's.

Voor meer info klik op Heb jij een wegwerp cv?

Succes met het sollicitatiegesprek,
Bodo
Reactie plaatsen