Page content

Verschil tussen Outplacement en Loopbaanbegeleiding

Verschil tussen Outplacement en Loopbaanbegeleiding

Wat is het Verschil tussen Outplacement en Loopbaanbegeleiding? Bij beide trajecten is er zelfonderzoek. Outplacement gaat een stap verder: solliciteren.

De start van outplacement en loopbaanbegeleiding vertoont veel overeenkomsten. Doorgaans worden eventuele blokkades in kaart gebracht en opgeruimd, er wordt aandacht aan talenten besteed en wat is een passende loopbaankoers is ook een belangrijk onderwerp. Daar stopt loopbaanbegeleiding.

Verschil tussen Outplacement en Loopbaanbegeleiding

Wat is het Verschil tussen Outplacement en Loopbaanbegeleiding?

Verschil tussen Outplacement en Loopbaanbegeleiding

Bij outplacement krijgen nu het Curriculum Vitae en het LinkedIn profiel een update en sollicitatiegesprekken worden geoefend.

Vervolgens wordt er door de kandidaat en eventueel ook door de loopbaanprofessional op vacature- en banenjacht gegaan, totdat de kandidaat een andere baan heeft.

Verschil tussen Outplacement en Loopbaanbegeleiding

Bij loopbaanbegeleiding loopt de arbeidsovereenkomst gewoon door. Het doel is beter functioneren in de huidige baan of nadenken over een volgende stap in de loopbaan.

Bij outplacement wordt de arbeidsovereenkomst met de huidige werkgever stopgezet. Bij aanvang van het traject spreken werkgever en werknemer af binnen welke termijn werknemer de organisatie verlaat en wat de einddatum is van de arbeidsovereenkomst.

De werknemer moet een baan gaan zoeken buiten de organisatie waar hij op dat moment werkzaam is.

Ontslag

Bij Loopbaanbegeleiding is er dus geen ontslag en bij outplacement juist wel. Doordat bij outplacement de huidige werkplek verlaten wordt, komen er allerlei emoties om de hoek kijken.

Het is gebruikelijk om daaraan in een outplacementtraject tijd en ruimte voor te geven.

Overeenkomsten tussen Outplacement en Loopbaanbegeleiding

Zowel bij loopbaanbegeleiding als bij outplacement is er ruimte en tijd voor zelfreflectie: hoe is de loopbaan tot nu toe verlopen, welke patronen zijn er, wat zijn drijfveren, wat zijn de talenten, sterkten en zwakten?

Wat zijn obstakels in een loopbaan, hoe kan de energie in de loopbaan weer gaan stromen bij welke banen en organisaties zit passie?

Verschillen tussen Outplacement en Loopbaanbegeleiding

Het belangrijkste verschil is dat een outplacementtraject door gaat waar een loopbaantraject stopt. Als de talenten en de koers helder is, kan het loopbaantraject stoppen.

Een outplacementtraject gaat dan verder met het aanleren van presentatievaardigheden, het maken van een pakkend Curriculum Vitae, social media, het oefenen van sollicitatiegesprekken en jobhunt.

Doorgaans worden kandidaten bij outplacement begeleid, totdat zij een andere, passievolle baan hebben.

Kennismaken met de Verschillen tussen Outplacement en Loopbaanbegeleiding?

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

    Comment Section

    0 reacties op “Verschil tussen Outplacement en Loopbaanbegeleiding

    Plaats een reactie


    *