De meest gemaakte sollicitatieblunders
De meest gemaakte sollicitatieblunders

De meest gemaakte sollicitatieblunders

De meest gemaakte sollicitatieblunders

Sta jij op het punt om te solliciteren naar een droombaan? Dan is  dit artikel belangrijk voor je, zodat je niet voor joker staat.

We staan namelijk even stil bij de grootste blunders die gemaakt worden tijdens het solliciteren. Door het lezen van dit artikel kan jij deze blunders voorkomen!

De voicemail

Als je solliciteert, kan het natuurlijk gebeuren dat je even niet bereikbaar bent als de recruiter jou belt. Daarom is het altijd aan te raden een goede voicemail te hebben. Een professionele voicemail.

Geen machine stem, geen rasp, geen kuchje, en zeker geen o zo grappig bedoelde voicemail, want dat vindt de recruiter weinig professioneel: “Die bel ik niet meer terug” denken ze dan.

Spreek daarom om een zakelijk en correcte voicemail in, want onthoud dat een voicemail mogelijk het eerste is wat een recruiter van jou kan horen.

Google jezelf

Veel mensen vergeten zichzelf te Googelen. Misschien vraag je jezelf af waarom dit nodig is, maar Google slaat alles voor een lange periode op. Je wilt natuurlijk niet dat een potentiële recruiter een foto ziet van vroeger waar je met flessen bier op de foto staat. Google jezelf daarom eventjes.

Mocht jij bepaalde foto’s van jezelf vinden die niet geschikt zijn, dan is het aan te raden om deze te laten verwijderen in de zoekmachines van Google.

Gebruik recente foto’s

Daarnaast is het ook goed om een foto te gebruiken die recent is. Een recruiter wilt immers zeker weten met wie ze te maken heeft.

Het kan zijn dat je een foto van een aantal jaar geleden hebt waar je goed op staat, maar je wilt absoluut voorkomen dat een recruiter je vreemd aankijkt als jij op gesprek komt.

Heb je geen goede foto? Laat er dan eentje maken zodat je altijd een recente foto hebt die je voor je CV en andere sollicitatie doeleinde kunt gebruiken.

Draag voor een sterke foto sollicitatiekleding, laat je fotograferen tegen een witte achtergrond en kijk met een warme, uitnodigende smile in de camera.

Neem beleefd op

Word jij gebeld en sta je op het punt om op te nemen, maar weet je niet wie het is? Neem de telefoon altijd beleefd op. Je snapt wel, dat op te amicale wijze de telefoon opnemen voor een recruiter taboe is, omdat al snel aso wordt gevonden.

Zorg in tijden van lopende sollicitaties, dat je formeel en algemeen een telefoongesprek opneemt als het iemand is die je niet kent.

Een vage CV

Als je een curriculum vitae wilt sturen, dan is het altijd goed om hier aandacht aan te besteden. Veel sollicitanten gebruiken namelijk vage termen zoals ervaring in leiderschap. Probeer algemene definities juist specifiek te maken, zodat je hier achteraf geen vragen over krijgt.

Een te algemeen CV kan leiden tot verwarring en juist alleen maar meer vragen oproepen. Om deze reden is het aan te raden om hier aandacht aan te besteden. Lees je CV een keer over alsof die niet van jou is en stel kritische vragen bij het lezen. Of laat je CV door 2 andere personen lezen.

Deel niet alles

Als je een sollicitatiegesprek ingaat, zou je in de verleiding kunnen komen om van alles te roepen. Als de bal zogezegd voor het doel ligt, is het van super groot belang om niet alles zomaar op tafel te gooien. Waarschijnlijk zullen ze beleefd reageren, maar je praat jezelf exit.

Heb jij financiële problemen of heb je een moeilijke thuissituatie, dan hoeft een werkgever zeker niet direct alles meteen te weten.

Kauwgom

Jazeker, kauwgom is taboe! Spuug het niet in de bosjes als je uit je auto stapt, want wie weet kijkt de secretaresse of P&O medewerkster toevallig naar jou terwijl jij net je auto parkeert.

En nee, plak ook geen kauwgom onder je stoel, nadat je net bent gaan zitten. Kauwgom kauwen staat sowieso nogal Tokkie achtig.

Solliciteren met 95% succesgarantie?

Wil jij solliciteren met 95% succesgarantie? De cursisten die ik begeleid, hoeven namelijk maar 3 X te solliciteren voor die super leuke baan. Nee, geen moetje, maar een echt passende en inspirerende baan.

Ze jagen zich niet suf, maar staan zo in hun kracht, dat vacatures gewoon op hun pad komen. Zo ging het ook bij Herman.

Hulp met solliciteren in Heerenveen en in Nieuwegein

Kun jij wel wat hulp met solliciteren gebruiken? Maak dan een afspraak voor een bakje thee of koffie in Heerenveen of in Nieuwegein. Uiteraard kunnen we ook Skypen of Zoomen.

Je bent welkom,
Bodo
Reactie plaatsen