Het op 4 na ergste aan het maken van een CV?
Het op 4 na ergste aan het maken van een CV?

Het op 4 na ergste aan het maken van een CV?

Het op 4 na ergste aan het maken van een CV?

Met je CV en LinkedIn-profiel als digitaal CV sta je in je nakie in de etalage. Wat is het op 4 na ergste aan het maken van een CV?


In je nakie op het bureau van de selecteur

Zodra je je CV en motivatiebrief naar een P&O-er, naar een manager, naar een recruiter of naar een intercedente mailt, liggen jouw gegevens en lig jij als het ware in je nakie op het bureau van de recruiter.

Mijn eerste echte baantje was als intercedent bij een uitzendbureau. Toen we een vacature hadden voor de functie van Intercedente, schreef één van de sollicitanten: "Graag solliciteer ik naar de functie van Incidente". Gierend van het lachen liet ik deze brief zien aan mijn collega's. Aan de ene kant schaam ik me achteraf -iets met privacy en zo- en aan de andere kant is dit de dagelijkse realiteit.

In je nakie in de etalage van de arbeidsmarkt

Zodra jij je volledig ingevulde LinkedIn-profiel openbaar maakt, kan heel Nederland dat zien. Juist ja, ook je collega's en yep you got that right ook je leidinggevende.

Sommige werkzoekenden die ik naar hun volgende baan begeleid, schrikken daarvan. Zij nemen aan, dat dit hun geloofwaardigheid, integriteit en positie bij de huidige werkgever reduceert.

Met je CV en LinkedIn-profiel als digitaal CV minderwaardig of meer waard?

Op deze manier maak je een terugtrekkende beweging als een slak die zich in het huisje oprolt, al voorwaarts kruipend naar een vacature als tasty snack.

Als jij je beschamend gedraagt voor jouw CV en LinkedIn-profiel, gaan anderen je zien als minderwaardig. Je zou juist trots op jezelf moeten zijn. Als je slim bent, maak je juist een ijzerstek CV en LinkedIn-profiel, vol met wapenfeiten waarmee je de ander van de sokken schiet.

Met samengeknepen billen de salarisstrook mailen

Als je met je nieuwe baan in een groepje van 4 collega's komt waarvan 1 een enorme chagrijn is,. gaan ze je dat niet tijdens het sollicitatiegesprek vertellen. Als de organisatie in zwaar weer zit en de boekhouder aan het einde van elke maand met samengeknepen billen de salarisstrook mailt en de salarissen overmaakt zolang het nog kan, vertellen ze je ook niet tijdens het solliciteren.

De hele vacaturetekst kan trouwens geschreven zijn door de afdeling 'communicatie' of 'PR'. Daardoor kunnen er allerlei welluidende en superlatieve termen in de advertentie staan, zodat je door de bomen het werkelijke bos niet meer ziet, wat wel eens een mager en zuur geregend bosje zou kunnen zijn.

Sollicitatiegesprek als rituele paringsdans in de etalage

De organisatie waar jij solliciteert laat zich van de allerbeste kant zien. Da's één van de ongeschreven regels van het grote sollicitatiespel. Als het goed is, dan doe jij dat ook. je pimpt je CV wat op en je trekt je goeie kloffie aan bij het sollicitatiegesprek.

Daarom kun je het sollicitatiegesprek zien als rituele paringsdans in de etalage. Bij de werkgever zijn er meerdere belanghebbenden die over de schouder van de selecteur meekijken. Zo kijken je partner, vrienden en wellicht ook een aantal collega's over jouw schouder mee of jij en deze werkgever al dan niet dansend door één deur kunnen.

Wat is het op 4 na ergste aan het maken van een CV?

Het op 4 na ergste aan het maken van een CV is, dat je zeg maar in je nakie op de arbeidsmarkt zichtbaar bent. Hoe meer tijd en aandacht je aan je LinkedIn-profiel, je CV en motivatiemail besteedt, hoe beter gekleed je in de etalage van de arbeidsmarkt zichtbaar bent.

het loont zich dus (vaak letterlijk met een beter salaris) om een ijzersterk CV te maken, een uitnodig-CV, waarmee je niet afgewezen maar dus net als mijn klanten juist snel uitgenodigd wordt.

Het geheim van een uitnodig- of wegwerp-CV?

Wat het geheim van een uitnodig- of wegwerp-CV is? In je wegwerp-CV laat je weinig van jezelf zien. Da's alsof je als dame met badpak tot aan je oksels -uiteraard in verhullend zwart- of als heer met Hawaii shirt in ananas- en bloemenprint met bijpassend zwemshort.

Dat lijkt heel wat, maar slaat als een tang op een varken. Het geheim, van een uitnodig-CV waarmee je de selecteur triggert om je uit te nodigen is dat je juist helemaal laat zien. Je draait zeg maar een rondje in de etalage van de arbeidsmarkt. Dat maakt jouw CV woest aantrekkelijk.

Wil jij je wegwerp-CV transformeren in een uitnodig-CV?

Als jij de regie in je loopbaan wilt, moet je geen 13 in een dozijn-CV maken. Maak dan een unique en 1 of a kind CV. Dat betekent, dat je je lekker blootgeeft. Juist ja, net zo bloot als in de sauna. Zal ik je helpen? Gaan we samen ervoor zorgen, dat jij je van je beste kant (bijna helemaal) blootgeeft. Zo pak jij in je CV de regie.

Er wordt maar 1 persoon aangenomen op de baan waar je op solliciteert. Er gaan 3 sollicitanten door voor de 2e ronde met echt een diepte interview. Je hebt nu een keuze. Maak je een CV om in die top-3 van topsollicitanten te komen of maak je een CV dat in de digitale prullenbak belandt? Maak jij een uitnodig- of een wegwerp-cv? Voor meer info klik op:

👉 Heb jij een wegwerp-CV en wil je een uitnodig-CV? 👈

Wil jij de regie over jouw loopbaan?
Dan moet je bij LoopbaanRegisseur zijn.
Ik geef je 95% succesgarantie
Bodo

P.s.: Wil je wekelijks Bodo's blog boordevol humor ontvangen?
Klik kier op Bodo's blogs, geschreven met een knipoog!
Boordevol loopbaan- en CV-tips die je niet in Google vindt.
Over hoe je met 95% succesgarantie je droombaan vindt.
Zo pak je nu meteen de regie over jouw loopbaan!

Reactie plaatsen