De Elevator Pitch als Kapstok bij Solliciteren geeft houvast.
De Elevator Pitch als Kapstok bij Solliciteren

De Elevator Pitch als Kapstok bij Solliciteren

De Elevator Pitch als Kapstok bij Solliciteren biedt je houvast. Met deze Elevator Pitch sta je in een sollicitatiegesprek ijzersterk.

Een goede Elevator Pitch is een goede houvast. Alleen hoe bouw je een pakkende Elevator Pitch op?

De Elevator Pitch als Kapstok bij Solliciteren

De Elevator Pitch als Kapstok bij Solliciteren

De Elevator Pitch als Kapstok bij Solliciteren

De Elevator Pitch is je één minuut presentatie. De uitdrukking komt uit Amerika. In wolkenkrabbers zetelt de Board of Directors (Raad van Bestuur) op de bovenste verdieping. Daar worden de beslissingen genomen.

Als je op de begane grond in de lift stapt, dan heb je één minuut naar de bovenste verdieping. Maximaal één minuut om je kort te presenteren, een netwerkgesprek aan te knopen en visitekaartjes uit te wisselen.

De Elevator Pitch als Kapstok bij Solliciteren

Jezelf, je talenten, je expertise, je meerwaarde en je loopbaankoers in één minuut presenteren: da's kracht!

In dit artikel lees je wat een Elevator Pitch is, hoe je deze in inhoudelijk in 2 X 7 stappen opbouwt en presenteert.

Wat vertel je in een Elevator Pitch?

Je introduceert jezelf door kort iets over jezelf te vertellen, je belangrijkste talenten, wat je ermee bereikt hebt, je werkervaring en de bereikte resultaten, wat voor werk je zoekt en waarom en je eindigt met het stellen van de hulpvraag.

Elevator Pitch voorkom stotteren

En dat allemaal in max. 1 minuut, hoe korter hoe beter. Dat betekent dat je je goed moet voorbereiden, omdat je anders staat te stotteren.

Waarom de meeste Elevator Pitch niet pakken?

De meeste Elevator Pitches zijn geen kapstok. Integendeel, alles glijdt er juist vanaf. Waarom knap je af op de meeste pitches?

Als je wilt, ga dan even naar Google, of nog beter naar Youtube en zoek naar Elevator Pitch of Video-CV. Bekijk er een paar.

Wat valt je op? De meeste Pitches lijken een droge opsomming. Ze komen uit het hoofd en niet uit het hart.

Wil je een pakkende Elevator Pitch als kapstok maken, wil je met je Pitch de ander in het hart raken, dan moet je `em uit je hart vertellen.

Een pakkende Pitch opbouwen in 10 stappen

 • Met een anekdote begin je anders dan verwacht. Je pakt meteen de aandacht. Vertel iets leuks, iets grappigs, iets wat je zelf hebt meegemaakt. Niet als werknemer, maar als privé persoon. Omdat je de anekdote zelf hebt meegemaakt, vertel je niet uit je hoofd, maar uit je hart. Voordeel is dat je vertelt met gevoel, met passie en je stottert niet.
 • De anekdote vertelt iets over je talenten. Benoem de talenten die uit door de anekdote heen schemeren. Het hoeven er maar 2 of 3 te zijn.
 • Met die talenten ben je aan het werk gegaan. Benoem de rode draad in je loopbaan in één zin
 • Nu kun je specifieker worden. Vertel over je laatste baan. Vertel alleen het belangrijkste, dus de highlights;
 • Word nog specifieker en kom met wapenfeiten. Vertel de resultaten die je in deze baan bereikt hebt. Een expert kenmerkt zich namelijk door resultaten.
 • Na de klinkende wapenfeiten wordt het tijd voor beleving, voor bezieling. Je hebt duidelijk gemaakt wat je doet, maar waaróm doe je wat je doet? Je legt je hart en ziel in de Pitch door te vertellen over je diepste drijfveren, over dat wat je ten diepste bezielt. Nu krijgt je Pitch een warm en kloppend hart.
 • De weg is nu vrij om te vertellen wat voor werk je zoekt. Omschrijf dit concreet en benoem de functienaam van de baan die je zoekt.
 • Vat de Pitch samen. "Dus zoekt u een ... die ... , dan moet u mij hebben.
 • Nu vertel je pas je naam. De eerste 30 seconden van een Pitch is de kijker bezig af te stemmen op jou. De kijker beslist of je de moeite waard bent om naar te kijken en te luisteren. Als je je naam te snel noemt, gaat deze oor in en oor uit. Pas als het gevoel op groen springt, is men geïnteresseerd in je naam.
 • Vertel hoe men jou kan bereiken. Ze kunnen je naam opzoeken op LinkedIn, je zou ook je mobiele nummer kunnen geven of je mailadres.

Voorbeeld 1 Elevator Pitch als Kapstok

 • De anekdote. Afgelopen kerst heb ik een 20-gangen diner bereid voor 8 personen. Ik hoor mensen wel eens opscheppen over een voortreffelijk 7-gangen diner met wijnarrangement en zo. Om een beetje te kunnen plagen kan ik zeggen: "oooh ik had laatst een diner met 20 gangen". Ik weet geen mooiere manier om met familie en vrienden samen te zijn dan met eten en een wijntje erbij en soms houd ik van gekke fratsen.
 • De talenten. Uit deze anekdote blijkt, dat ik een echt mensen-mens ben. Samen uit, samen thuis. Ik mag de mensen van wie ik houd graag een beetje verwennen. Ik heb fantasie, houd soms van een beetje gek en een beetje anders. Ook houd ik ervan om goed te plannen en voor te bereiden, want je kunt geen 3 ovengerechten achter elkaar op tafel zetten.
 • De loopbaan. Met deze talenten begeleid ik nu meer dan 25 jaar mensen op de arbeidsmarkt.
 • De meest recente baan. Ik werk nu 15 jaar voor mezelf, ik doe loopbaanbegeleiding, outplacement en re-integratie.
 • De Resultaten. Kenmerkend is, dat ik werk met technieken op de diepere lagen. Als je bereid bent om door de wasstraat te gaan, garandeer ik je een succeskans van 90%, zodat je weer met passie en bevlogenheid naar je werk gaat.
 • De Drijfveren. Mijn ouders zijn te vroeg overleden, veel te vroeg. Er zijn een aantal dingen die ze niet echt handig aangepakt hebben, maar ze wisten simpelweg niet beter. Ze hebben het niet gered om oud te worden. Ze hebben het niet gered om gelukkig te worden. Als ik jou mag helpen gelukkig te worden met je werk, dan kan ik een streepje op de muur zetten. Dan roep ik in mezelf: "yes, jij hebt het wel gered"! Op deze manier krijgt het verleden een waardevolle betekenis en worden jij en ik daarvan gelukkig.
 • Wat zoek ik. Loop je vast in je loopbaan? Dan moet je bij mij zijn voor meer passie, zodat je weer met hart en ziel aan het werk gaat.
 • De samenvatting. Slechts 20% van de beroepsbevolking werkt met passie. Ze bereiken meer in minder tijd, met meer plezier, ze zijn minder vaak ziek en ze zijn gelukkiger. Wil jij bij die 20% zitten? Bel Bodo.
 • Naam. Ik ben van LoopbaanRegisseur en mijn naam is Bodo Agterhof.
 • Hoe te bereiken. Je kunt me bellen op 06-24257923. Je kunt me ook mailen: bodo@loopbaanregisseur.nl

Voorbeeld 2 Elevator Pitch als Kapstok

 • De anekdote. Vroeger had je bij ons in het dorp ome Joop. Ome Joop had ze niet allemaal op een rijtje. Tegenwoordig noemen we dat minder begaafd. Wat is altijd mooi vond aan ome Joop, is dat hij zo schaamteloos zichzelf was. Elk jaar marcheerde de fanfare bij ons door het dorp. Dat was voor ome Joop een feestmoment en hij paradeerde er achteraan met een enorme big smile op zijn gezicht. Ome Joop en ik hadden altijd een bijzondere klik, elk jaar marcheerde ik naast hem achter de fanfare aan, dat was feest!
 • De talenten. Op dat moment had ik dat nog niet zo in de gaten, maar ik denk dat ik gewoon mezelf ben. Mensen vinden dat ik inlevingsvermogen heb, ze voelen zich snel bij me op hun gemak en ik heb altijd wel een vrolijke en zorgzame sprankel in me.
 • De loopbaan. Ik ben 15 jaar tekenaar geweest en heb 15 jaar op de administratie gewerkt.
 • De meest recente baan. In mijn laatste baan merkte ik, dat ik te veel alleen was. Mijn zorgzame kant kreeg te weinig ruimte. Ik realiseerde me, dat ik minder graag aandacht geef aan processen en liever aandacht geef aan mensen
 • De Resultaten. Mijn functioneringsgesprekken zijn altijd goed geweest, heb nooit gedoe gehad met mijn bazen, in tegendeel, ze missen me.
 • De Drijfveren. Ik ben getrouwd geweest met een man die later autistisch bleek. Ondanks dat we gescheiden zijn, gaan we goed met elkaar om. Zorgzaamheid zit in me, het is wie en wat ik ben. Wel kan ik daar nu beter grenzen aan stellen :-)
 • Wat zoek ik. Op dit moment ben ik bezig met een loopbaanswitch. Heb teruggekeken op mijn loopbaan en toen plopte ome Joop omhoog. Ik zoek een baan, waarin ik kan zorgen voor ome Joops. Dat mogen bejaarden zijn, maar ook minder begaafden of mensen met een psychische handicap.
 • De samenvatting. Met mijn 30 jaar ervaring wil ik switchen van administratie naar de zorg. Ik zoek nog even geen baan, maar informatie. Graag kom ik in contact met leidinggevenden en P&O-ers in de zorg, die mij gericht advies kunnen geven over functies die bij me zouden passen.
 • Naam. Mijn naam is Femmy zomer.
 • Hoe te bereiken. U kunt mij bereiken op 06-12345678, u kunt mij mailen op femmy.zomer@gmail.com en uiteraard kunt u mij opzoeken op LinkedIn. Graag tot ziens.

Tips voor je Elevator Pitch als kapstok

De inhoud van de Pitch kun je het beste zin voor zin uitschrijven eerst hardop voorlezen, totdat deze helemaal goed loopt. De onderstaande punten zijn richtlijnen.

Bedenk, dat je Pitch maar een minuut duurt. Het opbouwen van je Pitch kost je een paar dagen: het is boetseren, kleien, schuren en schaven. Alsof je als kip een struisvogelei legt.

Maak er vooral je eigen verhaal van. Wees kort, krachtig en wat origineel zodat je de aandacht pakt. Schakel hulp in en presenteer de Pitch aan een goede vriend of vriendin: zij geven je goede tips.

De één na belangrijkste tip: presenteer de pitch 7 dagen voor de spiegel. geef de pitch de tijd om in je systeem te zitten. Overigens is het normaal, dat de pitch elke keer een beetje anders gaat.

De allerbelangrijkste tip: presenteer de Pitch met een inner smile :-) !

Wil je perfect leren pitchen?

Als je in één weekeinde je loopbaan op de rit wilt krijgen en je een elevator pitch als kapstok leren maken, dan nog ik je van harte uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor maar een paar tientjes.

[embedyt]

[/embedyt]

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Voor meer info en om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof
Reactie plaatsen