De naakte Waarheid achter Solliciteren
De naakte Waarheid achter Solliciteren.

De naakte Waarheid achter Solliciteren.

De naakte Waarheid achter Solliciteren.

Solliciteren is hard werken.

Soms zit het tegen en soms zit het mee. Samen sta je sterker!

Afgelopen maandagavond gaf ik Sollicitatie-Training aan 6 personen die het TotaalTraject met BestemmingsGarantie volgen.

Ze hebben de sprong gewaagd. Ze beseften dat ze niet gelukkig worden in hun huidige baan en hebben de zekerheid van een vast contract losgelaten. Daarmee hebben ze zichzelf op nummer één gezet en dat voelt naakt.

Inmiddels na 4 trainingen staan ze in hun kracht en talenten, ze hebben hun passie en loopbaankoers helder, ze hebben geleerd zich stralend te presenteren en zijn nu op jacht naar netwerkcontacten en vacatures.

De afgelopen 3 bijeenkomsten waren pittig, bijna allemaal in een dip. En nu? Taart, zelfs twee taarten: twee personen hebben een baan!

De naakte Waarheid achter Solliciteren

De naakte Waarheid achter Solliciteren

Marjan is 53 jaar en leidde een samenwerkingsproject tussen 5 gemeenten. Nadat de lokale politiek de samenwerking opgeschort had, werd haar tijdelijke contract niet verlengd. Razend was ze en teleurgesteld. Jaaah heeft ze wel eens geroepen, wie zit er nou op een ambtelijk fossiel van 53 te wachten?

Wat wij zien, is dat ze elke maand 10 netwerkgesprekken heeft en 2 sollicitatiegesprekken. Maar het gevoel van de 8-baan overheerst soms. Jantje lacht, Jantje huilt. Lachen bij een uitnodiging en een traantje wegpinken bij een afwijzing. Omdat het gevoel behoorlijke impact op haar had, zat ze in een dip zag ze zelf niet hoe enorm hard dat ze eigenlijk aan het werk was.

Heel rustig zette ze de taart op tafel, ging zitten en ineens riep ze keihard: HOERAAAA IK HEB EEN BAAN! We waren flabbergasted, wat super! Ze had weer eens een sollicitatiegesprek en ging er heel relaxed heen. Het klikte wel, een week later het tweede gesprek en na een kwartier al de uitslag: YESSSS!

De naakte Waarheid achter Solliciteren

Anneke is 57 jaar, heeft nog een baan maar de werksfeer is beneden vriespunt. Ze zakte door het ijs en heeft zich ziek gemeld. Kleine 20 jaar heeft Anneke voor haar dochter gezorgd, keihard gewerkt en nu is het even op. Stap voor stap ervaart ze dat zij nu in haar leven op nummer één mag staan en dat ze moet doen wat goed voor háár is. By the way zei ze, ik ben gevraagd om dagvoorzitter en presentator te zijn voor een landelijke bijeenkomst met allemaal hotemetoten, maar ik weet niet of ik er wel de kracht voor heb.

Wij zagen dat ze erbij zat te stralen en spoten spontaan in de lach. Eigenlijk lachten we haar een beetje uit.

We zagen haar twijfelen tussen in de maling genomen worden en kracht. Plots schoot ze zelf ook enorm in de lach. Okee, okeeeee, kwartje valt zei ze, eigenlijk vind ik dit wel heel leuk om te doen.

Grappig is dat zei ze, zodra je jezelf van binnenuit echt op NUMMER ÉÉN zet komt het geluk naar je toe.

De naakte Waarheid achter Solliciteren

Fleur heeft net een baan en blijft bij de trainingen komen om er te inspireren en energie te geven. Ze kan spiegelen om "right on track" te blijven.

Ze vertelde over een vergadering. Er heerste wat spanning, maar collega's doken weg en uiteindelijk benoemde zij wat er speelde. Daarmee stelt ze zich positief en krachtig op, maar eigenlijk als een meerdere van haar collega's. Zo van kijk, ik durf wèl te zeggen waar het op staat.

Soms is het beter om je mening voor je te houden, want als collega's hun mond niet durven open te doen, dan is er onveiligheid en kun je beter om je eigen veiligheid denken.

De naakte Waarheid achter Solliciteren

Wibo is docent wiskunde en heeft zijn traject met eigen middelen gefinancierd; dat is nog eens lef! Het is zijn passie en loopbaandoel om wijnproeverijen te organiseren. Daar is hij al heel succesvol mee, maar het levert weinig inkomsten op, dus zit hij even vast tussen wal en schip.

Eén van de deelnemers had een super idee: Maak het groter en registreer de domeinnaam: "fransewijnevenementen.nl". Dan kun je Franse artiesten inhuren, Franse gerechten laten bereiden en serveren, reizen naar wijngebieden organiseren, etc. De gasten dompel je onder in een totaal Franse beleving. En je kunt dit aanbieden aan bedrijven, dan is het lucratiever.

Kijk, gedeelde smart is halve smart. De deelnemers hebben veel steun aan elkaar, helpen en inspireren elkaar.

De naakte Waarheid achter Solliciteren

Marga werkt bij een provincie. Daar moeten ze fors bezuinigen en zij is één van de boventalligen. Bij aanvang van het traject stond ze letterlijk te wankelen op haar benen, één keer viel ze letterlijk flauw. Marga heeft veel en grote stappen gezet, ook al vloog de angst haar wel eens naar de keel.

Ze staat nu compleet in haar kracht en straalt. Ze volgt niet meer wat anderen zeggen hoe het hoort en zo. Wel volgt ze de koers en strategie die haar innerlijke stem haar aangeeft.

Ze is bij haar huidige werkgever gaan netwerken en heeft daar vorige week een baan voor een jaar gevonden. Het is een salarisschaal lager. Ja zegt ze, dat is dan waar anderen naar kijken, ik vind het gewoon een enorm leuke baan. Het gaat er toch om dat ik er gelukkig van word? Ah ja, een 2e stuk taart gaat er wel in!

De naakte Waarheid achter Solliciteren

Rina heeft bij de kinderopvang gewerkt en raad eens, ook daar wordt bezuinigd en ze werd weg georganiseerd. Ze noemen het reorganisatie, maar de tent wordt gewoon opnieuw georganiseerd op kleinere schaal.

De afgelopen weken heeft ze de focus wat verloren op haar wensberoep. Het gevecht wat de andere deelnemers met zichzelf hebben geleverd en zeker ook de successen waren voor haar confronterend, oeps ... de hoogste tijd om de focus er weer in te krijgen.

Wat hebben deze kandidaten gemeen?

Bij aanvang van het TotaalTraject met BestemmingsGarantie waren ze onzeker. Een vast contract is in deze tijden geen zekerheid. De enige waar je op kunt vertrouwen, dat ben je zelf!

Ze hebben zichzelf op nummer 1 gezet: hun kracht, talenten, passie en de wil om succesvol te zijn. Op LinkedIn worden alleen de mooie verhalen gedeeld. Tijdens de SollicitatieTraining hebben zij ook hun onzekerheid, boosheid, onmacht en twijfel serieus genomen en gedeeld.

Ze ontvingen een luisterend oor, erkenning, tips, netwerkcontacten, soms een schop onder hun kont en vooral aanmoediging.

De naakte Waarheid achter Solliciteren

Ken je iemand die een andere baan zoekt, blijf dan niet stilzwijgend langs de kant staan. Bel deze persoon en nodig hem of haar uit voor koffie. Vraag waar je mee kunt helpen.

Wellicht kun je helpen een Curriculum Vitae op orde te krijgen, de focus op het wensberoep te krijgen of breng deze persoon in contact met iemand uit je netwerk. Bied hulp aan.

Zoek je zelf een andere baan, ga dan bij jezelf na wie of wat je nu op nummer één zet? Je salarisstrook en de zogenaamde vastigheid of jezelf en je geluk? Alleen als je je eigen geluk op nummer 1 zet, dan lukt het om je dromen waar te maken.

Jouke is een mooi voorbeeld. Hij is samen met zijn vrouw bezig een guesthouse op te starten en stond vorige week op de voorpagina van de Harlinger Courant met big smile!

Gelukkig worden is een werkwoord

Kom in actie. Help iemand anders gelukkig te worden en bied hulp aan. Als je zelf gelukkig wilt worden, haal dan hulp; je kunt je overwegen om het TotaalTraject met BestemmingsGarantie te volgen. Het mooiste dat je kunt geven is ... gewoon jezelf. Hoe zou het zijn om werk te doen dat je gewoon bént?

Voor info klik op de link van het TotaalTraject met BestemmingsGarantie. Als je deelneemt, start je met een groep van maximaal 10 personen. Er hebben zich al 7 personen aangemeld, dus er is nog maar plek voor 3 personen. De start is op maandag 20 januari. Kijk, zo geef je je baan en jezelf een enorme boost.

Sommige mensen zijn banger voor succes dan voor geluk. Voor 2014 wens ik jou het lef toe om te kiezen voor het goud in jezelf!

Reacties zijn welkom

Je reacties op dit artikel zijn welkom, uiteraard ontvang je van mij een reactie of een loopbaantip retour. Een "like" wordt erg op prijs gesteld.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo
Reactie plaatsen