Hoe solliciteer jij? Als A-merk of als Kassakoopje?
Hoe solliciteer jij? Als A-merk of als Kassakoopje?

Hoe solliciteer jij? Als A-merk of als Kassakoopje?

Hoe solliciteer jij? Als A-merk of als Kassakoopje?

Bestorm jij als kuddedier de arbeidsmarkt?

Of ga je met passie strategisch en doelgericht te werk?

Hoe solliciteer jij? Gedraag jij je als kuddedier? Dan gedraag je je als één van de paniekvogels op de afbeelding hieronder. Vooral in Friesland, Groningen of Drenthe zijn minder vacatures dus dat is niet handig!

Stel jij bent werkgever, de winkeldeuren openen en dit is wat je ziet; hoe zou jij reageren? Jaaaaaaa, da's schrikken!

Hoe solliciteer jij? Als A-merk of als Kassakoopje?

Hoe solliciteer jij? Als A-merk of als Kassakoopje?

Even een aantal cijfers op een rijtje: Volgens CBS bestaat de totale beroepsbevolking uit 8.000.000 personen. Daarvan zijn er 700.000 werkloos. Van de 7.300.000 personen is 20% ontevreden en zoekt naar een andere baan. In totaal zijn er dus 2.160.000 personen op zoek naar een andere baan.

Eind december stonden er volgens CBS 97.000 vacatures open. Als 2.160.000 personen solliciteren op 97.000 vacatures, dan ontvangt een werkgever gemiddeld 22 brieven met CV.

Hoe solliciteer jij? Als A-merk of als Kassakoopje?

Maar ... in werkelijkheid ontvangt een werkgever wel 250 brieven met CV, hoe kan dat?

Dat heeft te maken met de 20-80 regel. 80% Van de sollicitanten solliciteert op 20% van de vacatures.

En dan hebben de meeste mensen ook nog een saaie CV. Als je deze feiten op een rijtje zet, dan lijkt het er haast op, dat de meeste sollicitanten vooral erg hun best doen ... om afgewezen te worden.

Hoe solliciteer jij? Als A-merk of als Kassakoopje?

Als je dit nu leest, dan kan ik je bijna horen zuchten: "oooh maar hoe moet het dan wel?" Want je voelt `em haast al wel aankomen ... werk aan de winkel!

De 1e sleutel is de vraag: hoe en wat wil je investeren in je loopbaan? Want, de meeste mensen investeren meer in hun mobieltje dan in hun loopbaan? Je kunt dus tijd en kwaliteit investeren, dan hebben we het nog niet meteen over geld.

Laat de kudde los en ga je eigen pad

Als je de kudde los laat ... als je nog een stap verder gaat en ook kuddeGEDRAG los laat, dan ... ja wat dan eigenlijk? Dan weet je het zeker niet meer?

Dan houd je alleen nog jezelf over. Laat dat nou net het kostbaarste zijn dat er is! Want het mooiste dat je kunt geven is gewoon jezelf.

Het waardevolste dat ben jij zelf!

De volgende sleutel is dat je de knop omzet. Kuddegedrag is eigenlijk alleen nodig als je zelf niet weet hoe iets moet. Dan volg je de massa en beland je tussen 250 CV's. Dat is dé manier om jezelf te degraderen tot kassakoopje.

Hoe wil je trouwens voor een ander het verschil maken als je dat niet eerst voor jezelf doet? Ga voor kwaliteit en voor waarde. Besluit hier en nu dat jij er toe doet. Dat jij waardevol bent en dat jij wel degelijk het verschil maakt.

Wat is je missie?

De volgende sleutel is de vraag: "Hoe ben ik waardevol en waarin?" Dat is als je weet wat je komt doen. De meeste mensen dolen wat rond in hun leven; ze hebben geen idee wat ze nou eigenlijk komen doen. Als je weet wat je persoonlijke missie is, dan heb je meteen doel, focus en drive.

Er gaan zelfs met terugwerkende kracht allerlei kwartjes vallen. Je gaat snappen waarom je wat meegemaakt hebt. Het helpt je allemaal om je missie te bereiken, opdat je zo waardevol mogelijk wordt.

Hoe laat je je missie werken?

Dat is meteen de volgende sleutel en het is de kern van waar werk over gaat. De hamvraag is hoe je je missie laat werken.

Pas als je je persoonlijke missie weet -je levensopdracht- dan kun je op zoek gaan naar je professionele opdracht. Dat is precies het werk dat je met passie doet en waar je goed in bent.

Bijzonder krachtig

Tijdens de trainingen werk ik met familie- en loopbaanopstellingen. Dit is een krachtige en waardevolle manier om in de kern van je kracht te komen en je missie te ontdekken.

Het laat je ook zien, voelen en ervaren in welke beroepen, branches of bij welk type opdrachten jij het juiste kippevel krijgt: passie!

Door het werken met opstellingen ervaar je hoe het leven in elkaar zit, hoe jij in elkaar zit en hoe je doelen en dromen bereikt.

Je krijgt er een nieuw kompas bij, zodat je trefzeker je eigen koers kunt varen. Je trekt je minder aan van wat een ander zegt en je bereikt sneller je doel.

Een aantal concrete voorbeelden

Mevrouw A werkt als leidinggevende bij een bank en is er heel succesvol. Toch mist zij ... meer ... wat is er méér dan geld ... wat is onvervangbaar door geld ... dat is de liefde voor een vak en voor de klant. Zij wilde geen loopbaanswitch maar wel een brancheswitch. Ze werd bij een ziekenhuisuit 350 sollicitatiebrieven uitgenodigd om te solliciteren ... met 9 anderen. Afgelopen vrijdag belde ze me: "hoeraaaaaa ik heb een nieuwe baan!"

Meneer B is anderhalf jaar werkloos en wil dolgraag weer aan het werk. Tijdens de trainingen blijkt, dat hij een vorm van autisme heeft. Beetje nurdy. Door het werken met opstellingen krijgt hij er helemaal vrede mee, krijgt hij zicht op zijn grootste kwaliteiten en leert deze overtuigend te presenteren. Afgelopen week smste hij me: "Bodo ik stop met solliciteren, want het heeft geen zin meer". OOoh dacht ik wat jammer dat hij in een dip schiet. Een uur later volgde een 2e sms: "want ik heb een nieuwe baan". Geweldig, humor toch?!

Mevrouw C werkt 8 jaar als P&O-er bij een bedrijf en zo stilletjes aan wordt het tijd om een plan te maken voor de komende 10 jaar. Tijdens één van de de trainingen komt een onderwerp bovendrijven wat ze liever weg zou stoppen. Met hakken over de sloot gaat ze toch de dialoog aan. Een maand later komt ze een andere vacature tegen. Er blijkt een ex-collega te werken, ze solliciteert, schrikt zich in positieve zin rot van de arbeidsvoorwaarden, hoort dat ze bij haar huidige werkgever weggeorganiseerd wordt en wordt aangenomen.

Meneer D werkte in de bouw en raakte arbeidsongeschikt. Coaching en training vond hij al vaag geklets in de ruimte, laat staan het werken met opstellingen. Ik zie hem de eerste trainingsdag nog zitten met zwart t-shirt, tattoo's en armen over elkaar. Tijdens de trainingen ontdekt hij dat zijn binnenkant een warme en zachte kant heeft. Hij heeft net toestemming van zijn voormalige werkgever voor het volgen van een opleiding in de schuldsanering en hij heeft een stage geregeld.

Zit jij op je Plek van Bestemming?

Als je niet op je plek van bestemming zit, dan kost je dat energie, plezier, eigenwaarde, arbeidsmarktwaarde en salaris. Alles wordt in kleine stapjes steeds minder. Als ik kandidaten vraag hoe lang ze het ei-gen-lijk al niet naar hun zin hebben, dan variëren de antwoorden van tussen de 2 en 10 jaar.

Wil jij je waarde ervaren en uitoefenen? Wil je een waardevol leven dan adviseer ik je het TotaalTraject met BestemmingsGarantie. Dit omvat alle coaching en training die nodig is om jou op het pad van bestemming te krijgen. Jazeker, ook in deze economie. Het succespercentage is maar liefst 90%.

Hoe solliciteer jij? Niets doen is dodelijk!

Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Kijk en hoor bij de referenties wat anderen zeggen.

Op je LoopbaanSucces!

Bodo
Reactie plaatsen