Curriculum vitae tips
Curriculum vitae tips

Curriculum vitae tips

Curriculum vitae tips

CV-tips nodig? Sta jij op het punt om te solliciteren? Dan is het fijn als je een sterk curriculum vitae hebt. Een curriculum vitae, ook wel CV genoemd, is een samenvatting van jouw zakelijke leven.

Aan de hand hiervan kan een werkgever kijken of jij als persoon inclusief jouw ervaring bij het bedrijf en de functie past. Op bepaalde functies komen honderden sollicitaties binnen en daarom wordt altijd de eerste selectie gemaakt op basis van het curriculum vitae.

Hieronder geven we een aantal tips zodat jij zeker weet dat je een sterk curriculum vitae zult samenstellen die de kans op jouw droombaan vergroot.

Wees bij sollicitaties altijd jezelf

Veel mensen besluiten om een curriculum vitae in algemene stijl te schrijven waarbij de focus op het zakelijke aspect ligt. Veel recruiters willen echter weten wie jij als persoon bent. Het is daarom aan te raden om in je cv ook een stuk over jezelf op te nemen. Als je in staat bent om dit goed te verwoorden, dan loop je voor op je concurrenten.

Natuurlijk vraag je jezelf af hoe je dit het beste kunt doen. Dit kun je doen door een foto van jezelf toe te voegen en door je hobby’s uit te lichten. Wellicht heb je een persoonlijke website of een blog.

Kortom, laat wat van jezelf als persoon terugkomen, maak dus een 'cv met smoel' en verhoog de kans op the fast lane naar een uitnodiging.

Vertel alleen dingen die waar zijn

Daarnaast is het goed om alleen de waarheid te vertellen, want je wilt natuurlijk niet dat een leugen uitkomt. Veel informatie is online te vinden en het vertellen van valse informatie staat parallel aan liegen en daarmee geen uitnodiging voor jouw potentiële droombaan.

Als je bijvoorbeeld een periode wilt verbloemen waarin je werkloos bent geweest, is het advies om dit niet te doen. Wees eerlijk en verklaar je nader tijdens een gesprek. Eerlijkheid duurt het langst en zeker als het aankomt op solliciteren.

Wat je wel zou kunnen doen in je cv is geen maanden vermelden, maar alleen jaartallen. Dan vertel je geen onwaarheden en vul je met gemak kleine oneffenheden op.

Let op je opmaak

Haast bij spoed is zelden goed en is een uitdrukking die zeker betrekking heeft op je curriculum vitae. Recruiters krijgen namelijk vaak een bestand waarin diverse lettertypes worden gebruikt en waarin in veel gevallen altijd Arial of Times New Roman wordt gebruikt. Zorg er daarom voor dat je slechts één lettertype in het hele document gebruikt.

Wil je jezelf onderscheiden? Dan is het aan te raden om een ander lettertype te gebruiken dat out of the box is. Let hierbij goed op dat het lettertype wel leesbaar moet zijn. Benieuwd naar een geschikt lettertype? Speel gerust met de diverse mogelijkheden, maar houdt er rekening mee dat het echt leesbaar moet zijn, want anders doe je moeite voor niks!

Nodig de recruiter uit om te lezen

Over het algemeen zijn zinnen die in een lijdende vorm worden geschreven niet aantrekkelijk, zakelijk, onpersoonlijk en saai. Je wilt dit absoluut voorkomen en daarom is het advies om dit te vermijden.

Probeer daarom actieve zinnen te gebruiken die de lezer aanzetten om verder te lezen. Hierdoor zorg jij ervoor dat je de aandacht van een recruiter langer vasthoudt en dit zal leiden tot verhoging van de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Online CV

Naast het hebben van een PDF of een Word document is het ook zeker aan te raden om een LinkedIn profiel te hebben. LinkedIn is steeds populairder aan het worden en wordt ook wel gezien als een digitaal Curriculum vitae.

Zorg er dus voor dat je dit hebt en dat je dit onderhoudt. Het bijhouden van je LinkedIn speelt hierbij een essentiële rol, want je wilt natuurlijk niet dat je online gevonden wordt met een outdated profiel.

Heb jij een wegwerp cv of een uitnodig cv?

Slechts 5% van de sollicitanten ontvangt een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek. Je solliciteert dus vaker om afgewezen te worden, dan om uitgenodigd te worden.

Mijn cursisten hoeven maar 3 X te solliciteren voor die knal super leuke baan. Ze hebben namelijk de CV code in handen. Zij maken geen wegwerp cv, maar een uitnodig cv. Kijk maar naar Martha.


Nog meer CV-tips nodig? 

Heb wat leuks voor je. Heb al mijn expertise over cv's van maar liefst 25 jaar vast gelegd in een online e-boek en in een online masterclass.

Het online e-boek is gratis en bevat tips die je niet mag missen als je met je cv en motivatiebrief raak wilt schieten. De online cv-masterclass kost € 47,- met alles erop en eraan incl. 10 voorbeeld cv's.

Voor meer info klik op Heb jij een wegwerp cv?

Succes met solliciteren,
Bodo

Reactie plaatsen